Klaipėdoje rengiama akcija už laisvę kurti

Pirmadienį klaipėdiečiai kviečiami jungtis į palaikymo akciją, skirtą baltarusių menininkui Mikhailui Gulinui. Akcija vyks su šūkiu „Už laisvę kurti ir meną be biurokratinės cenzūros!“

Spalio 9-ąją, įgyvendindamas savo projektą „Asmeninis paminklas“, M.Gulinas atliko menines intervencijas keturiose centrinėse Minsko aikštėse. Pasigaminęs skulptūrą, konstruojamą iš keturių skirtingų segmentų (trys raudoni kubai 40x40 cm bei viena geltona dėžė 120x40 cm), padedamas trijų savanorių, M.Gulinas keliavo per miestą ir aikštėse modeliavo skirtingas savo kūrinio versijas (nuotraukoje – viena jų). Spalio aikštėje menininkas su pagalbininkais buvo sulaikytas, tardomas, vėliau atleistas iš darbo universitete. Menininkas kaltinamas politinio protesto akcijų organizavimu. Tačiau pats M.Gulinas teigia, jog abstrakčių formų skulptūros trumpalaikis demonstravimas viešojoje erdvėje nėra ir neturėtų būti traktuojamas kaip politinis menas. Spalio 22 ir 26 d. menininko bei jam talkinusių studentų laukia teismas.

Spalio 22 d. nuo 17 iki 18 val. Klaipėdos menininkai ir geros valios piliečiai kviečiami į Atgimimo aikštę konstruoti įvairius „Laisvės paminklo“ modelius ir tokiu būdu parodyti nepritarimą saviraiškos, laisvės kurti suvaržymams totalitarinėse sistemose bei palaikyti Baltarusijos menininko poziciją. Iš M.Gulino sukurtų abstrakčios geometrinės formos segmentų kiekvienas galės sudėlioti savąją asmeninio laisvės monumento versiją bei nusifotografuoti prie kūrinio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių