Klaipėdoje su paroda svečiuojasi prūsų palikuonis

Klaipėdos apskrities viešojoje Ievos Simonaitytės bibliotekoje rytoj savo darbų parodą ir filmą pristatys menininkas iš Vokietijos Gerhardas Spilgiesas.

Svečio biografija - kaip reta turtinga, su netikėtais posūkiais. G.Spilgiesas gimė 1937-aisiais Tilžėje (Rytų Prūsijoje), kur jo giminės šaknys siekia 600 metų. 1944-1945 m. jo šeima pabėgo į Vakarų Vokietiją. Mokyklą lankė Verdene (Žemutinėje Saksonijoje), 1954-1955 m. studijavo meną JAV - dailininko ir skulptoriaus Eldeno Mathewo ateljė Viskonsine. 1958-1960 m. gyveno kaip laisvai kuriantis menininkas, grįžo į Vokietiją ir studijavo Hamburge. 1966-970 m. užsiėmė moksline veikla kosmonautikos industrijoje. Vėliau dirbo pedagogu mokykloje ir universitete. 1970-ųjų pabaigoje vėl užsiėmė menu - tapyba, asambliažais, fotografija. Nuo 1983-iųjų dalyvauja galerijų ir muziejų parodose Vokietijoje, Olanijoje, Prancūzijoje, Korėjoje, JAV. G.Spilgiesui nesvetimi ir literatūriniai bandymai - jis rašo eilėraščius, trumpąją prozą. Klaipėdoje menininkas pristatys fotografijų rinktinę ir parodys savo kūrybos filmą „Rondo“.

„Fotografuodamas neretai sprendžiu dilemą... Vizualius pastebėjimus pritraukia netikėtumas, pavyzdžiui, neįprastas veidas, retas raštas, atsitiktinė visiškai vienas su kitu nesusijusių daiktų sankaupa. Kai aš tai fotografuoju, atsiriboju nuo to, kas buvo ar dar bus erdvėje ir laike. Būtent tokius siužetus labiau pastebiu, nes tai kontrastuoja su aplinka. Todėl man dažnai darosi nuobodūs darbai, išeinantys už pirmykščio konteksto ribų, kai juos peržiūriu iš naujo. Tada aš juos atmetu“, - dalijosi mintimis apie savo fotografijas G.Spilgiesas.

Jo fotografijų parodos atidarymas - lapkričio 25 d. 17 val. Klaipėdoje, I.Simonaitytės bibliotekos (Herkaus Manto g 25) pirmojo aukšto hole, kur ją bus galima apžiūrėti iki gruodžio 14-osios. O kitąmet G.Spilgiesas klaipėdiečiams ketina parodyti savo skulptūras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių