Klaipėdos parodų rūmuose – deramo kalibro šiuolaikinis menas

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose atidarytos dvi parodos, iliustruojančios įstaigos siekį stiprinti savo pozicijas europiniu lygiu.

Naująjį dvejų metų trukmės tarptautinį meno projektą, įgyvendinamą pagal Lietuvos, Lenkijos ir Rusijos kaimynystės programą, pristatė Kaliningrado meno pajėgų reprezentacinė paroda „Made in Kaliningrad“ ir Lietuvos menininkių „Postidėja II. Atstatomieji darbai“.

Made in Kaliningrad

Paroda „Made in Kaliningrad“, kurioje dalyvauja 18 menininkų bei jų grupių iš Kaliningrado srities (Rusijos Federacija) – pirmasis toks didelis šio regiono šiuolaikinio meno pristatymas Lietuvoje.

Rinkdamasis darbus parodai, kuratorius Jevgenijus Umanskis užtruko apie penkis mėnesius. Jos aprėptas laikotarpis – 14 pastarųjų metų. Kuratoriaus teigimu, jis siekęs pristatyti kuo daugiau skirtingų refleksijų ir autorinių strategijų. Šiame projekte, anot J.Umanskio, yra išminties, šiuolaikinio feminizmo, filosofinių įžvalgų mirties tema, politikos, socialinės problematikos, asmeninių tragedijų ir buitinių detalių.

Žanrų spektras – videomeno bei garso instaliacijos, objektai, fotografija ir t. t. Tradicinės akademinės mokyklos atgarsių beveik nėra, ir tai – Kaliningrado ypatybė, mat šiame mieste nėra meno krypties aukštosios arba aukštesniosios mokyklos, o dauguma kūrėjų į šią sritį ateina iš kitų profesijų. Tačiau mieste veikiantis Nacionalinio šiuolaikinio meno centro (NŠMC) filialas, kartu su KKKC organizavęs šią parodą, veikia labai aktyviai.

Anot NŠMC direktorės Jelenos Cvetajevos, šis įvykis vadintinas 15 metų įstaigos vykdomos veiklos rezultatu. „1997-aisiais visas Kaliningrado šiuolaikinis menas prasidėjo tarsi plyname lauke – nuo penkių menininkų, kurie patys ėmėsi organizuoti parodas, plėtoti veiklą“, – prisiminė viešnia.

Vienija humoro jausmas

Didžiulė ekspozicija pasklido Parodų rūmų fojė bei per visą antrąjį aukštą. Pirmojo aukšto salėje įsikūrė kuratorės Laimos Kreivytės ir gausaus būrio Lietuvos menininkių antruosius metus iš eilės rengiamas projektas „Postidėja“. Laisvydė Šalčiūtė, Beatričė Vanagaitė, Laura Zala, Eglė Ridikaitė, Giedrė Lilienė, Laura Garbštienė, Paulina Eglė Pukytė, Aistė Kisarauskaitė, Marta Vosyliūtė ir kitos pristato skirtingų laikotarpių ir skirtingų žanrų darbus, vienijamus geros technikos, gyvo požiūrio ir puikaus humoro jausmo.

Metodiškai organizuoti išimtinai dailiosios lyties kūrėjų darbų parodas paskatino objektyvi situacija – anot L.Kreivytės, nors menininkių Lietuvoje daug, stokojama jų reprezentacijos aukščiausiu lygiu. „Nėra buvę taip, kad Venecijos bienalėje visos mūsų šalies menui atstovautų viena moteris, nors duetų, tarp jų – ir šeimyninių, čia yra buvę daug“, – sakė kuratorė.

Atvers kūrybines galimybes

Dalis moterų kūrėjų, pristatančių savo „atstatomuosius darbus“, taip pat dalyvauja minėtajame tarptautiniame projekte „Pažink svetimšalį: tarpusavio supratimo tarp Gdansko, Kaliningrado ir Klaipėdos gyventojų ugdymas, skatinant mainus šiuolaikinio meno ir kultūros srityje“.

KKKC direktoriaus Igno Kazakevičiaus teigimu, šis seniai brandintas tarptautinis projektas, finansuojamas iš Europos Sąjungos ir Rusijos Federacijos lėšų, savo užmoju artimas praėjusių metų bendradarbiavimui su garsiuoju prancūzų meno kuratoriumi Nicolas Bourriaud. I.Kazakevičius intrigavo, jog šis kokybinis šuolis, jungiantis su panašaus kalibro ir panašios problematikos miestais Kaliningradu ir Gdansku, šiemet atvers daug kūrybinių galimybių menininkams ir pažers įdomių įspūdžių miestiečiams – taip pat ir tiems, kurie nėra dažni parodų lankytojai.

Abi parodos veiks iki birželio 2-osios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių