Klaipėdos kamerinis orkestras pateiks šokiruojantį „meniu“

Ketvirtadienį Klaipėdos koncertų salė (KKS) pristatys naują, kaip žadama, šokiruojančią Klaipėdos kamerinio orkestro programą.

Ji parengta su baroko muzikos žinovu Dariumi Stabinsku (viola da gamba). Daug su Europos senosios muzikos atlikėjais bendradarbiaujantis, įdomiausius senosios muzikos projektus įgyvendinantis menininkas nebe pirmą kartą stojo prie Klaipėdos kamerinio orkestro kūrybinių ieškojimų vairo. Praėjusiais metais orkestro meno vadovo Mindaugo Bačkaus inicijuota meistriškumo savaitė ir koncertas, skirti susipažinimui su autentišku ir istoriškai argumentuotu požiūriu į baroko laikotarpio muzikos atlikimo tradicijas, buvo naudingi kolektyvui ir įdomūs klausytojams. Tęsdami šią idėją ir toliau gilindamiesi į baroko muzikos subtilybes, šių metų programoje „Les éléments. Prancūziški muzikiniai receptai XVII–XVIII a. Europoje“ jie žada pateikti „šokiruojantį prancūzišką „meniu“.

Kartu su D.Stabinsku ir Klaipėdos kameriniu orkestru muzikuos fleitininkas Vytautas Sriubikis. Fleitos studijas jis baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, vėliau tobulinosi Viurcburgo (Vokietija) aukštojoje muzikos mokykloje. V.Sriubikis daug koncertuoja kaip solistas ir kamerinių ansamblių dalyvis, muzikuoja su įvairiais orkestrais, pasirodo festivaliuose Lietuvoje ir užsienyje. Šiuo metu fleitininkas gyvena tarp Bazelio (Šveicarija) ir Vilniaus, kur dirba Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro orkestre.

Senosios muzikos ekspertas, muzikos tyrėjas, violininkas ir violončelininkas D.Stabinskas vadovauja konsortui „Brevis“, Baltijos šalių baroko orkestrui ir Vilniuje vykstančiam senosios muzikos festivaliui „Banchetto musicale“.

Apie rengiamą programą jis pasakojo kaip apie puotą: „Klaipėdos koncertų salė virs iškilia prancūzų baroko muzikos pokylių sale, kurioje, pasitelkę garsių XVII–XVIII a. kūrėjų – prancūzų J.B.Lully, P.Collasse‘o ir A.Campra‘os, austrų G.Muffato ir J.Schmelzerio, vokiečių J.Pachelbelio ir J.S.Bacho, anglo H.Purcellio – receptus, autentiškai atskleisime porą šimtmečių dominavusias prancūzų muzikinės virtuvės subtilybes ir kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru pateiksime šokiruojantį prancūzišką „meniu“. Po šio gurmaniško pristatymo pirmąjį patiekalą – J.S.Bacho Uvertiūrą h-moll – skanausime kartu su fleitininku V.Sriubikiu, studijavusiu įvairius muzikinius receptus Vokietijoje. Antrasis ir pagrindinis patiekalas – J.F.Rebelo keturios stichijos Les éléments: ugnis, oras, vanduo ir žemė, kurių dėka po ilgalaikės kovos su chaosu įsitvirtina tvarka ir harmonija. Linkime nepersivalgyti, nes pabaigoje dar laukia saldus desertas...“

Koncerto pradžia – 18 val. Bilietai – po 15, 20, 30 Lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių