Klaipėdos „Kultūrpolyje“ gimęs projektas – į Vilnių

Klaipėdos „Kultūrpolis“ penktadienį Vilniuje, „Fluxus Ministerijos“ mažojoje salėje, pristatys projektinę medijų meno parodą „Tiltas: tekstas, garsas, vaizdas“.

Kūrė du menininkai

Projektas „Tiltas: tekstas, garsas, vaizdas“ tai dviejų menininkų – austro Floriano Gruberio ir lietuvio Ramūno Čičelio – šiemet kovo mėnesį Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro „Kultūrpolis“ meno rezidentūroje drauge sukurti darbai.

Projektą sudaro dvi dalys – videofilmas / instaliacija „Kelionės laivu dienoraštis“ bei trys garso skulptūros: „Gurmaniška garsų sriuba“, „Vidinis portretas“ ir „Laiškas pasąmonei“.

R.Čičelio indėlis į projektą – tai tekstai videodarbui bei minėtiems garso objektams ir šių tekstų įskaitymas.

F.Gruberis projekte kūrė vaizdą ir garsą.

Proga sustoti ir įsiklausyti

„Kultūrpolio“ direktoriaus menotyrininko Igno Kazakevičiaus teigimu, videofilmas „Kelionės laivu dienoraštis“ iš kitų tokio pobūdžio darbų išsiskiria originaliu vaizdiniu sprendimu: užfiksuotų objektų statiškumas labai primena nuotraukas, tačiau įsižiūrėjus atidžiau pastebimas minimalus, todėl itin reikšmingas veiksmas.

Filmo tekstams būdinga praktinės filosofijos problematika, jie lengvai suprantami ir turinčiam filosofijos žinių studentui, ir tiesiog eiliniam žiūrovui.

„Kelionės laivu dienoraštis“ yra proga auditorijai sustoti, įsiklausyti ir mąstyti neskubant, tarytum ilsintis, tačiau ne pramogaujant, o grįžtant į savo tapatybę, tikrąjį „aš“. Filmas kurtas lyg sau, todėl vadinamas dienoraščiu, tačiau dėl to jis tik atviresnis ir reflektyvesnis“, – tvirtino I.Kazakevičius.

Inspiravo pajūris ir sostinė

Kurdami filmą, autoriai vaizdų ir tekstų inspiracijų ieškojo Klaipėdos mieste, Kuršių nerijoje bei Vilniuje.

Jie užfiksavo itin estetiškus vaizdus, kuriuos žiūrėti netrukdo iš pirmo žvilgsnio monotoniškas, kiek hipnotizuojantis tekstas.

„Kelionės laivu dienoraštis“ pagal žanrą priskirtinas alternatyviajam, nekomerciniam, eksperimentiniam kinui.

Autoriai sukūrė dvi šio filmo versijas – įgarsintas lietuvių ir anglų kalbomis.

Trys garso skulptūros

Garso skulptūros gimė F.Gruberiui įrašinėjant aplinkos garsus Klaipėdos viešosiose vietose.

Taigi šiai projekto daliai panaudoti garsai ir iš austrų menininko savarankiškai kurto „Klaipėdos garsyno dienoraščio“.

Skulptūrų veikimo principas yra pagrįstas garsiakalbio, per kurį leidžiamas garsas bei balsas, sąlyčiu su konkrečiais objektais-daiktais – puodais sriubai, molbertu ir pašto dėžute.

Taip šiuose objektuose per jų garsines ypatybes atskleidžiamos mūsų išankstiniu „žinojimu“ užkoduotos asociacijos. Skulptūra „Laiškas pasąmonei“ klausytojui pasakoja apie giluminę žmogaus psichologiją, „Gurmaniška garsų sriuba“ byloja apie galimybę žmogui pačiam rinktis savo garsinę aplinką, o „Vidinis portretas“ – apie dailininko ar menininko kūrybinį procesą.

Taip tiesiamas tiltas

I.Kazakevičiaus įsitikinimu, abi projekto „Tiltas: tekstas, garsas, vaizdas“ dalys žiūrovui bei klausytojui turi ir edukacinės reikšmės – tai savotiškos garso ir vaizdo „ekologijos“ įtvirtinimas audio- ir video- šiukšlių perpildytame pasaulyje. „Taip tiesiamas tiltas tarp skirtingų medijų rūšių, tarp skirtingų tautybių ir tradicijų, tarp mąstymo apie savo gyvenimą ir automatizmo“, – mano menotyrininkas.

 Visi projekto kūriniai primena būdravimą tarp miego ir sąmoningumo, gyvenimo ir mirties. Todėl ant DVD plokštelės su videofilmu / instaliacija autoriai užrašė: „Paskutiniai žodžiai iš Klaipėdos spąstų“ (asociacija su Jono Meko filmo „Zefiro Torna“ vaizdu, kuriame ant laivo užrašyta: „Niujorko spąstai“).

Apie abu autorius

F.Gruberis yra austrų medijų menininkas, gimęs netoli Salzburgo, studijavo Miunchene bei Vienoje, o dabar gyvena Austrijos sostinėje, kurioje ir dirba.

R.Čičelis yra vilnietis ir šiek tiek klaipėdietis, baigęs literatūrologijos studijas, šiuo metu rašantis monografiją apie Jono Meko kūrybą, bendradarbiaujantis su Klaipėdos kultūrų komunikacijų centru, baigiamos kurti dokumentinės videoapybraižos „Bežiūrint į Lietuvą“ režisierius.

F.Gruberio ir R.Čičelio projektą „Tiltas: tekstas, garsas, vaizdas“ Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras „Kultūrpolis“ uostamiesčio publikai pristatė balandį. „Fluxus Ministerijos“ mažojoje salėje Vilniuje jis viešės nuo liepos 23 d. iki rugpjūčio 11 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių