Klaipėdos muzikinis teatras kovą palepins savo publiką

Pasitikdamas kovo 27-ąją tradiciškai minimą Tarptautinę teatro dieną, Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras ypatingais pasiūlymais publiką lepins visą mėnesį.

Kovą Muzikinio teatro žiūrovų laukia ne tik nauji ir jau pažįstami sceniniai renginiai, bet ir akcija, lydima šūkio „Kovas – teatro mėnuo“. Ji sudarys galimybę bilietus į visus kovo renginius įsigyti gerokai pigiau.

Kovo mėnesį Muzikinio teatro repertuare – renginiai įvairaus amžiaus ir skonio publikai: vokalinės muzikos koncertas „Moterų dainos“, Klaipėdos „Padėkos kaukę“ pelniusios Giacomo Puccini vienaveiksmės operos „Sesuo Andželika“ ir „Džanis Skikis“,  legendinio latvių kompozitoriaus Raimondo Paulo miuziklas „Sesuo Kerė“, premjerinė Zigmaro Liepinio muzikinė drama „Adata“, Lietuvos kariuomenės orkestro programa „Kino filmų muzika“ bei muzikinės „Verpalų“ ir „Bulvinė“ pasakos vaikams.

Vėl kils ir leisis uždanga

Kovą į Klaipėdos muzikinį teatrą sugrįš ir vienas svarbiausių teatro atributų – scenos uždanga. Pasak šio teatro vadovo Ramūno Kaubrio, žiūrovai kurį laiką spektakliuose scenos uždangos nematė dėl techninių kliūčių – nebepataisomai sugedo daugiau kaip pusę amžiaus atlaikęs jos valdymo mechanizmas.

„Visais laikais scenos uždanga skatino žiūrovų smalsumą, norą pasinerti į scenoje vaizduojamą gyvenimą. Simboliška, jog praėjus daugiau kaip pusmečiui, ją vėl pakelsime kovą – teatro mėnesį, – sakė R.Kaubrys. – Tikimės, jog tai ne tik palengvins sceną aptarnaujančio personalo darbą, bet ir žadins tas publikos emocijas, kurios gali gimti tik „už uždangos“ – mūsų vaizduotėje“.

Skambės „Moterų dainos“

Tarptautinės moters dienos proga klaipėdiečiams siūloma pasinerti į provokuojančią, stimuliuojančią ir visapusiškai praturtinančią muzikinę kelionę laiku. Jau šį penktadienį 18.30 val. savo solinę programą, pavadintą „Moterų dainomis“, teatro kolonų salėje pristatys teatro solistė Dalia Kužmarskytė.

 „Prieš keletą metų į mano rankas atsitiktinai pateko JAV išleistas vokalinių kūrinių rinkinys, – pasakojo D.Kužmarskytė. – Pradėjusi jį vartyti, nustebau, kokios nuostabios, profesionalios dainos jame sudėtos. Visos autorės – skirtingu laikotarpiu kūrusios moterys, apie kurias mes iš esmės nieko nežinome. Štai tuo metu manyje ir sukilo feministinis pyktis: juk moterys kompozitorės niekuo nenusileidžia vyrams. Todėl neparodyti to publikai būtų tikras nusikaltimas.“

Koncerte „Moterų dainos“ žymiausius įvairių laikmečių moterų kompozitorių sukurtus vokalinius kūrinius D.Kužmarskytė (mecosopranas) atliks drauge su koncertmeistere Inga Maknavičiene. Skambės C.Schumann, F.Mendelssohn, N.Boulanger, C.Chaminade, I.Colbran, L.Lehmann, A.Schindler-Mahler, L.Reichardt, B.Strozzi, P.Viardot ir kitų moterų dainos.

Dainuos R.Juzukonytė

Kovo 9 d., šeštadienį, 18.30 val. Klaipėdos muzikinis teatras operos gerbėjus kviečia į įtalų kompozitoriaus G.Puccini vienaveiksmes operas „Sesuo Andželika“ ir „Džanis Skikis“. Geriausiu 2011 m. spektakliu Klaipėdoje tituluotame operų diptike šeštadienio vakarą skambės kerintis operos solistės Rasos Juzukonytės sopranas.

G.Puccini operoje „Sesuo Andželika“ pagrindinį vaidmenį atliksianti R.Juzukonytė yra sukūrusi vaidmenų Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. Savo solines programas ji atlieka Lietuvoje ir užsienyje, taip pat koncertuoja su sopranų trio „Panteros“.

„Sesuo Andželika“ – tai vienintelė kompozitoriaus G.Puccini opera, kurioje pasirodo vien moterys. Kūrinyje apdainuojama jaunos mergaitės iš aristokratų šeimos, kuri, susilaukusi nesantuokinio kūdikio, buvo priversta tapti vienuole, gyvenimo drama. „Džanis Skikis“ – Dantės „Dieviškosios komedijos“ veikėjo istorija, kurios centre tragikomiška mirusio turtingo italų žemvaldžio turto dalybų situacija.

Geriausiu metų spektakliu Klaipėdoje pripažinto vienaveiksmių operų diptiko kūrėjų komanda – režisierė Yana Ross (JAV), dirigentas Dainius Pavilionis, scenografas Marijus Jacovskis, kostiumų dailininkė Jolanta Rimkutė. Pagrindinius vaidmenis spektaklyje taip pat atlieka solistai Rita Petrauskaitė, Loreta Ramelienė, Tomas Pavilionis, Mindaugas Rojus ir kiti.

Sugrįš „Sesuo Kerė“

Po vienerių metų pertraukos, kovo 16 ir 17 d., į uostamiesčio Muzikinio teatro repertuarą sugrįš legendinio latvių pianisto ir kompozitoriaus R.Paulo miuziklas „Sesuo Kerė“.

T.Dreizerio to paties pavadinimo romano motyvais sukurtame miuzikle pasakojama apie jaunos aktorės sunkų kelią į šlovę. Kūrinyje rutuliojama menininko likimo tema nuo svaiginančios šlovės iki vienatvės gyvenimo saulėlydyje, gvildenamos meilės ar sėkmingos karjeros pasirinkimo peripetijos.

Praėjusio amžiaus 5-ojo dešimtmečio stiliaus estetika dvelkiantis spektaklis savo scenografija ir kostiumais žiūrovus nukelia į praėjusio šimtmečio vidurį, kuomet gimė jauna ir novatoriška menininkų karta.

Spektaklio režisierė Galina Poliščiuk šiuo pastatymu atveria naują, neįprastą požiūrį į miuziklą. „Sesuo Kerė“  – tai bandymas teatro scenoje statyti dokumentinį filmą. Scenoje veiks filmavimo komanda, o pats spektaklis alsuos šilumos, meilės, nuoširdumo ilgesiu.

Prieš 30 metų R.Paulo sukurtas miuziklas „Sesuo Kerė“ per tą laiką buvo pastatytas keturiose Latvijos scenose ir vienąkart Lietuvoje – Klaipėdoje. Uostamiesčio Muzikiniame teatre miuziklo premjera įvyko 2009 m.

Emocijas užaštrins „Adata“

Kovo 22 ir 23 d. Muzikinio teatro scenoje žiūrovų lauks naujausias ir bene kontroversiškiausias šio sezono teatro pastatymas – latvių kompozitoriaus Z.Liepinio muzikinė drama „Adata“. Joje publika dar neregėtame amplua išvys teatro solistus Juditą Bukytę-Komovienę, Virginijų Pupšį, M.Rojų bei kviestinius atlikėjus – Beatą Ignatavičiūtę ir Jeronimą Milių.

A.Manfeldės autobiografinio romano motyvais sukurtos muzikinės dramos centre – jauna mergina Krista, kuri dėl įvairių aplinkybių patekusi į gyvenimo purvą, skęsta jame iki pat dugno. Vasarį Klaipėdos muzikiniame teatre įvykusi „Adatos“ premjera sukėlė karštas žiūrovų diskusijas. Smurto, narkomanijos ir asmenybės degradacijos fone vaizduojama jaunos merginos gyvenimo drama daugeliui buvo nelauktas įprasto Muzikinio teatro repertuaro „posūkis“.

„Adata“ – tai vienos jaunos mergaitės sielos kelionė šioje amžinybės provincijoje. Galbūt ši istorija daug kam buvo netikėtas atradimas, – sakė spektaklio režisierius R.Kaubrys. – Supažindindami su ja, mes nesiekiame šokiruoti, moralizuoti ar auklėti. Tai tiesiog priminimas, jog žmogui reikia žmogaus, jog vieni kitus turėtumėme labiau vertinti ir tausoti.“

Muzikinės dramos kūrybinė komanda atskleidė, jog spektaklį statyti paskatino siekis profesionaliu teatro menu sudominti jaunimo auditoriją. Tačiau teatro artistams „Adata“ tapo nemenku iššūkiu, ne kartą privertusiu „perlipti per save“. 

„Kuriant vaidmenis „Adatoje“ daugeliui teko padaryti tai, ko gyvenime niekad nedarytumėme, išgyventi tas emocijas, kurias reikia išgyventi. Kai kurios spektaklio scenos mane iki šiol jaudina. Manau, jog kažką artimo sau jame ras kiekvienas“, – sakė Artūro vaidmenį spektaklyje sukūręs J.Milius. 

Muzika – visai šeimai

Kovo 24-osios popietę visai šeimai skirtą muzikinę programą Klaipėdos muzikiniame teatre pristatys Lietuvos kariuomenės pučiamųjų orkestras, vadovaujamas vyriausiojo dirigento majoro Egidijaus Ališausko.

Koncerte „Kino filmų muzika“ liesis legendinio Ch.Chaplino, W.Disney‘aus, nepamirštamo „Liūto karaliaus“ ir kitų filmų bei gražiausių pasaulio melodijų srautas.

Pasak Lietuvos kariuomenės pučiamųjų orkestro vyriausiojo dirigento, mintis sukurti programą, kuri sudomintų ne tik vyresnio amžiaus žmones, bet ir vaikus, jau seniai „tvyrojo ore“. „Orkestras buvo parengęs instrumentines ištraukas iš kino filmų „Žiedų valdovas“, „Karibų piratai“, tačiau su tokia spalvinga ir įvairia kino filmų muzikos programa iki šiol dar nekoncertavome“, – sakė E.Ališauskas.

Lietuvos kariuomenės orkestrui koncerte Klaipėdoje talkins Vytauto Labučio džiazo kvartetas ir Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos jaunieji solistai.

Mažųjų teatro lankytojų kovo mėnesį lauks ir Auksiniu scenos kryžiumi apdovanota Antano Kučinsko opera vaikams „Bulvinė pasaka“, ir iš keturių kilometrų virvės nupintos minkštosios „Verpalų pasakos“, skirtos mažyliams iki ketverių metų.

Pavasarinės Klaipėdos muzikinio teatro akcijos „Kovas – teatro mėnuo“ metu bilietus į visus šio mėnesio renginius žiūrovai turi galimybę įsigyti su 33 proc. nuolaida. Juos platina „Bilietai.lt“ bei teatro kasa.

(Dmitrijaus Matvejevo nuotraukoje – scena iš premjerinio Klaipėdos muzikinio teatro spektaklio „Adata“)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių