Klaipėdos dramos teatro premjeroje – gyvenimo skrodimas

Klaipėdos dramos teatras ketvirtadienį Žvejų rūmuose parodys premjerą – Augusto Strindbergo dramą „Šmėklų sonata“, laikomą viena įdomiausių XX a. pjesių.

Vaidmuo – puikiam aktoriui

Spektaklį uostamiestyje stato rinktinė, tituluota Lietuvos teatro kūrėjų komanda – režisierius Gintaras Varnas, scenografas Gintaras Makarevičius, kostiumų dailininkė Jolanta Rimkutė ir kompozitorius Vidmantas Bartulis.

Klaipėdos dramos teatro vadovo Gedimino Pranckūno žodžiais, tai bus bene brangiausias spektaklis iš kada nors šiame teatre statytų. Jo sąmata siekia 200 tūkst. litų – maždaug tiek Klaipėdos dramos teatras gauna pinigų iš valstybės visiems metų pastatymams. „Šį statome iš sutaupytų lėšų, – prasitarė teatro vadovas. – Tikrai negaila tiek atiduoti vienam spektakliui, nes jis bus ypatingas jau vien todėl, kad jame vaidins mūsų grandas Vytautas Paukštė. Spektaklį skiriame aktoriaus 80-mečiui, kurį minėsime kitąmet.“

„Šioje pjesėje yra vaidmuo V.Paukštei – puikus vaidmuo puikiam aktoriui“, – pabrėžė G.Varnas, vardydamas dramaturgijos pasirinkimo priežastis.

„Šmėklų sonatoje“ taip pat vaidmenis kuria Klaipėdos dramos teatro aktoriai Nelė Savičenko, Valentina Leonavičiūtė, Regina Arbačiauskaitė, Jūratė Jankauskaitė, Regina Šaltenytė, Rimantas Nedzveckas, Igoris Reklaitis, Kazimieras Žvinklys, Edvardas Brazys, Rimantas Pelakauskas, Linas Lukošius, Donatas Švirėnas, Simona Šakinytė ir Renata Idzelytė.

Publika bus scenoje

Beveik tris mėnesius su jais Žvejų rūmuose repetavęs G.Varnas įsitikino, kad tenykštė didžioji salė nejauki, dramos teatrui nelabai tinkama. Anot jo, norėjosi kamerinės erdvės.

Tokią ir susikūrė didžiulėje scenoje, kurioje užteks vietos ir aktoriams, ir publikai. Čia turėtų tilpti maždaug 200 žiūrovų. Režisieriaus teigimu, jiems tai bus vienas iš būdų patekti į artimą teatrą. Nors spektaklis – gana sąlyginis, konceptualus, publikos kontaktas su aktoriais turėtų būti artimas.

Ir pagal A.Strindbergą tai – kamerinė pjesė, keista modernizmo, ekspresionizmo pradžios simbolistinė drama. G.Varno žodžiais, ji nepretenduoja būti realybės atvaizdu. „Kartais norisi visai pamiršti šių dienų aktualijas ir tiesiog pafilosofuoti, – šypsojosi režisierius. – Tai filosofinis triptikas apie gyvenimą, pasaulio ir žmonių pažinimą, kuris nelabai linksmas, veikiau kartus. Tai savotiškas gyvenimo skrodimas.“

Žiūrint galvoti reikės

Dėl didelio užimtumo garsaus režisieriaus spektaklio kelias į Klaipėdos dramos teatro repertuarą užtruko šešerius metus. Tikimasi, kad kūrinys bus vertas to ilgo laukimo.

„Pasaulinio garso dramaturgas, literatūra – aukščiausios klasės, režisūra – taip pat. G.Varnas – režisierius, kuris žino, ko jam reikia, – kalbėjo V.Paukštė po repeticijos. – Kurti vaidmenį be galo sudėtinga. Sunku, be abejo. Betgi lengvų dalykų šiame reikale nebūna. Toks jau yra teatras... Kiti būdavo gražūs, o čia – negražus vaidmuo. Žiūrint galvoti reikės. Irgi lengva nebus. Bet ir labai sunku – gal ne. Nors pasisėdėjimas nebus labai malonus“.

Sprendžiant iš kelių repeticijos fragmentų, įspūdingų dekoracijų, sielą persmelkiančios muzikos, šviesos efektų, stilingų kostiumų, šukuosenų ir grimo, be kita ko, spektaklis nestokos teatralumo ir vaizdingumo, būdingo G.Varno teatrui. Šis režisierius spektaklį Klaipėdoje stato pirmąsyk. Galima spėti, kad uostamiesčio publikos laukia nepaprasta premjera, žadanti naują, intriguojančią teatrinę patirtį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių