Klaipėdos džiazo klube M.K.Čiurlionio muzika skambės kitaip

Klaipėdos džiazo klube M.K.Čiurlionio muzika skambės kitaip

M.K.Čiurlionio kultūros ir paveldo fondas uostamiesčio publiką sekmadienį kviečia pasiklausyti Druskininkų džiazo grupės naujos programos „Čiurlionis kitaip“.

Šią M.K.Čiurlionio mirties 100-osioms metinėms dedikuotą programą, kurioje M.K.Čiurlionio kūrinių citatos ataidi džiazo ritmu, muzikantai Linas Bankauskas (aranžuotojas ir gitaristas), Tomas Čiukauskas (tenorinis saksofonas), Ričardas Meškerys (bosinė gitara), Valdas Meškerys (mušamieji) ir Briuselio karališkosios konservatorijos bakalauras Linas Zinkevičius (gitara) jau pristatė Druskininkuose ir sostinėje.

Druskininkiečių sumanymas – gana drąsus ir rizikingas. Kur tai matyta – ne fortepijonu, ne orkestro ar choro, o džiazo grupės atliekama M.K.Čiurlionio muzika! Bet atrodo, kad publika sužavėta. "Tai buvo tikrų profesionalų muzikavimas. Ypač smagu, kad jie kompozitoriaus kraštiečiai, neabejingi tam, ką groja“, – pasipylė atsiliepimai po pirmųjų koncertų.

Projekto „Čiurlionis kitaip“ idėja kilo rengiant druskininkiečio muzikanto L.Bankausko autorinį koncertą pernai pavasarį. Repeticijos vyko kurorto M.K.Čiurlionio memorialinio muziejaus patalpose, ir kaip „duoklę" tiems namams buvo nuspręsta atlikti vieną M.K.Čiurlionio miniatiūrą – preliudą F-moll. Rengėjų manymu ir pagal žiūrovų reakciją bei autoritetingų svečių vertinimus premjera pavyko. Tad muzikantai nutarė sudaryti ir parengti valandos trukmės M.K.Čiurlionio miniatiūrų programą „Kitaip“ –. kompozitoriaus temas groti džiazo stiliumi, jas praplečiant improvizacijomis. Pasak atlikėjų, M.K.Čiurlionio preliudų ir styginių kvarteto temos, jų citatos yra palankios plėtoti improvizuojant.

Koncerto programoje – septynių M.K.Čiurlionio preliudų aranžuotės, tarp jų – ir iš Druskininkų kūrybos periodo, styginių kvarteto temų ir ekspromto citatos aranžuotės. Iš viso – devynios pjesės.

O štai ką mano prof. Giedriaus Kuprevičiaus apie druskininkiečių improvizacijas: „M.K.Čiurlionis yra universalus ir įkvepiantis netikėtiems sprendimams kūrėjas. Todėl visai nenustebau, kai išgirdau jaunus džiazo muzikantus interpretuojant žinomus M.K.Čiurlionio motyvus. Išgirdome jautrias improvizacijas, kurios mano klausai galėtų būti drąsesnės ir įvairesnės ritmų ar tempų atžvilgiais, tačiau ir tai, kaip ansamblis skamba dabar – verta dėmesio ir padrąsinimo. Tikiuosi, kad kils ne tik gebėjimai tvirčiau valdyti improvizacijų formą, bet ir meistrystė, be kurios ateityje gali būti labai keblu atskleisti itin gilų ir įvairų M.K.Čiurlionio muzikos pasaulio turinį. Šiandien sakau – gražu, ryt, tikiuosi, sakysiu – puiku.“

Koncertas „Čiurlionis kitaip“ vyks spalio 16-ąją Klaipėdos džiazo klube „Kurpiai“ (Kurpių g. 1A). Pradžia – 21 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių