Klaipėdos koncertų salėje – uostamiesčio kompozitorių kūriniai

Klaipėdos koncertų salėje penktadienį bus galima išgirsti „Marių klavyrų aidus“ ir šio miesto kompozitorių muziką.

Koncerto programoje, kuri primins 1991–2006 m. Klaipėdoje vykusį naujos muzikos festivalį „Marių klavyrai“, skambės visa puokštė uostamiesčio kompozitorių kūrinių.

Juos parašė Remigijus Šileika, Loreta Narvilaitė, Zigmas Virkšas, Jonas Domarkas, Jonas Paulikas, Alvidas Remesa bei Antanas A.Budriūnas, o atliks vilniečiai Aidas Strimaitis (smuikas), Eglė Strimaitienė (fortepijonas) bei klaipėdiečiai Jurgis Karbauskas (violončelė), Eglė Jutkonytė (fortepijonas), Dainius Čiuberkis (klarnetas) ir Romas Grigaitis (kontrabosas).

Bendradarbiaujant su Lietuvos kompozitorių sąjunga rengiamas koncertas prasidės R.Šileikos kūriniu „Musica ricordanza“ – vienu žinomiausių kompozitoriaus opusų. Jis išsiskiria savo emocine įtaiga, energija bei dramatizmu.

 „Pavadinimui pasirinkau trumpą Sigito Parulskio eilėraštį. Kūrinį parašiau per penkias labai šaltas 2003 m. sausio ir vasario savaites. Todėl labai greito tempo muzikoje nuolat duria šerkšno adatėlės, siaučia vėjo gūsiai. Be liepto pereiti upę įmanoma tik tada, kai ji užšalusi…“ – savo kūrinį „Kai liepto nebus pereisiu upę“ apibūdino kompozitorė L.Narvilaitė.

Z.Virkšo žodžiais tariant, jo estetinius polinkius formavo poezija, dangus ir žemė, šiek tiek Šventasis Raštas, Rytų kultūros atšvaitai. Koncerte skambėsiantis kūrinys „Į kylančią paukštę“ pasižymi monotonijos grožybe.

Itin sudėtingi poliritminiai deriniai, išradingos artikuliacinės priemonės būdingos J.Domarko kūrybai. Kompozitorius savo kūriniuose dar naudoja džiazo, pramoginės muzikos priemones. Jo Sonata smuikui ir fortepijonui įdomi metroritmikos žaismu, kuris nuspalvina kūrinį ir suteikia jaunatviško gyvybingumo.

„Ežero spalvom užlietas kalnas“ – tai vaizdingo pavadinimo J.Pauliko kūrinys klarnetui ir kontrabosui. Ar ši muzika pasižymi emocionalumu, dvasingumu, ar ji moderni, – tuo bus galima įsitikinti koncerte.

A.Remesos „Stigmos“ yra tarp populiariausių jo darbų. Kompozitorius, kuris studijavo teologiją, gilinosi į bažnytinės muzikos istoriją ir dirba muzikos terapijos srityje, teigė, kad muzika gydo ne tik įvairias psichikos ligas, bet ir gelbsti šalinant žalingus įpročius.

Klaipėdiečių kompozitorių kūrybos koncertą užbaigs A.A.Budriūno premjerinis kūrinys „Bruto 315 t.“ Pasak autoriaus, tai „krovininė muzika violončelei ir fortepijonui, varoma didžiosios tercijos ir kvartos sąskambių slinkties energijos“.

Koncerto pradžia – 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių