Klaipėdos muzikiniame teatre – nauja „Spragtuko“ versija

Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre dar viena premjera - kalėdinis spektaklis visai šeimai „Spragtukas“.

Ieško atsakymų

Spektaklį pastatė dvi jaunos, perspektyvios kūrėjos - choreografė Marija Simona Šimulynaitė ir dailininkė Simona Biekšaitė, žiūrovams siūlančios savąją „Spragtuko“ versiją pagal Piotro Čaikovskio muziką.

Dviejų dalių šokio spektaklis „Spragtukas“, kaip teigė libreto autorė ir režisierė M.S.Šimulynaitė, - tai spektaklis, kuriame ji siekė atsikratyti klasikinio XIX a. baleto štampų, į cukraus vatą įvyniotų jausmų. Jos tikslas - pavaizduoti tikrą, neišgalvotą mus supantį gyvenimą. „Kokios Kalėdos šiais laikais? Kas svarbiausia šventės metu? Kiek vaikų tiki stebuklais, ar stebuklai egzistuoja XXI a.? Kas mūsų langas į pasaulį - televizija, ar mes patys?“ - klausia choreografė. Spektaklyje ne tik keliami šie klausimai, bet ir ieškoma atsakymų. Anot kūrėjų, žiūrovai regės patys save iš visų įmanomų, labai skirtingų pusių. Publika bus priversta susimąstyti: gal gyvenime kiekvienas žmogus atrodo taip, kaip spektaklio veikėjai. Gal reikėtų išmesti televizorių, nes langas į pasaulį - pats žmogus, žinoma, kai jis sugeba įsiklausyti į tylą, grožėtis gamta ir tikėti stebuklais.

Pasak M.S.Šimulynaitės, pirmapradis šokis buvo emocinio, dvasinio impulso rezultatas, todėl jos sukurto spektaklio judesio vedlys buvęs spontaniškumas. „Judesio paletė - beribė. Kiekvienas, pagal savo kūno galimybes, gali ja žaisti. Šokio prigimtis yra archajiška, joje laisvė - visko variklis. Taip ir mūsų kūrybos procese - polėkis, buvimas savimi bei laisvė yra visko pagrindas“, - teigė choreografė.

„Spragtuką“ M.S.Šimulynaitė traktuoja kaip kūrinį vaikams, kurie ne vaikai. O spektaklio veiksmas vyksta ne kažkur „toli toli“ ar „seniai seniai“, kaip E.T.A.Hofmano pasakoje „Spragtukas ir pelių karalius“, bet „čia“ ir „dabar“. „Mūsų spektaklis yra perkeliamas į dabartinį laikmetį su visomis jo šiandieninėmis aktualijomis, problemomis, tradicijų suvokimu. Mūsų gyvenimo akimirkos traktuojamos remiantis Hofmano pasakos pagrindu“, -savą versiją pristatė jauna menininkė.

Visai šeimai

Choreografės žodžiais, apskritai Hofmano pasakų personažai dažniausiai gyvena tikrovėje ir išgalvotame pasaulyje. Rašytojas vienas pirmųjų ėmė drąsiai jungti fantastinius vaizdus su realios tikrovės detalėmis. „Literatūrologai tvirtina, kad iš esmės nėra skirtumo tarp Hofmano pasakų suaugusiems ir vaikams, todėl ir mūsų spektaklis skirtas visai šeimai“, - apie premjerą kalbėjo M.S.Šimulynaitė.

Drauge su choreografe dirbo jauna dailininkė S.Biekšaitė. Jos sukurta spektaklio scenografija irgi originali, dominuoja dvejopos paskirties apskritas stalas - lėkštė, kurios skersmuo šeši metrai, ji sukasi aplink savo ašį, svyruoja į šonus, „reaguoja“ į artistų judesius. Taip vizualiai sukuriami du - realybės ir fantazijos - pasauliai. „Kurdama scenografiją, pirmiausia atsisakiau klasikinio „Spragtuko“ baleto pastatymo įvaizdžio - įprastų scenovaizdžio elementų: milžiniškos kartoninės eglutės, plastmasinio „prabangaus“ rūmų interjero, puošnių rūbų ir pompastikos. Visa tai jau tapo „Spragtuko“ „formatu“ ir neva būtinybe. Manu, tokia butaforija „įvelka“ Hofmano istoriją į spalvotą popierėlį ir po storais dekoracijų sluoksniais paslepia pasakos esmę“, - samprotavo dailininkė.

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro „Spragtuke“ talentingo mago sūnus paauglys bus užkeiktas pavydo apakintų tamsiųjų jėgų ir paverstas mediniu, riešutus gliaudančiu žaisliuku. Burtininkas, daugybę metų gilinęsis į alchemijos, medicinos, astronomijos ir kitus mokslus, ieškojęs atkeikimo senuose vienuolynų rankraščiuose ir pranašų knygose, galiausiai suvoks, kad vienintelis burtas, galintis panaikinti visus užkeikimus, yra nuoširdi, paprasta meilė.

Kalėdinėje puotoje magas ieškos jaunos mergaitės ir suras. Ji - Marija, kuriai atiduos medinį Spragtuką. Išties nuoširdi meilė panaikins užkeikimus, pasaulis suksis beprotišku greičiu, įvykiai seks įvykius, tvyros paslapties, stebuklo laukimo atmosfera, bet apie visa tai - dviejų dalių šokio spektaklyje jaunimui ir suaugusiems - „Spragtukas“.

Ugdo jaunimą

Abiejų „Spragtuko“ statytojų Klaipėdos scenoje laukia debiutas, tačiau kūrybiniai keliai merginas suvedė joms įsiliejus į viešosios įstaigos „Operomanija“ veiklą. Šiemet  „Operomanijos“ surengto festivalio NOA (Naujosios operos akcija) atidarymui M.S.Šimulynaitė pastatytė dvi trumpas operas „Babelis“ ir „Skylė“. Ši jauna choreografė jau garsėja įvairialypiu talentu. Ji yra surengusi kelias piešinių parodas, išleidusi prozos ir poezijos rinkinį „Volungė“, epizodinius vaidmenis sukūrusi keliuose lietuviškuose kino filmuose, dalyvavusi televizijos projektuose. Tačiau pati menininkė labiausiai išskiria darbą Vanemuine (Estija, Tartu) teatre, kur pastatė dramos ir šokio diplominį spektaklį pagal F.Diurenmato pjesę „Fizikai“, taip pat surengė tušu pieštų darbų parodą pjesės tema. Choreografei labai svarbus ir festivalio „Shockacademija“ uždarymui pastatytas muzikinis spektaklis „Talento istorija“ bei festivalio „Druskomanija“ uždarymui sukurtas šokio spektaklis „Ebriatum“. Talentingą menininkę sėkmė lydėjo ir tolimoje Australijoje, kur Sidnėjuje vykusiame festivalyje „Sony Trop festival“ ji pristatė pačios sukurtą ir nufilmuotą trumpametražį filmą „Complex“. Šiame filme autorė panaudojo Gustavo Malerio Adagietto iš simfonijos Nr.5.

Šįsyk M.S.Šimulynaitė kelis mėnesius „Spragtuką“ statė su Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto trupe, vadovaujama Vaclovo Sasnausko. Publikos laukianti premjera - tai edukacinės programos „Operos akademija“ dalis „Jaunimas jauniems!“. Vadovaujantis šiuo devizu Klaipėdos muzikinio teatro repertuare spalio pabaigoje atsirado J.Gaižausko opera „Buratinas“. Abu veikalai - tai kelis metus truksiančios švietėjiškos programos „Operos akademija“ nauji projektai. „Operos akademijos“ esmė ir tikslas - ugdyti jaunuosius menininkius ir žiūrovus, profesionalią scena užleisti jauniems kūrėjams, debiutantams. Iki šiol tokios praktikos Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre nebuvo.

„Spragtuko“ premjera Klaipėdos muzikiniame teatre - gruodžio 4, 5 d. 18.30 val. Bilietai - po 30, 35, 40, 50, 100 litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių