Knyga pasaulį išvydo praėjus pusantrų metų po rašytojo mirties

Trečiadienį 17 val. Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje vyks Rimanto Černiausko (1950–2011) knygos „Miestelio istorijos” sutiktuvės.

Renginyje dalyvaus leidyklos „Versus aureus“ vadovas Artūras Mickevičius, literatūrologas Ramūnas Čičelis, gros prof. Pranciškus Narušis. Vakarą ves knygos autoriaus dukra Rimantė Černiauskaitė.

Anapilin anksti iškeliavusio klaipėdiškio rašytojo R.Černiausko, įvairių literatūros premijų laureato dar suspėtą parengti smulkiosios prozos knygą „Miestelio istorijos“ sudaro linksmos grakščios novelės su grotesko elementais, nevaržomos fantazijos protrūkiais ir netikėtomis gyvenimiškomis perversijomis.

Tai lyg savotiškas rašytoją išgarsinusios antrosios knygos „Gusto istorijos“ (1983) tęsinys. Abi knygos iliustruotos karikatūristo Jono Varno piešiniais.

Ir šįkart šalia išmoningai pateiktų literatūrinių personažų (prozininkų ir „paukščių – poetų“), įvairių įvykių, nutinkančių kultūros ar paprastiems mažo miestelio žmonėms, tarp eilučių šmėsčioja linksmasis keistuolis Gustas su jam būdinga liaudiška išmintimi ir gyvenimo filosofija, esantis visur ir niekur.

Gimęs 1950-aisiais Dauguose (Alytaus raj.), pagal išsilavinimą – matematikas, daug metų mokytojavęs, literatūroje debiutavęs kaip poetas, nuo 1974-ųjų R.Černiauskas reiškėsi kaip prozininkas, parašė 17 knygų suaugusiems ir mažiesiems skaitytojams.

2010-aisiais už nuopelnus uostamiesčio kultūrai tituluotas Klaipėdos kultūros magistru rašytojas šiame mieste gyveno ir dirbo 38 metus. Čia prieš gerus tris dešimtmečius jis parašė ir išleido pirmąją knygą „Šiapus debesų“, po antrosios – „Gusto istorijų“ – tapo žinomas visoje Lietuvoje, po metų 1984-aisiais buvo priimtas į Lietuvos rašytojų sąjungą, 24 metus vadovavo jos Klaipėdos skyriui.

Išeidamas Anapilin rašytojas paliko visą lentyną savo kūrinių – 5 apsakymų ir apysakų rinkinius, romaną ir pjesių rinkinį, 8 knygeles vaikams, du apsakymų rinkinius rusų kalba, dar po dvi iš rusų ir švedų kalbų jo išverstas ir išleistas knygas. Lietuviškos literatūros gerbėjai turėtų prisiminti R.Černiausko apysakų knygas „Laužai palėpėse“ (1995) ir „Koridorių vilkas“ (2007), novelių romaną „Samdomo žudiko išpažintis“ (2004).

R.Černiauskas buvo iš tų rašytojų, kurie iš karto rašo po kelias knygas ir neskuba jų išleisti į gyvenimą. Laikėsi nuostatos, kad parašytos knygos turi susigulėti. „Rašau nedaug ir lėtai, stengiuosi, kad skaitytojo nepasiektų joks šlamštas, kuris nori – nenori išsprūsta iš po plunksnos“, – yra sakęs jis. Prieš užklumpant staigiai mirčiai rašytojas yra prasitaręs, kad jo stalčiuje guli neužbaigtos kelios knygos...



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių