Klaipėdos Pilies teatras vaidina festivalyje Kosove

Klaipėdos Pilies teatro spektakliu – Alesandro Barico „Šilkas“ – antradienį Kosove prasidėjo 4-asis tarptautinis monodramos festivalis „MonoAKT“.

Pagrindiniai festivalio renginiai vyks Peja mieste, bet dar vieną spektaklį klaipėdiečiai vaidins ir Prištinoje. „MonoAKT 2012“ baigsis sekmadienį festivalio laureatų paskelbimu.

Iki tol jame vaidins teatrai iš Švedijos, Makedonijos, Graikijos, Italijos, Liuksemburgo, Albanijos, Anglijos ir keletas Kosovo trupių.

Klaipėdos Pilies teatro vadovas ir „Šilko“ režisierius Alvydas Vizgirda su spektaklio aktorėmis Nele Savičenko ir Regina Šaltenyte į Kosovą išvyko dar praėjusią savaitę. Jau iš ten režisierius vakar dalijosi pirmaisiais įspūdžiais: „Kaip išsiaiškinome, šis festivalis visada susideda iš dviejų dalių: duodramos – spektaklių duetu, kokį rodysime mes, ir monodramos – monospektaklių. Renginys dar nesenas, tik ketvirtas, organizatoriai sakė, kad stengiasi, jog šventė įgautų daugiau svorio. Festivalio programa negausi spektakliais, bet jie stengiasi palaikyti aukštą renginio meninį lygį ir nori, kad atvykę svečiai puikiai jaustųsi. Gal todėl ir tokios mums nelabai įprastos viešnagės sąlygos – gyvename aukščiausios klasės viešbutyje, liukso apartamentuose, esame viskuo aprūpinti, apie mus šokinėja, stengiasi atspėti visus norus... Pasivaikščiojome, apžiūrėjome miestą, užsukome į parduotuves. Čia viskas daug pigiau nei pas mus Lietuvoje. Todėl moterys itin laimingos. Nelė džiaugiasi, kad tokiame darbymetyje – toks didelis ir puikus atsipalaidavimas“.

Spektaklis „Šilkas“ pagal A.Barico romaną Klaipėdos Pilies teatre gyvuoja jau 11-ti metai ir niekad nestokoja žiūrovų. A.Vizgirdos teigimu, dabar teatruose yra labai daug negatyvių spektaklių, kurie jo kaip režisieriaus netenkina. Ir net kai juos pastato koks nors garsus režisierius. „Jeigu gimsta penktas ar dešimtas jo spektaklis – ir visąlaik negatyvus, kuriame matai tiktai, deja, žmones-schemas, tai bent jau pačiam norisi neįšokti į tą patį traukinuką. O „Šilke“ vis dėlto yra daug gerų dalykų sielai, ko šiandien labiausiai reikia. Ir jį vaidina dvi puikios aktorės“, – kalbėjo režisierius, pernai savo 60-metį ir kūrybos 40-metį paminėjęs 80-uoju „Šilko“ spektakliu, o prieš dešimtmetį savo 50-ąjį gimtadienį šventęs su „Šilko“ premjera.

Dabar jo inscenizuotas A.Barico „Šilkas“ jau sparčiai artėja prie 100-ojo spektaklio, rodytas ne viename festivalyje, taip pat ir tarptautiniame. 2005-ųjų pavasarį jis viešėjo Ukrainoje, teatrų festivalyje „Kijevo gegužis“. Iš jo Klaipėdos dramos teatro aktorės N.Savičenko ir R.Šaltenytė parsivežė puikius publikos ir teatro kritikų atsiliepimus apie spektaklį.

2006-ųjų vasarą jis vaidintas Simferopolyje (Ukraina) vykusiame tarptautiniame spektaklių duetų festivalyje „Krimskij kovčeg“. Tuomet klaipėdiečiai „Šilką“ rodė irgi du kartus – Simferopolyje ir Feodosijoje. Abi pagrindinių vaidmenų atlikėjos – N.Savičenko ir R.Šaltenytė tada pelnė festivalio laurus, aplodismentų audrą ir gausybę kritikų komplimentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių