Klaipėdos muzikinis teatras premjera nusilenks Ch.Chaplinui

Kitą savaitę Klaipėdoje rampų šviesą išvys premjerinis spektaklis „Sveikas, Čarli!“, skirtas garsaus XX a. komiko ir kino legendos Charlie’o Chaplino kūrybai.

Skambės komiko dainos

Dviejų dalių spektaklio Klaipėdos muzikiniame teatre kūrėjai įsitikinę, kad Ch.Chaplino nebylūs nespalvoti filmai ir ekscentriški personažai, tapę kino klasika, publikai išliko patrauklūs iki šiol. Jie ir dabar mus verčia juoktis ir verkti, pažvelgti į gyvenimo nesklandumus kitomis akimis ir tarsi garsiajam Ch.Chaplino filmų herojui valkatai nenugrimzti į liūdesį – nepasiduoti iškylantiems sunkumams, kurie... taip pat kada nors pasibaigia.

Yra išlikęs Ch.Chaplino aforizmas: „Vis dėlto šiek tiek gaila nebyliojo kino. Koks būdavo malonumas žiūrėti į moterį, kai ji išsižiodavo, o balsas taip ir nepasigirsdavo“. Šį kartą, atlikėjams išsižiojus, garsas pasigirs! Pirmąsyk Lietuvoje muzikinio teatro scenoje skambės Ch.Chaplino dainos, kurias jis sukūrė savo filmams. Tai – „Dainuok dainą“ (iš kino filmo „Aukso karštligė“, 1925), „Gražios, žavingos akys“( „Didmiesčio žiburiai“, 1931), „Šypsena“ („Naujieji laikai“, 1936), „Krintanti žvaigždė“ („Didysis diktatorius“, 1940), „Dabar, kai viskas baigėsi“, „Mandolinos serenada“, „Verkiantys gluosniai“ („Niujorko karalius“, 1957) ir kitos.

Vodeviliui vadovaus lėlė

Pirmoji spektaklio dalis – vodevilis, kuriame melodingas dainas atliks Ch.Chaplino išgalvoti nebyliojo kino personažai: bankininkas Džonas (Stasys Rezgevičius, Šarūnas Juškevičius), vagis Bilas (Mykolas Treščenkinas, Kęstutis Nevulis), naivi gražuolė Ana (Rūta Venckutė, Beata Ignatavičiūtė), dainininkė Estera (Valerija Balsytė, Loreta Ramelienė), liūdnoji ponia Liza (Regina Bagdanavičiūtė, Vitalija Trinkė). Jiems akompanuos, kaip įprasta nebyliajame kine, taperis (Saulius Šiaučiulis, Piotras Jevčenka), apsilankys ir pats Chaplinas (Aurelijus Liškauskas, Valdemaras Marcinkus, Artūras Ženčius). Vakaro vedėjas – šmaikštusis provokatorius lėlė Džordžas (Rokas Spalinkas, Virginijus Pupšys). Šią lėlę pagal režisierės fantaziją sukūrė dailininkės Žaneta Jakštienė ir Jolanta Gipienė iš Kauno. Jų visų pasirodymui diriguos Dmitrijus Zlotnikas.

Šiuo vodeviliu jauna klaipėdietė režisierė Rūta Bunikytė (ji – ir libreto autorė) debiutuos Muzikinio teatro scenoje. Pasak menininkės, jos „pagrindinė siekiamybė – publikai sukurti šventę ir padėti nors laikinai pabėgti nuo rūpesčių. Komiškos situacijos žiūrovams leis atpažinti save ir savo poelgius, o atpažinus – suprasti, kad nesusipratimai dažniau yra juokingi nei tragiški, tik mes kažkodėl juos linkę pernelyg sureikšminti“.

Iš nebyliojo kino – į šokį

Antroje vakaro dalyje karaliaus šokis. Atnaujintame vienaveiksmio šokio spektaklyje pagal V.Mnacakanovo baleto siuitą „Čapliana“ nebyliojo kino personažus įkūnys artistiškieji baleto šokėjai.

Matysime šokant koketę, akląją, bokso teisėją, stipruolį, milijonierių, padavėją, drauges, vagis, net kelis čaplinus ir policininką. Choreografiją šokio spektakliui sukūrė Lita Beiris iš Latvijos, o pastatymą atnaujino teatro baleto solistas Valdemaras Marcinkus. Išraiškingos choreografinės kompozicijos, supintos su pantomimos ir akrobatikos elementais, papildys romantiškųjų  Ch.Chaplino laikų panoramą.

Ch.Chaplinas tiems, kurie nuolat teiraudavosi, kaip jam pavyksta sugalvoti vis naujas komiškas situacijas, atsakydavo, kad komedijai sukurti jam „tereikia parko, policininko ir gražios merginos“. Scenoje bus visi šie komponentai, išskyrus parką – jis šį kartą bus menamas ir skambant muzikai galės savaip driektis ir transformuotis kiekvieno žiūrovo vaizduotėje.

Premjera – kovo 3 d. 18.30 val. Klaipėdos muzikiniame teatre (Danės g. 19). Bilietai – po 29, 34, 37, 62 Lt, platina „Bilietai.lt“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių