Klaipėdos muzikos pavasarį pradės intriguojantis duetas

Penktadienį Klaipėdos koncertų salėje XXXVIII festivalio „Klaipėdos muzikos pavasaris“ pradžios koncerte „Muzikinės variacijos“ publikos lauks kiek netikėtas ir intriguojantis violončelės ir obojaus duetas. Kartu su Lietuvos kameriniu orkestru (LKO) jis atliks rusų kompozitorių variacijas ir nemariąją Vakarų klasiką.

Violončelės ir obojaus solo

Klausytojus savo muzikavimu džiugins neprilygstamas violončelės meistras Davidas Geringas – vienas universaliausių dabarties menininkų, sukaupęs neįtikėtinai platų repertuarą, koncertuojantis su žymiausiais pasaulio simfoniniais orkestrais ir dirigentais, pats diriguojantis koncertus bei operos spektaklius. D.Geringas pelnė ne vieną apdovanojimą, tarp kurių – Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino IV laipsnio ordinas už lietuviškos muzikos populiarinimą bei aukščiausias mūsų valstybės apdovanojimas menininkui – Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija.

Obojininkas Robertas Beinaris – išskirtinai veiklus atlikėjas, koncertuojantis solo ir su orkestrais, su dideliu atsidavimu ugdantis jaunąją Lietuvos obojininkų kartą. Jis yra daugelio tarptautinių konkursų laureatas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Pučiamųjų ir mušamųjų instrumentų katedros vedėjas, Lietuvos obojininkų čempionato ir tarptautinio Liutauro Vėbros obojininkų konkurso organizatorius bei Lietuvos obojų kvinteto įkūrėjas.

Orkestras – puikios formos

Pasak LKO meno vadovo Sergejaus Krylovo, kolektyvas šiuo metu yra puikios formos ir demonstruoja aukščiausią meninį lygį. Visai nesenai orkestras pabuvojo Italijoje, kur surengė koncertus Genujos „Teatro Carlo Felice“ bei Kremonos A.Ponchielli teatre, taip pat Kremonos smuiko muziejuje, naujoje A.Stradivariaus salėje. Tai jau ne pirmos LKO gastrolės šiame krašte. Su Italija save siejantis smuiko virtuozas S.Krylovas teigia turintis svajonę išpopuliarinti orkestrą ne tik šioje šalyje, bet ir plėsti koncertinių gastrolių amplitudę kitose pasaulio valstybėse. Kolektyvas šiemet jau koncertavo „Storioni Festival“ Olandijoje. Suplanuoti koncertai Bulgarijoje, Vokietijoje, Norvegijoje ir Šveicarijoje.        

Koncerte „Muzikinės variacijos“ skambės net trys variacijos: tai Antono Arenskio Variacijos P.Čaikovskio tema styginių orkestrui, Nikolajaus Rimskio-Korsakovo Variacijos M.Glinkos tema obojui ir orkestrui bei Piotro Čaikovskio „Variacijos rokoko tema“ violončelei ir orkestrui.

Apie koncerto programą

A.Arenskio kūrybai labai stiprią įtaką turėjo P.Čaikovskio muzika. Variacijos P.Čaikovskio tema styginių orkestrui yra vienas populiariausių kompozitoriaus kūrinių.                                        

N.Rimskis-Korsakovas yra tikras M.Glinkos kūrybos tradicijų tęsėjas. Pučiamuosius instrumentus kompozitorius pamėgo dar jaunystėje, vėliau daug metų jis tarnavo karinio jūrų laivyno pučiamųjų orkestro vadovu. Variacijų M.Glinkos tema versija obojui ir fortepijonui dažnai atliekama muzikinio ugdymo įstaigose.                                        

Vienas žymiausių P.Čaikovskio kūrinių „Variacijos rokoko tema“ violončelei ir orkestrui buvo įkvėptas W.A.Mozarto ir rodo kompozitoriaus susižavėjimą klasikiniu stiliumi. Kūrinys dedikuotas žymiam vokiečių violončelininkui ir Maskvos konservatorijos profesoriui V.Fitzenhagenui. Jo puiki atlikimo technika ne kartą žavėjo P.Čaikovskį. Šis kompozitorius bendravo ir su kitu ryškiu to meto violončelininku K.Y.Davydovu, kurio atlikėjišką talentą jis vertino aukščiau nei kitų violončelininkų. Manoma, jog Variacijų sukūrimui įtakos turėjo ir bendravimas su šiuo muziku.

Lietuvos kamerinis orkestras, kuriam diriguos D.Geringas, koncerte taip pat atliks Johanno Christiano Bacho kūrinį „Sinfonia Concertante“ F-dur ir Wolfgango Amadeuso Mozarto Simfoniją Nr.29 A-dur.

Koncerto pradžia – 18 val. Bilietai – po 20, 30 litų, taikomos nuolaidos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių