Klaipėdos dailės parodų rūmuose – metalo plastika iš Telšių

Klaipėdos dailės parodų rūmuose penktadienį bus pristatyta Vilniaus dailės akademijos Telšių dailės fakulteto Metalo plastikos katedros studentų ir dėstytojų kūrinių paroda.

Telšių dailės fakultetas Vilniaus dailės akademijos (VDA) sudėtine dalimi tapo 1998 m., tačiau pati mokykla skaičiuoja nebe pirmą gyvavimo dešimtmetį. Telšiškiai turi senas taikomosios dailės specialistų ruošimo tradicijas. 1931 m. įsteigtoje mokykloje 1939 m. atsirado šaltkalvių specialybė. Tobulėjant mokymui mokyklos statusas vis keitėsi: amatų, dailiųjų amatų, meno mokykla, taikomosios dailės technikumas, aukštesnioji taikomosios dailės mokykla, galiausiai 1998 m. ji, kaip skyrius prisijungė prie Vilniaus dailės akademijos ir su pastarąja dabar sudaro sėkmingą „aglomeraciją“.

Keičiantis mokyklos statusui, keitėsi ir dėstytojai, ir mokymo metodika. Tačiau tarp kitų specialybių nuo seno ryškiausiai išsiskiria meninis metalo apdirbimas. Jo specialistai, įgyjantys bakalauro laipsnį, Lietuvoje rengiami tik Telšių dailės fakulteto Metalo plastikos katedroje. Čia dėstomi juvelyrikos ir kalvystės pagrindai, projektavimas, mokoma pažinti ir įvaldyti įvairius metalo apdirbimo būdus, technologijas.

Šiuolaikinė lietuvių juvelyrika ir profesionalusis metalo menas pradėjo formuotis 8-ojo dešimtmečio pradžioje. 7-ojo dešimtmečio antrojoje pusėje metalo meno specialistus pradėjo rengti tuometis Talino dailės institutas.

Dauguma VDA Telšių dailės fakulteto Metalo plastikos katedros juvelyrikos ir kalvystės pedagogų dailųjį metalo apdirbimą studijavo Taline. Jie iš Estijos atsivežė stiprų meninį ir profesinį pasiruošimą, griežtą, santūrią šiaurietišką juvelyrikos traktuotę, gerą amato išmanymą. Talino mokykla garsėja stipriu meniniu ir profesiniu požiūriu, estai, kaip ir vakariečiai, metalo meno atsinaujinimo galimybę įžvelgia vaizduojamosios dailės bei moderniosios masinės kultūros formų pritaikyme.

Su Telšių mokykla siejami daugumos ryškiausių Lietuvos metalo menininkų, tęsusių studijas Taline, vardai: tai Birutė Stulgaitė, Romualdas Inčirauskas, Remigija Vaitkutė, Vytautas Mockaitis, Laima Kėrienė, Adolfas Šaulys, Eimantas Ludavičius ir kiti. Jau žinomi ir jaunosios kartos atstovai, baigusieji bakalauro studijas Telšiuose, mokyklai tapus sudėtine VDA dalimi, - Eglė Čėjauskaitė, Jurgita Erminaitė, Ugnė Blažytė, Asta ir Mindaugas Šimkevičiai, Šarūnė Vaitkutė ir Dainius Narkus, Beata Sietinšienė, Laura Kavoliūnaitė, Sandra Malaškevičiūtė, Austėja Arlauskaitė, Eglė Tamošiūnaitė ir kiti.

Telšiškių mokymo metodika formavosi per daug metų, veikiama įvairių faktorių. Šiuo metu, anot dailėtyrininkų, jau galima kalbėti apie jos savitą braižą, susiformavusį per ilgus mokyklos gyvavimo metus, griežtų, kampuotų formų bei konceptualaus mąstymo derinį. Studijų programa nuolat tobulinama, tai atspindi studentų kūrinių įvairiapusiškumas. Jis parodo mokyklos demokratiškumą, studentų veržlumą ir dėstytojų pastangas kiekvienam studijuojančiam padėti atrasti meninį grūdą. Daugelis auklėtinių dar studijuodami įsilieja į aktyvų profesionalųjį meninį Lietuvos gyvenimą.

Metalo plastikos katedros studentai savo kūryboje yra laisvi, nesuvaržyti, originalūs. Jie tiesiog žaidžia, o rezultatas - rimtas, kaip pastebėjo dailėtyrininkė Jurgita Ludavičienė.

Telšiškių ekspozicijos pristatymas klaipėdiečiams - balandžio 16 d. 17 val. Paroda Klaipėdoje paviešės iki gegužės 3-iosios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių