Klaipėdos universiteto teatre – Baltasis festivalis (programa)

Baltasis festivalis jau trečius metus iš eilės kviečia Klaipėdos miesto gyventojus pasinerti į baltas baltos dienos vizijas.

Šis festivalis turi gilias šaknis. Kažkada tai buvo vienas žinomiausių Klaipėdos universiteto studentų organizuojamų renginių. Jame studentai pristatydavo niekur nematytus, dėstytojų nepaliestus etiudus, kuriuose jaunieji anarchistai atsisakydavo visų teatro diegiamų taisyklių ar kanonų. Tačiau bėgant metams, keičiantis kartoms visa nutolo.

Prieš trejus metus studentų iniciatyva atgaivintas festivalis sulaukė didelio pasisekimo. Tai parodė žiūrovų gausa, artistų atsidavimas ir, žinoma , publikos atsiliepimai.

Dabar per baltą prizmę savo darbus ir interpretacijas renginyje pateikia įvairių krypčių kūrėjai - literatai, teatralai, muzikantai, šokėjai.

Šiemet festivalyje bus pristatytos keturios jo dalys: tapybos darbų paroda, literatūriniai skaitymai, teatriniai etiudai, muzikos ir šokio kompozicijos. Publika turės galimybę išvysti ir išgirsti Lietuvoje žinomų kūrėjų darbus ir įvertinti studentų ieškojimus.

Baltasis menas - tai neoficialus meno žanras, kasmet sulaukiantis vis daugiau pasekėjų, kūrėjų, bandančių atsakyti į klausimą: „ Kas tai yra?.. “.

Pati renginio organizatorė ir režisierė Greta Kazlauskaitė šį žanrą apibūdino taip: „Baltasis menas - tai  režisūros specialybės studentų mokymosi procese atrastas neoficialus meno žanras, kurio skiriamieji bruožai yra abstraktus, daugiaprasmiškas minties interpretavimas netikėčiausiomis formomis ir būdais. Tai menininko minties išraiškos forma, neretai laužanti visas nusistovėjusias normas, taisykles ar kanonus. Šio žanro veikalų kulminacijos visada kvepia paradoksais“.

Baltasis festivalis - tai idėjinis judėjimas, propaguojantis nekomercinio meno sklaidą, prioritetu pasirenkantis kūrybą, o ne honorarą. Svarbu paminėti, kad įėjimas į renginį yra nemokamas ir visi „Baltajame festivalyje“ pasirodysiantys artistai dalyvauja geros valios principu - be jokio atlygio.

Taigi šiemet gegužės 15 d. 16:30 val. visi kviečiami į Klaipėdos universiteto Menų fakultetą, kur viską bus galima išvysti ir įvertinti savo akimis bei širdimis.

Festivalį jau treti metai organizuoja Klaipėdos universiteto Režisūros specialybės studentė G.Kazlauskaitė. Šiemetis renginys, anot Gretos, bus pats įspūdingiausias iš visų trijų, tai jos diplominis darbas.

„Visi iš Vilniaus, Kauno, Telšių, Gargždų suvažiuosiantys festivalio dalyviai pasirodys publikai nemokamai. Norime parodyti, kad menas gyvas net tada, kai viską valdo komercija“, - sakė festivalio organizatorė.

FESTIVALIO PROGRAMA

Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Mokomajame teatre (K.Donelaičio g. 4)

Gegužės 14 d.

13 val. - festivalio UVERTIŪRA: prie Menų fakulteto „ Meno grunto “ tapybos darbų parodos pristatymas.

Gegužės 15 d.

16:30 val. - projekto-parodos „Teatras ant popieriaus“ atidarymas. Pristato „Meno gruntas“.

17 val. - trumpa Baltojo festivalio  ATIDARYMO CEREMONIJA.

17.15 val. - PIRMOJI DALIS - skaitymai, skaitymo performansai:

1) Laisvas Briedis - arba niekas, kitaip - Gražina Jonušaitė „Meistriškumo pamoka II“.

2) Mindaugas Valiukas: ištraukų skaitymai iš pjesės „Trintukas“.

3) Rolando Rastausko ir Gražinos Jonušaitės skaitymo performansas pagal C.Churchill pjesę „Septynetas žydų vaikų“. Garsas - Mato Petriko.

20 min. pertrauka.

18.10 val. - ANTROJI DALIS:

1)Vilniaus dailės akademijos Telšių dailės fakulteto studenčių Kristinos Jurkutės ir Rūtos Pališkevičiūtės provokacinis performansas „Ar lengva pakelti jausmus? “.

2) Vilniaus pedagoginio universiteto teatro edukologijos studentų pasirodymai:

1. Judesio etiudas „Suklydau“, rež. Eglė Kordiukovaitė, atlieka II kurso studentai, trukmė 3 min.

2. Judesio etiudas „Suardytas džiaugsmo“, rež. Haroldas Šklėrius, atlieka II kurso studentai, trukmė 3 min.

3. Vaidybinis etiudas „Mažiau tikėsies, daugiau išvysi“ rež. kolektyvinė, atlieka II kurso studentai, trukmė 5 min.

4. Vaidybinis etiudas "Nuostabus ciuvakopteris", rež. kolektyvinė, atlieka I kurso studentai, trukmė 5 min. Specialybės dėstytojai I. Šimukauskienė, V. Kontrimas.

3) Gargždų kultūros centro „Kėdės“ teatro studijos pasirodymas.

4) IRF II kurso studentų etiudas.

5) KU, MF I, II ir III kursų režisūros specialybės studentų etiudai.

10 min. pertrauka.

20 val. - TREČIOJI DALIS:

1) mmpsuf minimal-electro-acoustic Aivaras Ruzgas, Eglė Sirvydytė.

2) Menininkų grupė „Žuvies akis“ trumpas šokio spektaklis „Valsas“.

3) „Mikas ir pusryčiai“, choreografė Inga Kuznecova.

21: 10 val. - ketvirtoji dalis:

1) Sugrįžimas į vietą, kur netrūksta deguonies.

2) Padėkos dalyviams.

2) Meno gruntas „Eskizų ukcijonas“.

3) 22 val. - Kriuksinčios Vyšnios pristato nelegalių etiudų ciklą „Zylutės kuždesiai“ (video).

23 val. - PABAIGA.

Įėjimas nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių