Klaipėdos lėlių teatre – egzistencinis dėmelės dingimo detektyvas

Gera nuotaika, nuotykingais susitikimais su lėlėmis ir žmonėmis spalvindamas dienas, Klaipėdos lėlių teatras spalį pasitinka nauja premjera – režisierės Karolinos Jurkštaitės popierinių lėlių spektakliu „Kur dėmelė?“.

Režisierė K.Jurkštaitė, Klaipėdos lėlių teatre debiutavusi novatorišku eksperimentiniu spektakliu kūdikiams „Labas, mažyli“, kurio pagrindas – ne tradicinis draminis siužetas, o muzika, garsas, ritmas, kontrastingos spalvos, geometrinės figūros, įvairios formos, šįkart žiūrovus kviečia į pasaulį pažvelgti egzistenciškai.

Naujajame jos popierinių lėlių spektaklyje kalbama apie tai, kad kiekvienas iš mūsų turi savo vietą, kurioje esame nepakeičiami. Šią idėją atskleidžia atgijusios spalvotos dėmelės pabėgimas iš J.Miro paveikslo ir bandymas pritapti „realiame“ gyvenime, kuris, pasak režisierės, irgi yra iliuzija.

„Aš atsižvelgiu į vaikų amžių, – sakė režisierė K.Jurkštaitė, mananti, kad spektaklį „Kur dėmelė?“ turėtų žiūrėti vaikai nuo 3-4 metų amžiaus. – Pagal jį sprendžiu, kokiu tempu turi vykti spektaklis, apie ką turi kalbėti. Todėl sąmoningai rinkausi nesudėtingą siužetą – kad vaikas suprastų. Vaikui nereikia „didelių filosofijų“, o svarbius dalykus galima paaiškinti paprastai, netgi primityviai.“

Dėmelės kelionė vyksta paveikslo rėmuose, kur situacijos keičia viena kitą. Atsiranda įvairių formų bei spalvų veikėjų, kuriuos sutinka nepaklusnioji spalvotoji dėmelė.

Žiūrovai, lavinant jų estetinį skonį, spalvų ir kompozicijos pažinimą, keliauja iš vienos situacijos į kitą kartu su spektaklio veikėjais. „Kur dėmelė?“ – klausimas, lydintis viso spektaklio metu. Kelionės metu akivaizdžiai nepritapusi J.Miro paveikslo dėmelė grįžta į savo vietą, kurioje ji yra reikalinga kaip išbaigtos visumos dalis.

Spektakliui akompanuoja kaip visada skoninga, subtili, išraiškinga kompozitorės Aušros Vaštakaitės muzika, o plokščius popierinius pavidalus (juos kūrė pati režisierė ir scenografė Renata Valčik) jaukiais, judriais personažais paverčia aktorės Justina Jukonytė ir Erika Mažulienė.

Pirmieji žiūrovai egzistencinį dėmelės dingimo detektyvą „Kur dėmelė?“ galės pamatyti jau greitai – spalio 6, 7 ir 20 d. 12 val. Klaipėdos lėlių teatre.

Bilietai parduodami Klaipėdos lėlių teatre (Vežėjų g. 4) II ir V 13–17 val. ir 1 val. prieš spektaklius. Rezervacija telefonu – 239 932.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių