Klaipėdos Pilies teatre – monospektaklio pagal S.Zweigą premjera

Ketvirtadienį Klaipėdos Pilies teatras publikai pristatys premjerą – monospektaklį pagal Stefano Zweigo „Amoką“.

Spektaklio pastatymo idėja – Ninos Mazūr, jį režisavo Pilies teatro vadovas Alvydas Vizgirda, scenovaizdį sukūrė dailininkė Marta Vosyliūtė, muzikos autorius – kompozitorius Giedrius Puskunigis.

„Amoką“ vaidins buvęs Šiaulių dramos teatro aktorius Gintaras Čajauskas, po ilgokos kūrybinės pertraukos apie save priminęs S.Mrožeko „Emigrantuose“, pernai uostamiestyje pastatytuose Klaipėdos dramos teatro aktoriaus Igorio Reklaičio, kuris taip pat vaidina šiame spektaklyje. Abu aktoriai su šiuo nepriklausomu projektu apkeliavo Klaipėdos regiono mokyklas, spektaklį vaidino trijuose Didžiosios Britanijos miestuose, o šiemet lapkričio pabaigoje dusyk parodė Oskaro Koršunovo teatro studijoje Vilniuje, kur sulaukė gana gerų atsiliepimų.

Įdomu, kad dviejų aktorių keliai susitiko laisvame kameriniame sceniniame dialoge ir „išsiskyrė“... dviem kameriniais monologais vėlgi valstybiniame ir municipaliniame teatruose – I.Reklaitis lapkritį pasirodė monospektaklyje „Produktas“ pagal M.Ravenhillo pjesę (Klaipėdos dramos teatras), o G.Čajauskas štai į sceną grįžta taip pat vienas – monospektakliu „Amokas“ pagal S.Zweigą (Klaipėdos Pilies teatras).

Anot naujojo spektaklio kūrybinės komandos, „Amokas“ – istorija apie tai, ką mes kas dieną vis sunkiau prisimename, arba apie tai, ko mes niekada nežinojom.

„– Ar žinote kas yra amokas?

- Amokas? Rodos, atsimenu. Tai kažkoks malajiečių apsvaigimas.

-Tai daugiau negu apsvaigimas. Tai pasiutimas, savotiška pasiutligė...žmogui užeina kraugeriška, beprasmiška manomanija, kurios negalima sulyginti su jokiu alkoholiniu apsinuodijimu... Ji, matyt, kažkaip susijusi su klimatu, su ta  pritvinkusia atmosfera, kuri slegia nervus kaip audra... Taigi amokas: koks nors malajietis, visai paprastas geros širdies žmogus, sėdi ir gurkšnoja savo bizalą... Apdujęs, abejingas, sudribęs... Kaip aš, kad sėdėjau savo kambaryje... Ir staiga pašoka, stveria durklą ir šoka į gatvę... Lekia tiesiai, visada tik tiesiai... pats nežinodamas, kur... Kas pasipainioja jo kelyje, žmogus ar gyvulys, tą jis nudeda savo durklu, ir kraujo vaizdas tik dar labiau jį įkaitina... Jis visą laiką bėga, bėga, bėga, nesidairo nei į vieną pusę, bėga šaižiai rėkdamas, laikydamas rankoje kruviną durklą, tuo savo pasibaisėtinai tiesiu keliu... Kaimų gyventojai žino, kad jokia jėga nesulaikys amoko genamo žmogaus“, – rašė S.Zweigas.

Spektaklio premjera – gruodžio 15 d. 18 val. Žvejų rūmų teatro salėje (Taikos pr. 70).

Bilietai – po  15 litų, jie parduodami Žvejų rūmų ir visose „Tiketa“ kasose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ganz genau

Ganz genau portretas
Stefan Zweig

Too Genz genau

Too Genz genau portretas
O kodėl Zweigo ? O gal vis tik reikėtų rašyti lietuviškai.Dar turim savo kalbą, ar jau ne? Stefanas Cveigas (vok. Stefan Zweig) – austrų rašytojas, dramaturgas, žurnalistas ir biografas. Gimė pasiturinčių žydų šeimoje. Mokėsi Vokietijoje. Daug keliavo. Buvo karo priešininkas, skelbė daugiatautės kultūros ir vieningos Europos idėją.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių