Klaipėdos koncertų salė rengia muzikinę kelionę su Latvijos atlikėjais

Rygos saksofonų kvarteto kasmečiai pasirodymai Klaipėdos koncertų salėje jau tampa gražia tradicija. Išradingomis programomis ir meistrišku atlikimu garsėjantys rygiečiai paskutinį vasario vakarą žada nustebinti klaipėdiečius nauja koncertine programa „Kelionės“.

Ją atliks kvarteto nariai Arvydas Kazlauskas (sopraninis saksofonas), Artis Sīmanis (altinis saksofonas), Ainaras Šablovskis (tenorinis saksofonas), Gintis Pabērzis (baritoninis saksofonas), taip pat solistė Ieva Parša (mecosopranas) ir multiinstrumentalistas Valdis Muktupāvelis (vokalas, kanklės, dūdmaišis).

Pernai kūrybinės veiklos 20-metį paminėjęs rygiečių kvartetas už aktyvią koncertinę veiklą ir profesionalumą buvo įvertintas Latvijos didžiuoju muzikiniu apdovanojimu (Lielā Mūzikas Balva). Ansamblis yra koncertavęs Norvegijoje, Švedijoje, Danijoje, Suomijoje, Estijoje, Rusijoje, Lietuvoje, Lenkijoje, Čekijoje, Austrijoje, Vokietijoje, Portugalijoje, Prancūzijoje, Kroatijoje, Slovėnijoje, Bulgarijoje, Rumunijoje, Kanadoje, Kinijoje ir JAV.

Kolektyvo repertuare rasime tiek klasikos transkripcijų, tiek originalios šiandienos autorių kūrybos. Latvijos kompozitoriai parašė nemažai kūrinių specialiai šiam ansambliui. Rygiečių kvartetas taip pat yra pagrindinis šiuo metu Rygoje vykstančio tarptautinio saksofono muzikos festivalio „Saxophonia“ dalyvis.

Solistė I.Parša taip pat pelnė Latvijos didįjį muzikinį apdovanojimą. Ji dainuoja Latvijos nacionalinės operos spektakliuose, dalyvauja eksperimentiniuose projektuose, atlieka naujus kūrinius, kuriuos jai dedikavo daug latvių kompozitorių.

Koncerte dalyvaus žymus baltistas, etnokultūros istorikas, etnomuzikologas, menotyros mokslų daktaras, kompozitorius ir atlikėjas V.Muktupāvelis. Jis yra vienas ryškiausių Baltijos šalių muzikos kultūros žinovų, išmanantis ir lietuvių tautos muziką, instrumentus. V.  Muktupāvels taip pat rašo chorinę, instrumentinę bei kino muziką. Jis yra dalyvavęs tarptautinėse konferencijose, skaitęs paskaitas arba koncertavęs Estijoje, Lietuvoje, Vokietijoje, Suomijoje, Norvegijoje, Didžiojoje Britanijoje, Šveicarijoje, Čekijoje, JAV, Kanadoje, Australijoje, Indijoje, Japonijoje ir kitur.

Pasak Rygos saksofonų kvartete grojančio lietuvaičio A.Kazlausko, koncerto pavadinimas – „Kelionės“, nes programos pagrindą sudarys įvairių kraštų muzikinės iliustracijos. Tarp skambėsiančių autorių – Līga Celma, Guillermo Lago, Jēkabas Nīmanis, V.Muktupāvelis ir kiti. Aidės ne tik saksofonų ir mecosoprano, bet ir virštoninio dainavimo, kanklių, dūdmaišio garsai. Pasaulio muzikos pavyzdžius keis latvių autorių kūriniai, glaudžiai susiję su liaudies kūryba. Koncerto pradžia – 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių