Klaipėdoje surengs parodą tapytojas, paveiksluose apgyvendinęs moteris

„Klaipėdos galerijos“ filiale uostamiesčio centrinėje gatvėje ketvirtadienį duris lankytojams atvers vilniečio Artūro Kavaliausko tapybos paroda.

A.Kavaliauskas gyvena ir kuria sostinėje, tačiau gerai klaipėdiečiams pažįstamas tapytojas, kurio paveikslų gyventojos – trapios, kiek liūdnos moterys. Žvelgdamas į jo darbus tariesi matąs ne fizinį kūną, o dvasią, kuriai svetima realybė.

„Perkėlęs mistinę, pagonišką pasaulėjautą į šiuolaikinį suvokimą, kanonizuoju ir išaukštinu moters pirmapradę prigimtį, – teigė A.Kavaliauskas, vadinantis savo kūrinius XXI a. ikonomis.

Kiekviename jo paveiksle randi vis kitą pasaulį – skirtinga stilistika, atlikimo technika, autorius naudoja įvairias technologijas, dažų struktūras, formatus.

Naujos parodos pavadinimas „Ėjimas keliu” – tai ne geografinė nuoroda, tai – vidinė dailininko būsena, pojūčiai, gyvenimiška patirtis. Anot jo paties, tai pasakojimas apie kelionę į savastį, bandymas suvokti arba iš naujo įvertinti savo būtį, jos prasmės ieškojimas.

Dailininko darbuose – daug užuominų ir detalių, subtiliai atspindinčių pasakotojo nuotaiką.  A.Kavaliausko kelyje santykis su tikrove kuriamas atskleidžiant pasaulio ir pasakotojo dvasinės būsenos sudėtingumą. Dailininkas eina  savo keliu pasikliaudamas intuicija, išgyvenimais, ne išprotautais loginės sekos, o vienybės su aplinka potyriu. Didžiulę įtaką jo kūrybai turi tame kelyje sutinkami žmonės, jų buvimas ir veiksmai lemia vienokią ar kitokią paveikslo kompoziciją. Dažniausios  jo kelionės palydovės  – jaukios, namų židinį šildančios, namus ir miestus serginčios moterys.

„Menininkas balansuoja tarp realistiškos, apčiuopiamos formos ir beveik abstrakčios linijų bei spalvų žaismės, tarp tikro gyvenimo ir vizijos, nebando ką nors teigti ar keisti, išlieka pagarbus stebėtojas – ne pasirenkantis kelią, o jam paklūstantis. Visi reiškiniai ir daiktai yra regimybės – dailininko  mąstymo projekcijos. Taigi ėjimas, kilimas, tobulėjimas ir bendrystė yra A.Kavaliausko  pagrindinės kūrybos gairės”, – pastebėjo parodos kuratorė „Klaipėdos galerijos“ direktorė Violeta Jusionienė.

A.Kavaliausko personalinės parodos apkeliavo Lietuvą, Lenkiją, Izraelį. Jo paveikslai po privačias kolekcijas pabiro plačiai – daugiau nei 70 pasaulio šalių.

A.Kavaliausko tapybos parodos „Ėjimas keliu“ atidarymas uostamiestyje – sausio 12 d. 17.30 val. „Klaipėdos galerijos“ filiale ” (Herkaus Manto g. 22,  II aukštas). Paroda veiks iki vasario 9 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių