Klaipėdos koncertų salėje susipins tyli malda ir siautulingi šokiai

Klaipėdos kamerinio orkestro ir žymaus estų smuikininko bei dirigento Andreso Mustoneno programoje, kuri skambės ketvirtadienio vakarą, bus derinami du labai skirtingi pradai. Apie tai liudija ir koncerto pavadinimas „Tyli malda ir siautulingi šokiai“. Kupiną gilaus susikaupimo pirmosios dalies nuotaiką įkvėps gruzinų autorių kūryba. Po pertraukos pasigirsiančios  gyvybingos melodijos ir siautulingi ritmai aprėps tolimas epochas, pradedant renesansu ir baigiant dabarties šokių muzika.

 „Tiek Lully, Beethovenas, Schubertas, Dvořákas, tiek Joplinas ir Led Zeppelin  – man tai yra vienas pasaulis. Man patinka požiūris, jog akademinė muzika gali skleisti džiaugsmą ir energiją. Net labai skirtingų autorių kūrybą galima puikiai suderinti viename koncerte. Dabarties pasaulyje klestintis atvirumas suteikia daugiau laisvės atlikėjui. Ir grodamas klasikos kūrinius, savo instrumentu turi muzikuoti lengvai, džiaugsmingai, iš tavęs turi sklisti pozityvumas. Juk Mozartas ir Schubertas buvo labai jauni, kai rašė muziką. Įprasta, kad juos groja solidūs ir rimti atlikėjai“, – samprotavo A.Mustonenas, mėginantis keisti nusistovėjusias tradicijas ir savo koncertuose muzikuoti labai emocionaliai. To dabar jis siekia scenoje, daug grieždamas ir diriguodamas visame pasaulyje.

Šiuo metu jo namai yra Estija ir Izraelis, o koncertų geografija driekiasi nuo Rusijos, Suomijos iki Italijos ir Ispanijos, nuo Lotynų Amerikos iki Slovėnijos, Šveicarijos ar Lenkijos. Štai ir į Klaipėdą šiemet jis atvyko jau antrą kartą kolegos ir bičiulio Mindaugo Bačkaus kvietimu, kad parengtų programą su jo vadovaujamu Klaipėdos kameriniu orkestru.

Jau keturis dešimtmečius pats A.Mustonenas vadovauja senosios muzikos ansambliui „Hortus Musicus“ (Estija), pernai pasirodžiusiame ir „Klaipėdos muzikos pavasaryje“. Jis groja daug baroko kompozitorių kūrinių, su chorais ir orkestrais atlieka stambios formos opusus. A.Mustonenas yra ir pripažintas šiuolaikinės muzikos interpretatorius: S.Gubaidulinos, G.Kancheli,  K.Pendereckio bei kitų nūdienos klasikų kūryba nuolat yra jo repertuare.

Gyvybingas ir kūrybingas atlikėjas savo įvairiapuse veikla tiek skatina kitus, tiek pats nuolat siekia nestovėti vietoje. Muzikavimu teikti džiaugsmą, skleisti gerą energiją – taip savo misiją dabar suvokiantis menininkas kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru balandžio 18-ąją papuoš XXXVIII festivalio „Klaipėdos muzikos pavasaris“ programą. Koncerto „Tyli malda ir siautulingi šokiai“ Klaipėdos koncertų salėje pradžia – 18 val. Bilietai – po 20, 30 litų, taikomos nuolaidos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių