Klaipėdos Parodų rūmuose suspindės Baltijos stiklas

Penktadienį Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose įsikurs tarptautinė stiklo meno paroda „Vitrum Balticum V. Image Memory“.

Vyksta kas trejus metus

Paroda „Vitrum Balticum“ pradėta organizuoti 2000-aisiais. Palaipsniui ji išaugo iki platesnio profilio Baltijos šalių stiklo meno projekto, kuris šiame regione papildė siaurą specializuotų stiklo meno parodų terpę, implikavo teorinę konferenciją, meninio stiklo specialybės studentų pasirodymus bei personalines ekspozicijas ir yra rengiamas trienalės principu (kas trejus metus). Renginys padeda suvokti kintančio šiuolaikinio meninio stiklo procesus, atspindi nūdienos meninio stiklo esmines tendencijas bei prioritetus, skatina įvertinti stiklo meno situaciją Baltijos jūros areale.

2008-aisiais projektas „Vitrum Balticum IV. New and Young“ (liet. „Baltijos stiklas IV. Nauja ir Jauna“) sukvietė gausų būrį dalyvių iš Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Suomijos. Jie pristatė meninio stiklo technologijas, idėjas, formų įvairovę. Projekto devizas „New and Young“ buvo tiesiogiai orientuotas į jaunosios stiklininkų kartos pasirodymą, taip pat ir į stiklo meno, kaip gana jaunos profesionalios dailės šakos, atskleidimą. Renginys buvo itin plačiai aptartas spaudoje, išleistas kokybiškas parodos katalogas. Paroda eksponuota ne tik Kaune, bet ir Klaipėdoje, Alytuje, Kėdainiuose bei Telšiuose.

Žadina regimąją atmintį

Pagrindinėje 2011 metų projekto parodoje „Vitrum Balticum V. Image Memory“ (liet. „Baltijos stiklas V. Regimoji atmintis“) praplečiamos stiklo – kaip savitos ir specifinės meno šakos – ribos, profesionaliai atliktus kūrinius jungiant, derinant, ieškant sąlyčio taškų su menine fotografija. Taip menininkai skatinami pasidalyti su žiūrovu savo kūrybos (eksponuojamo kūrinio) inspiracijomis bei rezultatu, pasitelkiant ir stiklą, ir fotografiją.

Menininkui kuriant darbą svarbu turėti viziją, siekti ją įgyvendinti. Kūrinio kelionė nuo pirminės idėjos iki jo įprasminimo bei galimos tąsos kituose darbuose yra ilgas etapas. Tad parodoje norėta pristatyti ne tik baigtinius darbus, bet sustabdyti ir jų atsiradimo „kadrus“, tam tikras racionalaus galvojimo ar emocinio lauko, pajautų įvaizdinimo akimirkas, buvusius ar galimus menininko minties vingius. Tai suteikė parodai devizą, atspindintį siekį fiksuoti minėto kūrybinio kelio, atminties ir mąstymo apie kūrinį meninius vaizdus. „Image Memory“ (liet. „regimoji atmintis“) – tai sustabdytos vizijos, akimirkos kūrinio radimosi ir tąsos kelyje.

Kartu su fotografija

Parodoje atskleidžiamos menininkus veikiančios skirtingos kūrybinės intencijos. Vieniems tai – asociacijos, kilusios kelionėse, dalyvaujant tam tikruose socialiniuose įvykiuose, atsirandančios būnat gamtoje. Kitiems – meninės inspiracijos, stebint įvairių kultūrų meno reiškinius ar tiesiog konkrečius objektus, įdomius daiktus. Tretiems – reikšminga savistaba, vaikystės prisiminimai, asmeninio gyvenimo patirtys.

Projektui atrinkti meninio stiklo kūriniai sudaro dviejų raiškos priemonių ir dimensijų parodą: stiklo plastika kartu su fotografija, kuri papildo (inspiruoja, praplečia) stiklo objekto plastinį vaizdą bei konceptualų turinį.

Paroda lapkričio mėnesį buvo eksponuojama Kauno fotografijos galerijoje, ją lydinti personalinė A.Rimkevičiaus stiklo paroda – „Aukso pjūvio“ meno galerijoje Kaune.

KKKC Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) parodos atidarymo dieną – gruodžio 16-ąją 15.30 val. drauge su menotyrininke dr. Raimonda Kogelytė-Simanaitienė besidomintieji galės pasidairyti po stiklo ir fotografijų pasaulį, pažinti jo paslaptis, išgirsti darbų gimimo istorijas. Ekskursijai galima registruotis el. paštu virginija@kulturpolis.lt arba tel. 313 691. Parodos atidarymas – 17 val. Ją apžiūrėti bus galima iki sausio vidurio.

Nuotraukoje – V.Verikaitės „Fragile“ (2011).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių