Klaipėdoje sužibo prancūzo Erico Mutelio „Latentinės šviesos“

I.Simonaitytės bibliotekoje Klaipėdoje iki rugsėjo 26-osios eksponuojama prancūzų fotomenininko Erico Mutelio fotografijų paroda „Latentinės šviesos“.

E.Mutelis yra prancūzų menininkas, gyvenantis ir dirbantis Suomijos sostinėje Helsinkyje. Jo kūryba apima įvairias meno šakas – fotografiją, instaliaciją, videomeną, scenografiją, performansą ir šviesų dizainą.

Pastaruoju metu menininkas vis labiau domisi projektais, jungiančiais plastinius ir scenos menus: pasitelkdamas naujųjų technologijų ir medijų teikiamas galimybes, nagrinėja vaizdo, atminties, kūno, judesio, laiko ir erdvės suvokimo klausimus, kartu paliesdamas energijos, jėgos, įtampos temas. E.Mutelis tiria daugiasluoksnes laiko, kitoniškumo, kaitos ir cikliškumo sąvokas, kaip mes suprantame erdvę, šviesą, judesį, gyvenimą ir mirtį...

Parodoje „Latentinės šviesos“ eksponuojami darbai sukurti panaudojant originalią techniką, kai atvaizdą veikiant šviesa gaunamas naujas vaizdas, pakeičiantis pačią originalaus kūrinio struktūrą. Tokiu būdu statiški, sustingę fotoportretai ima kisti – pirminis atvaizdas išnyksta. Kaip tai vyksta? Nuotraukos originalas ištempiamas ant skystos emulsijos, paskui užšaldomas tarp ledo – spindinčios ir gyvos medžiagos – plokščių. Ledui tirpstant, vaizdas transformuojasi. Tam turi įtakos pati fotografijos struktūra – lyg oda ar marmuras, skirtingi jos sluoksniai, priklausomai nuo tankio, nevienodai reaguoja į šviesą ir šilumą. Tokiu būdu, tirpdydamas jį kaustantį ledą, pats atvaizdas fiksuoja savo išnykimo procesą.

Šis meninis procesas suteikia peno refleksijoms apie vaizdą, jo iliuziją, jo nereikšmingumą. Tai paskata žiūrovui susimąstyti apie atvaizdo reprezentaciją, apie jo ryšį su kitais kūnais, su atmintimi, su laiko tėkme, mirtimi, užmarštimi... ir su kiekvienu iš mūsų.

Parodą galima apžiūrėti Klaipėdos apskrities I.Simonaitytės viešosios bibliotekos I a. hole.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių