Klaipėdos Pilies teatre – „Pietūs su Liudviku“

Uostamiesčio Pilies teatras savo naująjį sezoną šią savaitę pradės jo vadovo ir režisieriaus Alvydo Vizgirdos spektakliu, pastatytu Kauno dramos teatre.

Dar 2006-aisiais Kauno dramos teatro sceną išvydusi Tomo Bernhardo pjesė „Pietūs su Liudviku“ tapo sezono favorite - spektaklis apdovanotas net dviem „Fortūnomis“. Sykį jis jau rodytas Klaipėdoje - 2007-aisiais viešėjo Pilies teatro ir jo vadovo A.Vizgirdos surengtame 14-ajame tarptautiniame gatvės teatrų festivalyje „Šermukšnis“. Tuomet visi norintys pamatyti „Pietus su Liudviku“ netilpo piliavietės pastogėje.

Kartu su režisieriumi A.Vizgirda spektaklį sukūrė dailininkė Marta Vosyliūtė ir kompozitorius Giedrius Puskunigis. Jame vaidina talentingų Kauno aktorių trijulė: Liudviką - Sigitas Šidlauskas, garsaus austrų filosofo Ludwigo Jozefo Johanno Wittgensteino (1889-1951)  jaunesniąją ir vyresniąją seseris - Goda Piktytė ir Daiva Stubraitė.

„Pietūs su Liudviku“ sukurti kaip žaidimas aktorių meistriškumu. Pjesės personažai - žmonės, kurie nebemoka ar nebegali mėgautis menu, Liudvikas tiesiog nepakenčia teatro. Aktoriams paties autoriaus tarsi skirta užduotis pjesę atskleisti vaidinant ne pačius personažus, o personažams skirtus vaidmenis.

„Pietūs su Liudviku“ analizuoja skausmingą, lyg ir nesunkiai atpažįstamą (po ilgesnės pertraukos sugrįžta ligonis, namiškiai įsitempę, nervinasi, juolab negalia kamuoja plačiai garsėjančią asmenybę) gyvenimo situaciją, tačiau išplaukiama į daug platesnius būties ir ranka pasiekiamo būvio vandenis. Kaip tik tai yra didžiausia išoriškai statiškos pjesės intriga“, - jau po spektaklio premjeros pastebėjo „Nemune“ Vidmantas Kiaušas.

„Pjesėje XX a. filosofijos genijaus L.Wittgensteino savęs ir pasaulio suvokimo drama skleidžiasi namų aplinkoje. Kuris iš jų trijų - turtingos giminės palikuonių - yra teisesnis, nelaimingesnis? Vyriausioji sesuo, įnirtingai blizginanti šeimos sidabrą ir porcelianą, besistengianti uoliai pildyti kiekvieną brolio „kaprizą“ (kad ir savo pačios išgalvotą)? Jaunėlė, prislėgta monotonijos, maukianti taurę po taurės? Liudvikas, vienatvės mylėtojas, nuolat tempiamas į tariamą šeimos rojų; mokantis vertinti, mėgautis, atskirti tikrus dalykus nuo šlamšto?.. Nors kupiną įtampos dramaturginę medžiagą režisierius interpretuoja kasdieniškai, šaržuoti vaidmenys, lengvi scenografiniai štrichai sėkmingai atskleidžia nesusikalbėjimo ir skirtybių keliamą įtampą“, - rašė klaipėdietė teatrologė Gitana Gugevičiūtė po spektaklio parodymo „Šermukšnyje“.

Iš štai jis vėl viešės uostamiestyje. Kauno dramos ir Klaipėdos Pilies teatro bendras projektas - spektaklis „Pietūs su Liudviku“ bus rodomas spalio 22-ąją, ketvirtadienį, 19 val. Žvejų rūmų mažojoje salėje. Bilietai - po 20 litų.

Reminiscencine-filosofine, šaržuota gaida pradėję sezoną Pilies teatras ir režisierius A.Vizgirda ruošia publikai dvi premjeras - Egeno Jonesko „Nuplikusią dainininkę“ ir kalėdinę pasaką visai šeimai pagal „Raudonąją gėlelę“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių