Knygą apie V.Kernagį pristatys klaipėdiečiams

Išsyk po Kalėdų klaipėdiečių laukia nepaprastos knygos apie nepaprastą žmogų - Vytautą Kernagį (1951-2008) - pristatymas.

Vilnietės teatro kritikės Rūtos Oginskaitės knygos “Nes nežinojau, kad tu nežinai” sutiktuvėse uostamiestyje dalyvaus autorė ir klaipėdiečiai aktoriai Regina Šaltenytė, Rytis Gustaitis, Sigutis Jačėnas.

Ką tik pasirodžiusi knyga „Nes nežinojau, kad tu nežinai“ kuria išsamų menininko portretą: primenama giminės istorija, bohemiška tėvų namų atmosfera, jaunystė Brode ir pirmasis ansamblis „Aisčiai“. Tai pamatai, ant kurių išaugo V.Kernagio dainuojamoji poezija, „Kabaretas tarp girnų“, Dainos teatras, programos Palangos „Anapilyje“ ir kt. Knygoje prabyla pats Kernagis, jo artimieji, draugai ir kolegos. Autorė, sumaniai naudodama pokalbių įrašus, leidžia knygos „herojams“ kalbėti pirmuoju asmeniu, kuria savotiškus dialogus, restauruoja situacijas, todėl atsiminimų knyga skaitoma tarsi intriguojantis romanas. Per artisto gyvenimą atskleidžiama ir plati to laiko kultūrinė Lietuvos panorama. Be jau minėtų pokalbių įrašų, naudojama ir daugiau archyvinės medžiagos: laiškai, laikraščių interviu, straipsniai, dokumentai. Knyga gausiai iliustruota nuotraukomis, dedamas stilizuotas V.Kernagio Vilniaus žemėlapis, kompaktinė plokštelė su autorės išsaugotais 1983-1985 metų koncertiniais kabareto „Tarp girnų“, Dainos teatro įrašais bei dar niekur nematytais 1989-1991 metų vaizdo įrašais.

Knygos autorės R.Oginskaitės teigimu, „artisto V.Kernagio kūryba tapo neatskiriama jo amžininkų gyvenimo dalimi. „Iki skausmo pažįstamos“ dainos ir „beprotiškai fantastiškas“ renginių vedėjas. Ar jis iš tikrųjų buvo amžinai linksmas, savimi pasitikintis, sąmoju trykštantis - ar tai buvo jautraus menininko šarvas?  Neatimkime iš artisto jo vaidmens, bet ir pažinkime jį tokį, kokį matė šeima, bendraklasiai, bičiuliai. Knygoje „Nes nežinojau, kad tu nežinai“ galima paklajoti po V.Kernagio gyvenimą - jis pats bus šitų klajonių vadovas ir komentatorius”.

Leidykla „Tyto Alba” knygą išleido dviem variantais. Vienas - kietais viršeliais, su spalvotomis nuotraukomis, priešlapyje atspaustu V.Kernagio Vilniaus žemėlapiu ir knygos pabaigoje vokelyje įklijuota kompaktine plokštele (su koncertiniais kabareto „Tarp girnų“, Dainos teatro ir nematytais 1989-1991 metų vaizdo ir garso įrašais). Kitas šios knygos variantas - kišeninio formato, nespalvotas, be žemėlapio ir be kompaktinės plokštelės, bet gerokai pigesnis. Leidėjai tikisi, kad skaitytojai įvertins galimybę pasirinkti.

Knygos pristatymas Klaipėdoje - gruodžio 28 d. 17 val. Ievos Simonaitytės bibliotekoje (Herkaus Manto g. 25).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių