Klaipėdos koncertų salės žiema – su garsiais atlikėjais

Antrąjį koncertinio sezono pusmetį, įsibėgėjus lietuviškai žiemai, Klaipėdos koncertų salė (KKS) pradės devyniais sausio ir vasario repertuaro renginiais.

Juose publika susitiks su atlikėjais, kurie KKS svečiuosis pirmą kartą, ir tais, kurie ne sykį jau sulaukė Klaipėdos publikos įvertinimo ir pripažinimo.

Fortepijoninis duetas iš Šveicarijos

„Viduržiemio koncertas“ sausio 17-ąją vėl suteiks sceną gabiam Vilijos Poškutės ir Tomo Daukanto fortepijoniniam duetui. Šveicarijoje gyvenančius lietuvaičius neseniai aplankė sėkmė E.Griego pianistų konkurse Osle, kur jie laimėjo du pagrindinius apdovanojimus. KKS antrą kartą pasirodysiantis ansamblis skambins W.A.Mozarto, E.Griego, C.Saint-Saëns, F.Liszto muziką ir atliks jiems dedikuotą A.Robledo kūrinį.

KKO muzikuos su D.Stabinsku

Klaipėdos kamerinis orkestras (KKO) sausio 19-ąją pristatys antrąją programą, kurią rengia su baroko muzikos specialistu Dariumi Stabinsku, griežiančiu viola da gamba. Orkestro meno vadovo Mindaugo Bačkaus pernai inicijuota meistriškumo savaitė ir koncertas, skirti susipažinimui su autentišku ir istoriškai argumentuotu požiūriu į baroko laikotarpio muzikos atlikimo tradicijas, buvo naudingi kolektyvui ir įdomūs klausytojams. Šiemetėje jų programoje „Les éléments. Prancūziški muzikiniai receptai XVII–XVIII a. Europoje“ kartu muzikuos fleitininkas Vytautas Sriubikis.

G.Rinkevičiaus orkestras ir E.Montvidas

„Nuramink mano sielą“, – dainuos tenoras Edgaras Montvidas (nuotraukoje), Klaipėdoje koncertuosiantis pirmąkart. Jau dešimt metų Londone gyvenantis operos solistas dažnai pasirodo garsiose pasaulio koncertų salėse ir operos teatruose, o sugrįžęs į tėvynę bendradarbiauja su Bohemiečių operos trupe, dainuoja Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro pastatymuose. Kartu su dirigentu Gintaru Rinkevičiumi sausio 25-osios koncerto Klaipėdoje programą jie supynė iš vokiškų bei ispaniškų dainų, operų arijų, baletų bei operų simfoninių numerių. Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras šia programa pažymės savo 24-ąjį gimtadienį.

P.Geniušo improvizacijos su L.Mockūnu

Vasario 2-ąją klausytojų laukia intriguojantis susitikimas su pianistu Petru Geniušu ir saksofonininku Liudu Mockūnu. „Mus vienija sunkiai telpanti į kokį nors formatą „Vilniaus mokykla", kuriai būdingas anarchijos ir disciplinos derinys“, – teigė pianistas. Savo projektą „Jūra miške“ menininkai apibūdino kaip polistilistinę improvizaciją M.K.Čiurlionio fortepijoninės muzikos, taip pat B.Kutavičiaus, F.Bajoro, J.Andrejevo kūrinių motyvais. Šių autorių muzika jiems pasitarnavo kaip inspiracijos šaltinis arba tramplinas, nuo kurio atsispiriama ir neriama į subjektyvių muzikinių asociacijų „jūrą“.

Mozartą skambins ir diriguos A.Paley

Klaipėdos kamerinis orkestras ir pianistas Alexanderis Paley (JAV) vasario 10-ąją pristatys 6-ąją programą iš ciklo „Mozartas: visi koncertai fortepijonui ir orkestrui“. Treti metai vykstančio koncertų ciklo renginiai Klaipėdos publikai jau tampa tikrais muzikiniais atradimais. Jie leidžia gėrėtis charizmatiškojo solisto muzikavimu, stebėtis nuolat augančia jo ir orkestro partneryste bei kaskart vis giliau prasiskverbti į neįžvelgiamas kompozitoriaus kūrybos gelmes.

A.Janutas dainuos lietuvišką muziką

Vasario 15-ąją koncertų salės scenoje bus nutiesti „Dainos takai baltieji“. Tenoras Algirdas Janutas, turintis gražaus tembro balsą ir dramatinę jėgą, kartu su pianiste Gražina Zalatorienė atliks lietuviškos muzikos programą, skirtą Lietuvos nepriklausomybės dienai. Muziką paįvairins aktorės Gražinos Urbonaitės poetiniai intarpai. Ypač prasmingai tą vakarą skambės prieš metus Anapilin išėjusio Justino Marcinkevičiaus posmai.

M.Švėgždos von Bekkerio solinis rečitalis

Solinis rečitalis – ne tik ypatingas iššūkis atlikėjui, bet ir intymiausia koncerto forma. Juolab kai renginys vyksta kamerinėje erdvėje. Smuikininkas Martynas Švėgžda von Bekkeris vasario 22-ąją Klaipėdos koncertų salės pirmojo aukšto fojė atliks programą „Solo meditacija“. Ji ragins įsiklausyti į subtiliausius stygos ir sielos virpesius, skambant baroko ir romantizmo epochų autorių bei paties atlikėjo muzikai.

Žaismingos muzikos orkestro staigmenos

Lygiai prieš trejus metus startavęs edukacinis projektas „Žaismingos muzikos orkestras“ vasario 24-ąją jaunuosius klausytojus bei jų artimuosius pakvies į jau devintąją programą-koncertą. Jį su Klaipėdos kameriniu orkestru rengia dirigentas Mindaugas Piečaitis. Ypatingas koncerto svečias – Michaelis Siefke (kūno perkusija, Vokietija). Smalsu ir netikėta tai, jog dalyviai gros ne tik keistais instrumentais, daiktais, bet ir savo kūnu. Bus galima įsitikinti, jog išradingų žmonių rankose visa tai gali darniai skambėti, o pats muzikavimas – sukelti daug teigiamų emocijų. Projekto partneris – Goethe’s institutas Vilniuje.

Romantikos šydu apgaubs Merūnas

Romantikos kupinas koncertas „Poeto meilė“ pavadintas pagal jame skambėsiantį Roberto Schumanno vokalinį ciklą, įkvėptą didelio jausmo. Jį bei M.Glinkos, P.Čaikovskio, S.Rachmaninovo kūrinius vasario 29-ąją atliks Merūnas Vitulskis (tenoras) ir Justas Šervenikas (fortepijonas). Nuostabi muzika paskutinį žiemos vakarą klausytojus apgaubs romantikos šydu ir panardins prisiminimuose...



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių