Klaipėdos teatrai intriguoja publiką

Abu valstybiniai Klaipėdos teatrai – Dramos ir Muzikinis – naują sezoną pradėjo premjeromis ir turi naujų sumanymų, kaip išlaikyti publikos dėmesį.

Statys ir miuziklą

Dar 1935-aisiais savo istoriją rašyti pradėjęs Klaipėdos dramos teatras, anot jo vadovo Gedimino Pranckūno, sezonų jau nebeskaičiuoja, o šį pradėjo premjera – Ephraimo Kishono tragikomedija „Ei, Džuljeta“, pateikdamas publikai naują ir tragikomišką Romeo ir Džuljetos istorijos versiją.

Kitą premjerinę tragikomediją – Jono Vaitkaus režisuotą Gintaro Grajausko dviejų veiksmų pjesę „Mergaitė, kurios bijojo Dievas“ Dramos teatras spalio 6-ąją pristatys Vilniuje, Nacionaliniame dramos teatre, kur vyks X Nacionalinės dramaturgijos festivalis „Versmė“. O jau kitądien spektaklis bus rodomas Varėnoje, režisierės Dalios Tamulevičiūtės vardu pasivadinusio profesionalių teatrų festivalio programoje. Prieš gastroles išvysti tik kartą vasaros pradžioje parodytą spektaklį vakar turėjo galimybę ir Klaipėdos žiūrovai.

Lapkritį teatras žada dar vieną premjerą – jauna vilnietė režisierė Gabrielė Tuminaitė stato žymaus italų dramaturgo Carlo Goldoni’o komediją „Viešbučio šeimininkė“. Režisierius Povilas Gaidys ketina pastatyti du spektaklius. Abu – garsūs Brodvėjaus hitai: iki metų pabaigos scenoje turėtų pasirodyti Josepho Kesselringo juodoji komedija „Aršenikas ir seni nėriniai“, o sezono pabaigoje – amerikiečių brolių Walterio ir Peterio Marksų detektyvinė komedija „Viskuo kaltas liokajus“. Pavasarį J.Vaitkus vė ruošiasi sugrįžti į Klaipėdos dramos teatrą ir jame pastatyti Giovani’o Boccacio miuziklą „Dekameronas“. Sezono pabaigai jau nebesuspės, bet kito pradžią 2011-ųjų rudenį turėtų papuošti  Gintaro Varno seniai žadėta Henriko Ibseno drama „Laukinė antis“. „Dar pažiūrėsim, ką galėtume parodyti vaikams, – gal atnaujinsime „Tris paršiukus“ ir „Katės namus“, bet su vaikiškais spektakliais – sudėtinga, mums labai brangu juos rodyti“, – dūsavo G.Pranckūnas guosdamasis, kad be savosios scenos likęs teatras Žvejų rūmuose per mėnesį gali parodyti tik 8 spektaklius ir surengti 20 repeticijų. Todėl daug gastroliuoja po visą Lietuvą.

Skirtas operos 90-mečiui

Klaipėdos muzikinis teatras 24-ąjį sezoną pradėjo nacionaline premjera – Audronės Žigaitytės opera-fantasmagorija „Frank’Einstainas – XXI amžius“, apie kurią publika gyvai diskutuoja, ir jau spėjo pasirodyti Vilniuje, Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, kur rugsėjo 24–26 dienomis nuvežė premjerą, Giedriaus Kuprevičiaus miuziklą „Veronika“ ir 2008-aisiais aukščiausią Lietuvos teatro apdovanojimą „Auksinį scenos kryžių“ pelniusią Antano Kučinsko operą vaikams „Bulvinė pasaka“.

„...Kadangi šiemet Lietuvos profesionalioji opera mini 90-metį, o Klaipėdos muzikinis teatras garsėja nacionaliniais pastatymais“, – taip gastrolių repertuarą pagrindė Muzikinio teatro vadovė A.Žigaitytė-Nekrošienė.

Ir visas šis Muzikinio teatro sezonas skirtas Lietuvos operos jubiliejui. „Jungiamės prie jo ir Naujuosius metus tradiciškai pasitiksime “Traviata”, kuri šiemet vėl bus pateikta kitaip, –  intrigavo teatro vadovė. – Pirmosiomis gruodžio dienomis planuojame šią operą įrašyti į kompaktinę plokštelę. Jos įrašo lietuviškai Lietuvoje iki šiol neturime. Vienąsyk mėginome, bet pritrūko laiko – išleidome tik istorinę antologiją ir įrašėme pirmąjį veiksmą. Šiąvasar Kražiuose “Traviatą” rodėme lauke – romantiškas vaizdas. Tai romantiškajai profesinės operos sričiai bus skirtas ir “Rigoletas”. Jo koncertiniame atlikime originalo kalba spalį dalyvaus latvių dirigentas Normundas Vaitis, vilnietis operos solistas Vytautas Juozapaitis ir klaipėdietis Artūras Kozlovskis, kuris irgi labai nori dainuoti Rigoletą”.

Pavasarį į repertuarą ketinama sugrąžinti ir sceninį G.Verdi’o “Rigoleto” variantą lietuvių kalba, režisuotą Raimundo Banionio.

Grįš festivalis “Opera.lt”, kurio projektus užbaigs diskusijos su Naujosios operos akcijos (NOA) sambūriu. “Tikiuosi, kad NOA turi labai rimtą bazę mūsų teatre – suteiksime platformą jaunimui kokybiškai augti”, - teigė A.Žigaitytė, inicijavusi ir “Tramplin” projektą jauniesiems atlikėjams, kurie galės tobulintis pas žymius pedagogus. Su “Opera.LT” siejamas ir jos „Frank’Einstainas”, o ypatingas reveranasas nacionalinei operai – teatro gastrolės Vilniuje.

Pristabdė dėl licencijų

Spalio 10-ąją Klaipėdos muzikiniame teatre planuojamas Vokietijoje dainuojančio klaipėdiečio Almo Švilpos rečitalis, o lapkritį čia šlagerių vakarą turėtų surengti 75-metį švenčiantis Virgilijus Noreika, kuriam talkins solistai Dainius Puišys ir Gintarė Skerytė.

Naująjį sezoną į teatro repertuarą grįš atnaujintas spektaklis vaikams “Snieguolė ir septyni nykštukai”, tačiau iš jo dingo miuziklas “Smuikininkas ant stogo” ir operetė “Balius Savojoje”. A.Žigaitytė paaiškino, kad šiedu spektakliai pristabdyti, nes teatras neturi licencijų juos rodyti.

Scenoje kurį laiką nebematysime ir naujosios šio teatro žvaigždutės Rasos Ulteravičiūtės. Ji išėjo motinystės atostogų, o spektakliuose solistę pakeis praėjusio sezono atradimas Judita Butkytė.

“Triumfo arkos” projekte paragintas jo dalyvis Klaipėdos muzikinio teatro solistas Mindaugas Rojus pagaliau apsisprendė, kad jis yra ne baritonas, o tenoras ir ketina tai įrodyti su vokalo pedagoge iš Norvegijos ruošdamas vieną iš pagrindinių “Toskos” partijų. Šią G.Puccini’o operą, tiesa, tik koncertinį, gal kiek teatralizuotą jos variantą publikai teatras ruošiasi pristatyti balandį. O “Triumfo arkoje” šį sezoną Klaipėdos muzikiniam teatrui ketina atstovauti bent penki dainininkai. Šeštadienį į TV projekto startinį dešimtuką jau pateko bosas Artūras Kozlovskis, o kas kiti, kol kas teatro vadovė neatskleidė.

Vietoj vieno - trys

Be „Frank’Einstaino”, šį sezoną visaverčiu nauju spektakliu, pretenduojančiu į vietą teatro repertuare, turėtų tapti ir F.Loesser miuziklas “Kur Čarlis?”, kurio premjera numatyta kovo pradžioje.

Teatro vasaros festivalis “Muzikinis pajūris” kitąmet per Jūros šventę vėl ruošiasi “Operos bastionu” įsitvirtinti Jono kalnelyje ir ten parodyti “Skrajojantį olandą”, surengti A.Piaccolla’os tango vakarą.

A.Žigaitytė sakė nesureikšminanti fakto, kad teatras iki šiol neturi vyriausiojo dirigento. Pasak jos, puiki išeitis – “kviestinis dažninis” variantas, vietoj vieno vyriausiojo – trys. Šį sezoną su teatro orkestru dirbs M.Barkauskas, Dainius Povilionis ir N.Vaitis.

Einantiems į Muzikinį teatrą dar verta žinoti, kad jis skatina išankstinį bilietų pirkimą. Perkant juos anksčiau nei prieš mėnesį, galima įsigyti pigiausiai: į vaikiškus spektaklius – po 12 litų, suaugusiems – po 22, 27, 35 litus. O ateinantiems su 20 žmonių grupe taikoma dar 20 proc. nuolaida.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių