Komisija parengė siūlymus, kaip būtų galima saugoti nykstantį paveldą

Valstybinė kultūros paveldo komisija vasarą skyrė istorinių Vilniaus krašto vietų apžiūrai, po kurios kreipėsi į Vyriausybę siūlydama sprendimus, kaip apsaugoti sparčiai nykstantį paveldą. Komisijos nariai siūlo pagalvoti ir apie paveldo institucijų reorganizavimą. Siūloma numatyti baudžiamąją atsakomybę dėl tyčinės ar netyčinės žalos, padarytos kultūros paveldo objektams, praneša LTV naujienų tarnyba.

Prezidento Antano Smetonos Užugirio dvaro sodyba, pasak paveldosaugininkų, – architektūros perlas, kurį sutvarkyti galėtų ir kaimo amatininkai.

Valstybinė kultūros paveldo komisija kreipėsi į Vyriausybę prašydama, kad ši inicijuotų kaimo meistrų mokymus. Esą paveldo restauracijos metodikos jau seniai parengtos, tik dūla stalčiuose.

„Reikia meistrų, paprasčiausių vietinių meistriukų, kurie moka sutaisyti stogą taip, kaip reikia paveldui. Ir jeigu mes turėsime tuos žmones, pirmiausia kursime kaime darbo vietas“, – komentavo Jūratė Markevičienė, Valstybinės kultūros paveldo komisijos vicepirmininkė.

Vilniaus apskritis iš kitų Lietuvos vietų išsiskiria įdomių dvarų gausa. Tai ir prabangūs Tiškevičiams priklausę Trakų Vokės rūmai, ir Abromiškių dvaras, kuriame lankėsi per Lietuvą kariuomenę vedęs Napoleonas.

Kultūros paveldo komisija teigia, kad šiandien dvarai neatrodytų taip klaikiai, jeigu mažesnėse savivaldybėse dirbtų paveldosaugininkai. Jie bent praneštų apie neprižiūrimus pastatus ir sudrausminti jų savininkus baudomis būtų galima anksčiau, nei tai daroma šiandien.

Komisijos nariai Vyriausybei siūlo pagalvoti ir apie paveldo institucijų reorganizavimą.

„Kultūros paveldo departamentui gal kartais ir sudėtinga, nes iš vienos pusės, jo žmonės suteikia leidimus, iš kitos pusės, pasirodo, kad kai kurie leidimai galbūt ne visai tinkami ir tada sunku naikinti savo paties sprendimus. Todėl kokia nors nepriklausoma kontrolės institucija iš tikrųjų būtų reikalinga“, – svarstė J. Markevičienė, Valstybinės kultūros paveldo komisijos vicepirmininkė.

Paveldo komisija siūlo numatyti baudžiamąją atsakomybę dėl tyčinės ar netyčinės žalos, padarytos kultūros paveldo objektams.

Taip pat siūloma ne tik konfiskuoti neprižiūrimus dvarus, bet ir patvirtinti padarytos žalos išieškojimo galimybes.

Šie siūlymai paskelbus „Valstybės žiniose“, bus oficialiai pateikti Vyriausybei. 


Šiame straipsnyje: Paveldas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių