Klaipėdos meno kieme – nepastebimos kasdienybės atodangos

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Meno kiemo galerijoje šeštadienį atidaroma Tomos Šlimaitės ir Vaidos Tamoševičiūtės paroda „Nepastebima kasdienybė“.

Kas sieja Vaidos ir Tomos darbus? Susitiko abi atsitiktinai, bet, kaip paaiškėjo vėliau, atsitiktinumų nebūna. Jos tik truputį aplenkė laiką. Jų darbai tiek išoriškai, tiek vidumi labai skirtingi, skirtingas kūrybos ir meninės išraiškos suvokimas, bet jos iš karto suprato, kad turi kažką bendro...

Abi menininkės parodoje atskleis savo žvilgsnį į kasdienybę, į dalykus, su kuriais susiduriame kasdien, bet dėl skubos ir įpratimo jų net nebepastebime.

Toma skelbia daiktų revoliuciją ir meta iššūkį visuomenės nustatytoms normoms bei taisyklėms, kurias patys susikuriame. Parodoje bus Tomos instaliacija „Daiktų revoliucija“. Menininkė mato daiktų grožį ir tiki meno galia. Ji džiaugiasi gyvenimu ir spalvomis: laisto, taško, prikelia senus, kasdien matomus daiktus naujam meniniam gyvenimui. Senas radijas, stalas, indai, šviestuvai, žaislai ir net suknelė sušvinta ryškiomis emalės spalvomis. Tai Tomos vidinis išsilaisvinimas, paneigiant kanonus ir taisykles. Ji priverčia pamiršti daiktų funkcijas ir ragina tiesiog grožėtis jais.

Vaida pateiks savo asmeninę kasdienybę. Parodoje ji įkurdins savo tapybos darbų ciklą „Klaipėdos dienoraščiai“, performanso „Virsmas“ ir žemės meno akcijos „Veidų kelias“ vaizdinę dokumentaciją. Ji ne tokia džiugi ir ne tokia spalvota, kaip Tomos. Vaikščiojimas riba, vis tuo pačiu keliu. Vis ratu, kol suvokiama, kad eita aplinkui, kad būtų atsidurta toje pačioje vietoje. Kurta tam, kad būtų sugriauta, griauta tam, kad galima būtų kurti iš naujo. Savęs kartojimas, naikinimas, niekinimas, noras išnykti, susireikšminimas, mėgavimasis kančia, džiaugimasis liūdesiu, verkimas iš džiaugsmo, dėliojimas savęs iš gabaliukų. Vaida kalba apie save, per save ir sau. Griaudama ir kurdama, gimdama ir mirdama, vėl iš naujo eidama amžinu ratu...

Vernisažas – rugsėjo 22 d. 18 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Meno kiemo galerijoje (Bažnyčių g. 4). Paroda veiks iki rugsėjo 29 d.

Nuotraukoje – kadras iš V.Tamoševičiūtės performanso.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių