Knyga ir paroda primins savitą Klaipėdos menininką Vaclovą Rimkų

Antradienį Ievos Simonaitytės bibliotekoje rengiamos menininko Vaclovo Rimkaus knygos (1933–2000) „Prabėgančios mintys“ sutiktuvės.

Ta proga prieš renginį bibliotekos galerijoje „13L“ bus įkurdinta V.Rimkaus tapybos ir grafikos paroda „Mūsų kraštas ir jo žmonės“.

Renginyje dalyvaus knygos sudarytoja Irena Rimkienė, fotografas Algimantas Kalvaitis, dizainerė Jūratė Banytė-Gudelienė, redaktorė Birutė Šeškauskienė, dailėtyrininkė Kristina Jokubavičienė. Renginį ves režisierė Dalia Kanclerytė, jo metu muzikuos Rasa Pienė.

V.Rimkus gimė 1933 m. birželio 1-ąją Silvestruose (Tauragės raj.). Per savo gyvenimą jis sukūrė daugiau nei 200 aliejinės tapybos bei grafikos darbų. Dienoraščiuose ir ant sauso klevo lapo užfiksuotų atsivėrimų, gyvenimiškų pastabų lobyną, jį sutikusių, pažinojusių ir pagarbiai mylėjusių žmonių prisiminimus gali apibendrinti paties V.Rimkaus 1966 metais užrašyta mintis: „Siela nerami. Noris daug ką pamatyti... Daug ką sužinoti... Daug ką patirti...“

V.Rimkus vadintas Klaipėdos senamiesčio metraštininku, Mažosios Lietuvos kultūros paveldo propaguotoju. Jo kūryboje dominuojančią vietą užima Klaipėdos gatvelių, namukų ar jų fragmentų tikroviškas ir jaukus vaizdavimas. Pažvelgus į V.Rimkaus tapytus senamiesčio vaizdus, vargiai galima juos atpažinti, nes tai jau dingusi Klaipėda. Senasis miestas liko paveiksluose, kaip ir jo piešiniuose liko žmonių, su kuriais suvedė likimas, atvaizdai. „Vacloco Rimkaus kūryba buvo ir tebėra reikalinga Klaipėdai. Menininko tapytas ir pieštas Klaipėdos senamiesčio ciklas vertingas ir architektūrinio paveldo prasme”, – mano architektas Vidmantas Danta.

Mažiau žinoma, labiau asmeniška V.Rimkaus kūrybos dalis – mažoji grafika. Šią kūrybos sritį pats autorius apibūdino taip: „Kai pavargstu nuo tapybos ir įtampos, be kurios neįmanomas joks darbas, kurį dirbam atsidavę kūnu ir siela, piešiu mažus darbelius. Imu į rankas kas papuola – tušą su plunksna, kiniškus pieštukus ar akvarelę – ir.. žaidžiu. Tai mano momentinės vizijos, iš pasamonės atplaukiantys vaizdai ir asociacijos”. V.Rimkaus mažosios grafikos palikimas stebina darbų įvairove. Daugelio asmeninės bibliotekos knygų priešlapius ženklina nedideli piešinukai, atlikę savotiško ekslibriso funkciją. „Gausybė Vaclovo Rinkaus miniatiūrų piešinėliuose ir knygų tituliniuose lapuose – labai orginalūs grafikos darbai, pilni minties, faktūros, įvairios kompozicijos”, – teigė grafikė Irena Kačenauskaitė.

Tušu, akvarele, spalvotais pieštukais, flomasteriais ar mišria technika sukurti piešiniai lydimi trumpesnių ar ilgesnių tekstų, minčių, pastebėjimų, faktų su tiksliais kelionių aprašymais. Pasak menotyrininkės Jovitos Skolevičienės, Vaclovo dienoraščiai, užrašai, lapeliuose užfiksuotos mintys ir faktai padeda giliau pažinti šią neeilinę asmenybę, jo išgyvenimus, įvykius, dominusius klausimus.

Šiuo metu nemažai V.Rimkaus darbų yra privačiose kolekcijose Lietuvoje ir už jos ribų – Australijoje, JAV, Kanadoje, Rusijoje, Ukrainoje, Armėnijoje, Vokietijoje. O didžioji dalis jų likusi žmonos Irenos Eleonoros globoje Klaipėdoje ir eksponuojama parodose.

Knyga „Prabėgančios mintys“ – V.Rimkaus žmonos Irenos idėja. Tai ekslibrisų, eskizų, miniatiūrų, piešinių ir grafikos darbų albumas. Šio albumo puslapiuose surinkta daug įvairių minčių ir jausmų trupinėlių apie menininko išgyventą laikmetį, įvykius, žmones. Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos direktoriaus Juozo Šikšnelio teigimu, leidinys „Prabėgančios mintys“ naudingas ne tik besidomintiems Klaipėdos miesto raida, bet ir praturtins kiekvieną, atsivertusį jį susitikimui su turtingos sielos žmogumi ir menininku.

Renginys vyks I.Simonaitytės bibliotekos konferencijų salėje (Herkaus Manto g. 25) birželio 12 d. 17 val. Laukiami visi – pasidžiaugti nauja knyga, prisiminti spalvingą Klaipėdos asmenybę ir savitą menininką, palikusį originalų pėdsaką Lietuvos uostamiesčio kultūriniame kraštovaizdyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių