Klaipėdos brass kvintetas ruošia sidabrinę vario fiestą

Antradienį Klaipėdos brass kvintetas surengs „Sidabrinę vario fiestą“, skirtą kolektyvo kūrybinės veiklos 25-mečiui.

Šventišką programą jis gros su solistu – vienu geriausių šalyje trimitininkų Algirdu Januševičiumi, buvusiu klaipėdiečiu.

Klaipėdos brass kvintete groja Vilmantas Bružas (vadovas, trimitas), Alius Maknavičius (trimitas), Steponas Sugintas (trombonas), Algirdas Ulteravičius (valtorna) bei Jurgis Dargis (tūba). Vienintelis Lietuvoje į trečiąjį dešimtmetį įkopęs varinių pučiamųjų ansamblis nuolat koncertuoja ir pristato naujas programas.

Pirmasis kolektyvo koncertas įvyko 1986-aisiais. Per praėjusius kūrybinės veiklos metus nusidriekė plati jo gastrolių geografija, ne kartą pasirodyta Vokietijoje, Danijoje, Olandijoje, Prancūzijoje, Lenkijoje.

Varinių pučiamųjų ansamblis tapo neatsiejama uostamiesčio muzikinės kultūros dalimi. Platus kvinteto repertuaras aprėpia renesanso ir XX a. autorių kūrinius, džiazo kompozicijas. Ansambliui ne vieną kūrinį dedikavo uostamiesčio kompozitoriai.

Pasak V.Bružo, variniais pučiamaisiais instrumentais groti nėra lengva, reikalinga fizinė ištvermė, todėl bėgant laikui tai darosi vis sudėtingiau. „Esame nuėję netrumpą kelią, tačiau netrūksta entuziazmo pagroti dar vieną kitą dešimtmetį. Yra kūrybinių minčių ir galimybių, kad tik būtų geranoriškumo ir optimistinio nusiteikimo“, – kalbėjo kvinteto vadovas.

Kolektyvas didelį dėmesį skiria jaunimo edukacijai, nuolat koncertuoja mokyklose. Mažuosius klausytojus džiugina prieš pusmetį startavęs edukacinis muzikinis spektaklis apie varinius pučiamuosius instrumentus „Kaip Šarka ir Pelėdžiukas dūdas pūtė“, kurį kvintetas atlieka kartu su Klaipėdos aktoriumi lėlininku Linu Zube.

Trimitininkas Algirdas Januševičius gimė Klaipėdoje ir mokėsi Stasio Šimkaus konservatorijoje. Vėliau studijas tęsė Maskvos P.Čaikovskio konservatorijoje, kur susipažino su būsima žmona, kompozitore, pedagoge Nailia Galiamova. Keletą metų šeima gyveno Klaipėdoje, Algirdas dirbo Klaipėdos muzikiniame teatre. Vėliau persikėlė į Vilnių, kur iki šiol dirba Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro trimitų grupės koncertmeisteriu. Entuziazmo nestokojantis atlikėjas taip pat įkūrė „Sostinės vario kvintetą“ ir yra jo meno vadovas. Abi Januševičių šeimos atžalos seka tėvų muzikų pėdomis. Sūnus Gintaras – aktyviai koncertuojantis pianistas – šiuo metu gyvena Vokietijoje, duktė Donata taip pat skambina fortepijonu. Su įvairiais kolektyvais A.Januševičius koncertavo daugelyje pasaulio šalių. Pastaruoju metu jis vis dažniau reiškiasi kaip solistas.

Šventinėje „Sidabrinėje vario fiestoje“ Klaipėdos brass kvintetas ir solistas A.Januševičius atliks stilistiškai margą programą – nuo barokinės Antonio Vivaldi iki šiuolaikinės klaipėdiečio Alvido Remesos muzikos.

Brass kvinteto 25-mečio koncertas vyks lapkričio 15 d. 18 val. Klaipėdos koncertų salės pirmojo aukšto fojė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių