Klaipėdos Rūtų galerijoje – pažintis su Stasio Juškaus tapyba

Į Klaipėdą iš Vilniaus atkeliavo Stasio Juškaus tapybos paroda, kuri penktadienį atidaryta uostamiesčio Rūtų galerijoje.

Tai viena iš nedaugelio galimybių išvysti 75 metų muziko ir tapytojo kūrinius, kurie ilgai buvo Lietuvos dailės klasikų šešėlyje.

„S.Juškaus tapybos supratimas yra stipriai susietas su tradicija, kurią jis gerbia. Savo 20-metėje galerijoje sostinėje surengęs ne vieną šimtą garsių autorių parodų, jis pats taip ir liko ištikimas XX a. lyriniam realizmui, patyrusiam impresionizmo ir postimpresionizmo pamokas“, – teigė menotyrininkė Nijolė Tumėnienė. Anot jos, tai itin ryšku S. Juškaus natiurmortuose ir kai kuriose tapybos kūriniuose – dekoratyvesnėse kompozicijose, suplokštinto vaizdo ieškojimuose ir drastiškuose spalvų deriniuose.

Pernai balandį „Juškus Gallery“ Vilniuje pasitiko su galerijos įkūrėjo S.Juškaus 75-mečio jubiliejui skirta paroda. Dailės gerbėjai ir Vilniaus svečiai galėjo susipažinti su daugiau kaip 30 pastaraisiais metais tapytų natiurmortų, peizažų ir kitų tapybos kompozicijų. Paroda Klaipėdoje gerokai kuklesnė, nes ir galerija – mažesnė. Tačiau ir ji atskleidžia „šešėlinio“ tapytojo kūrybos vaizdą.

S.Juškus nuo 1952 m. mokėsi griežti violončele, 1971 m. baigė Lietuvos muzikos akademiją, sėkmingai dirbo muzikos pedagogu ir chorvedžiu, sukūrė dainų vaikams ir suaugusiesiems. Bet jį nuolat viliojo dailė. Po 10 metų gilinimosi į muziką 1962 m. jis įstojo į Maskvos N.Krupskajos dailės institutą, kurį baigęs su tapyba nesiskiria iki šiol. Be to, S.Juškus pasireiškė kaip metalo ir gintaro meistras. Vis dėlto daugiausia tapė ir galų gale 1990 m. Vilniuje įkūrė pirmąją Lietuvoje privačią dailės galeriją, kurioje savo darbus eksponuoja žymūs lietuvių dailininkai. Iš pradžių galerija vadinosi „Vilnius ir dailė“, vėliau „Sereikiškių parko galerija“, o šiandien – „Juškus gallery“.

Per savo kaip menininko karjerą pats S.Juškus yra surengęs bene tik tris personalines parodas – Lietuvoje, Suomijoje ir JAV. Savo tapyboje jis daugiausia dėmesio skiria gamtai. Gimęs Šventupių kaime Akmenės rajone, jis visada buvo jautrus gamtos grožiui, jos virsmo reiškiniams skirtingais metų laikais, įvairiu paros metu, gėrėjosi gamtos saulėlydžiais. N.Tumėnienės pastebėjimu, „labiausiai jam pavyksta spalvomis perteikti rudens ir žiemos gamtos nuotaikas. Paveikslai nutapyti realistine maniera, liudija apie jo gerą spalvinę klausą ir romantinę sielą, sugebėjimą byloti apie gamtą, pamatytą lyriko akimis. Krinta į akis peizažų kompozicijos harmonija. Turėdamas muzikinį išsilavinimą, dailininkas ir paveiksluose ieško spalvų, formų ir linijų ritmo bei kompozicijos vienovės“.

S.Juškaus tapyba klaipėdiečiai ir uostamiesčio svečiai Rūtų galerijoje (Danės g. 9) galės gėrėtis visą mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių