Klaipėdoje skambės vario dūdos iš Vokietijos

Pirmadienį Klaipėdoje koncertuos Vokietijos Žemutinės Saksonijos Nynburgo miesto  jungtinis muzikos mokyklos pučiamųjų orkestras.

„Das Konzer t- und Swingorchester der Musikschule Nienburg/W. e.V.“ – ne tik regione, bet ir už jo ribų žinomas  kolektyvas gyvuoja beveik dvi dešimtis metų. Jį įkūrė muzikos mokyklos direktorius ir orkestro vadovas Jörgas Benthinas – didelis modernios muzikos pučiamiesiems instrumentams brangintojas.

Kaip pasakojo klaipėdietė muzikologė Laima Sugintienė, šiame vokiečių orkestre nuolat groja maždaug 50 muzikantų, kurie suvažiuoja iš visos Žemutinės Saksonijos. Tarp jų yra ir tokių, kuriems muzika – tik hobis, kiti dar groja ir kituose kolektyvuose – „Big Bade“, įvairiuose kameriniuose ansambliuose ir kitur. Dalyvių amžius įvairuoja nuo 13 (dalis jaunųjų muzikų yra įvairių konkursų laureatai) iki 70 metų. Dažnai šio kolektyvo, margaspalvio amžiumi, išsilavinimu ir kt., stipriąja puse laikomas mobilumas, gebėjimas persigrupuoti ir atlikti pačių įvairiausių stilių muziką. Atlikėjų repertuare – tradicinė pučiamųjų bei moderni laisvalaikio muzika, o pastaruoju metu jame vis labiau įsitvirtina ir simfoniniai opusai.

Kolektyvas ne tik mielai dalyvauja įvairiose Nynburgo senamiesčio šventėse, daug koncertuoja regione, groja miestuose partneriuose, bet ir plačiai gastroliuoja: muzikuota Niujorke ir Prahoje, Briuselyje ir Stokholme. Štai vien pastaraisiais metais maršrutai driekėsi į Berlyną, Dresdeną, Miuncheną, Freiburgą, Bremeną ir  Hanoverį.

Dirigentas ir orkestro įkūrėjas J.Benthinas studijavo Maskvos P.Čaikovskio konservatorijoje, kur baigė dirigavimo bei fleitos specialybes. Vadovavo įvairiems orkestrams, o nuo 1992-ųjų yra Nynburgo muzikos mokyklos direktorius. Koncentruodamasis į ansamblinį muzikavimą jis pasiekė, kad muzika taptų svarbi kiekvieno bendruomenės nario gyvenimo dalis.

Klaipėdoje, prieš tai koncertavę sostinėje, į sceną žengs 34 muzikantai. Skambės įvairių stilių muzika – pradedant F.Mendelsohno-Bartholdy, baigiant F.Loewe „Mano puikiąja ledi“ bei maršais ir polkomis.

Orkestro iš Vokietijos koncertas – spalio 17 d. 15.30 val. Klaipėdos universiteto Menų fakulteto salėje (K.Donelaičio g. 4).

Įėjimas – laisvas.

Skaičiai ir faktai

Nynburge gyvena maždaug 32 tūkst. gyventojų, miestas apie 50 km nutolęs nuo Hanoverio. Muzikos mokykloje, be jungtinio pučiamųjų orkestro „Das Konzer t- und Swingorchester der Musikschule Nienburg/W. e.V.“, dar veikia džiazo klubas ir jaunimo simfoninis orkestras. Abu orkestrai aktyviai dalyvauja įvairiose miesto šventėse, o kartą per metus pristato programą miesto visuomenei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių