Komedijos „Ša, kalba mamos!“ premjera Klaipėdoje

Vasario 2 dieną klaipėdiečiams pristatoma komedijos „Ša, kalba mamos!“ premjera. Spektaklis „Ša, kalba mamos!” itin moteriškas ir gali būti tiesiog vadinamas tiesos apie motinystę seansu.

Šešių žavių aktorių Gabijos Ryškuvienės, Reditos Dominaitytės, Aldonos Vilutytės, Linos Budzeikaitės, Saulės Degutytės bei Kristinos Mauruševičiūtės monologai juokingai, bet kartu ir aštriai atskleidžia paprastai neviešinamas motinystės puses.

Būsimos mamos, mamoms su dar neilga motinystės patirtimi bei mamos, kurių vaikai jau patys turi savų atžalų, geriausiai ir lengviausiai suvoks tai kas vyksta scenoje. Galbūt kiek apmaudu, tačiau vyrai dažnai to paprasčiausiai nenori girdėti bei matyti. Tačiau ir jie labai laukiami, apsišarvavę kantrybe, žingeidumu bei humoro jausmu, pasirengę išgirsti tiesą ne tik apie moteris, bet ir apie pačius save bei iš to pasijuokti. Visgi gali būti, jog ir turintieji stiprius nervus vis tiek liks mažumėlę šokiruoti.

„Ša, kalba mamos!“ - tai naujausias „Idioteatro“ darbas ir pirmasis, sukurtas bendradarbiaujant su „Keistuolių“ teatru.

„Idioteatras“ Lietuvoje jau yra pastatęs komediją vienam aktoriui „Urvinis žmogus“, pavyzdinę prancūzišką situacijų komediją „Boeing Boeing“ ir „Duetus“ - gyvenimišką komediją dviem aktoriams, pernai Kauno teatrų festivalyje pelniusią publikos simpatijų apdovanojimą.

Spektaklį „Ša, kalba mamos!“ režisavo Aidas Giniotis - vienas iš „Keistuolių“ teatro įkūrėjų - ir jo kolegė, ilgametė „Keistuolių“ teatro aktorė, Joana Čižauskaitė. Ji ir šešios aktorės kartu sudėjus augina 10 vaikų. Jauniausia iš jų mama yra Kristina (nuo 2007-ųjų), o ilgiausią motinišką patirtį turi Gabija, mama tapusi prieš 13 metų. Aktorės sąmoningai buvo pasirinktos taip, kad jų charakteriai ir motinystės „stažas“ būtų kuo įvairesni.

„Drįstu sakyti, kad tikriausiai retas vyras yra išklausęs tiek mamų istorijų ir emocijų kaip aš repeticijų metu. Manau, kad kai kurie žiūrovai, ypač vyrai, gali būti lengvai šokiruoti. O dalis mamų tikriausiai bus patenkintos, kad kai kurie dalykai scenoje pateikiami tiesiai šviesiai, nes apie tai kalbėti viešai nėra įprasta“, - kalbėjo režisierius A.Giniotis.

Komedijos „Ša, kalba mamos!“ (angl. Mum's The Word) idėja gimė Kanadoje 1993-ųjų pavasarį. Kiekvieną šeštadienį rytais šešios buvusios profesionalios aktorės, o dabar - dar visai „žalios“ mamos, susitikdavo išgerti kavos ir pasidalinti motinystės džiaugsmais bei rūpesčiais.

Tuomet visos gyveno ir jautėsi panašiai, tad šnekos liete liejosi. Šešių mamų susitikimai tapo tradicija. Dar daugiau, jos sutarė, kad bent dalį emocijų - nuo kone isteriško juoko iki sunkiai tramdomų ašarų - verta perkelti į teatro sceną. Komedijos „Ša, kalba mamos!“ premjera paskelbta po kelių mėnesių, Vankuveryje vykusio teatrų festivalio metu.

Ant popieriaus pjesė perkelta tik po premjeros: mat aktorės šeštadieninių susitikimų metu taip susibičiuliavo, kad savo pačių ir savo draugių motiniškus jausmus ir nutikimus scenoje pasakojo tiesiog iš atminties. Nepaisant to, netrukus „Ša, kalba mamos!“ peržengė Kanados sienas, o iki šiol komedija pastatyta daugiau kaip dešimtyje pasaulio šalių, nuo Jungtinės Karalystės iki Australijos.

Komedijos „Ša, kalba mamos!“ premjera Klaipėdoje vasario 2 dieną, Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre (Danės g. 19) 19 val.. Bilietus galima įsigyti Tiketoje.


Šiame straipsnyje: Šakalba mamos

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių