Klaipėdos karilionas gavo modernų treniruoklį

Prieš 22 metus Klaipėdos senojo pašto bokšte pirmąsyk suskambę kariliono varpai 2006-aisiais pakeisti 48-niais naujais, o šiemet atnaujintas ir karilionininkų repeticijoms skirtas instrumentas, neturintis analogų Lietuvoje.

Uostamiesčio karilionininkai jau išbandė prieš kelias savaites Klaipėdą pasiekusį Olandijos Asteno mieste nulietą keturių oktavų pratybų karilioną su varpų skambėjimo simuliacijos mechanizmu. Elektroninis instrumentas pakeitė ir savo galimybėmis toli pralenkia du dešimtmečius Klaipėdos karilionininkams tarnavusį, tačiau kokybės ir laikmečio reikalavimų nebeatitinkantį senąjį mechaninį kariliono treniruoklį.

Modernų instrumentą išbandęs Klaipėdos karilionininkas Stasys Žilevičius džiaugėsi, kad naujasis pirkinys atitinka aukštai iškeltą naujojo kariliono kokybės kartelę. Jis pagamintas iš aukščiausios kokybės medžiagų, laikantis naujausių pasaulinių standartų: varpai nulieti iš specialaus bronzos lydinio, instrumento techninė įranga - iš nerūdijančio plieno, medinei daliai naudotas vien tik džiovintas ąžuolas, kuris užtikrina, kad treniruoklis laikui bėgant nesideformuos. Be to, jame įdiegta naujausia programinė kompiuterinė įranga.

Naujoji viso kariliono konfigūracijos dalis atlikėjams suteiks galimybę įrašyti, saugoti, redaguoti ir perklausyti pagrotus kūrinius.

Dabar Klaipėdos koncertų salė, administruojanti miesto karilioną, turės galimybę įgyvendinti savo planus - nuo 2010-ųjų uostamiestyje vėl rengti tarptautinius kariliono muzikos festivalius. O belaukiant jų tradicijos atgimimo Klaipėdos kariliono varpų galima pasiklausyti kiekvieno šeštadienio ir sekmadienio vidurdienį Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelyje ir aplinkui senąjį paštą miesto centre, Liepų gatvėje. Kariliono varpais savaitgaliais groja Klaipėdos karilionininkai Kęstutis Kačinskas ir S.Žilevičius.


Šiame straipsnyje: karilionas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių