Klaipėdoje – Portugalijos kultūros savaitė

Pirmadienį uostamiestyje, Ievos Simonaitytės bibliotekoje, prasideda Portugalijos savaitė, kviečianti klaipėdiečius geriau susipažinti su šios šalies kultūra.

Atradimai ir poezija

Gruodžio 6–10 dienomis vyksiančios Portugalijos savaitės tema – jūra ir žmonės. Todėl pirmadienį 17 val. bibliotekos Gerlacho palėpėje renginį pradės paskaita apie didžiuosius portugalų jūrinius atradimus. Pranešėjas – Portugalijos kultūros instituto atstovas Lietuvoje Nuno Guimraesas.

Su juo vėlgi Gerlacho palėpėje vyks susitikimas  ir antradienį 13 val. Bet svečias pasirodys jau kitame amplua – bus pristatyta N.Guimraeso poezijos knyga „Vienišas“. Apie ją dr. Rasa Gečaitė teigė, kad tai yra „poezija, kuri alsuoja aistra gyvenimui, jaudina gyvo žmogaus sielvartu ir meilės troškulio ilgesiu. Poezija, kuri įkvepia alsuoti drauge, pajusti ir suderinti širdies ritmą, išgirsti svaiginančių žodžių kerus ir patikliai nerti į jų bangų gelmę. Asmenybės unikalumas, kuris įtikina ir pakeri poeto galia“. N.Guimraeso eilėraščius lietuviškai skaitys aktorė Virginija Kochanskytė.

Vyriausias pasaulyje

Tą pačią dieną, antradienį, 18 val. I.Simonaitytės bibliotekos galerijoje „13L“ bus atidaryta dokumentinė paroda apie portugalų kino režisierių Manoelį de Oliveira’ą. Ji pakvies susipažinti su 102 metų sulaukusia ir vis dar aktyviai kuriančia gyva pasaulio kino legenda.

M.Oliveira (g. 1908 m.) yra pasaulyje vyriausias kino režisierius, vis dar statantis filmus. Vienintelis, kurio karjera prasidėjo nuo nebyliosios kino epochos filmų, tokių kaip „Darbai prie Douro upės“ (1931 m.), iki vėliausiojo režisieriaus darbo „Šviesiaplaukės merginos nepaprastumas“, kuris 2009 m. buvo pristatytas Berlyne. Iš viso M.Oliveira jau režisavo daugiau nei 50 filmų. Jo darbai sulaukė pasaulinio pripažinimo, tai įrodo daugybė kino festivalių, institutų ir akademijų apdovanojimų.

Originalus gyvenimas

M.Oliveira’os nepakartojama kūryba atspindi unikalų ir originalų gyvenimą, kurį jis parodo savo filmuose. Pagarsėjęs kaip išskirtinis atletas (jis buvo šuolių su kartimi portugalų čempionas), jis dar buvo lenktynininkas, trapecijos meistras, Douru upės slėnio vyno gamintojas ir vieno žinomiausių portugalų passamania fabrikų direktorius. M.Oliveira visada žvelgė į savo gyvenimą – kaip į nesibaigiantį patirties šaltinį. Jo ištakos glūdi nepaprastos asmenybės gyvybingume, kuris stebina visus jį pažįstančius žmones.

Tautos istorija ir kultūros identitetas neretai turėjo įtakos M.Oliveira’os darbams. Dokumentikos ir fantastikos ryšys, teatro kine, teksto ir vaizdų, garsų ir muzikos nepriklausomybė, kaip ir žmonių santykiai – nuolat atrandami jo kūryboje. Jie ypač pastebimi istorijose apie vyrus ir moteris, kurios kuriamos pagal žinomas noveles ir pjeses. M.Oliveira vyrus ir moteris pristato per jų skirtumų, traukos, santykių vystymosi bei atšalimo žaidimus. Portugalija, jos istorija ir kultūra – pasikartojanti tema visuose M.Oliveira’os darbuose.

Parodys tris M.Oliveira’os filmus

Klaipėdiečiai turės galimybę nemokamai pamatyti tris M.Oliveira’os filmus –  „Kalbantis kinas“, „Abraomo slėnis“ ir „Laiškas“.

M.Oliveira’os kino retrospektyvą gruodžio 7 d. 18.30 val. pradės filmas „Kalbantis kinas“ („Um filme falado“). Tai drama apie jauną istorijos profesorę, kuri kartu su savo dukra išsiruošia į kruizą Viduržemio jūra. Kelionės tikslas - nukeliauti į Mumbajų ir susitikti su moters vyru – mergaitės tėvu. Kelionės metu motina pasakoja dukrai apie šalis, kurių pati nėra mačiusi, tačiau apie jas dėsto mokykloje. Keliaujant susipažįstama su Viduržemio jūros civilizacijomis bei Vakarų kultūra, tačiau kilus keistam pavojui, visų keleivių gyvybės pakimba ant plauko.

Vaidina: Leonor Silveira, Filipa de Almeda, John Malkovich ir Catherine Deneuve.

Gruodžio 8 d. 17 val. bus pristatytas antrasis M.Oliveira’os kūrinys – filmas „Abraomo slėnis“ („Vale Abra ão“). Tai 1993-ųjų drama, kurioje vaidina Leonor Silveira, Cecile Sanz de Alba ir kiti. Pagrindinė filmo herojė Ema – be galo graži mergina, kurią pastebi kiekvienas. Tačiau tėvas priverčia ją ištekėti už nemylimo vyro. Ji niekina sutuoktinį ir nuolat užmezga naujus meilės romanus, taip išbandydama savo laisvės ribas.

Paskutinįjį M.Oliveira’os filmų vakarą – gruodžio 10 d. 17 val. – bus parodyta vaidybinė juosta „Laiškas“ („La lettre“). Tai drama apie dvasingą ir jautrią moterį, ištekančią už vyro, kuriam jaučia švelnius jausmus, bet ne meilę. Įsimylėjusi kitą vyriškį, ji išsipasakoja savo draugei vienuolei bei savo vyrui. Po kiek laiko, mirus vyrui, ji turi galimybę ištekėti už savo mylimojo, tačiau užuot tai padariusi moteris pasuka kitu keliu.

Vaidina: Chiara Mastroionni, Pedro Abrunhosa, Antoine Cheppey ir Leonor Silveira.

Filmų peržiūros vyks I.Simonaitytės bibliotekos galerijoje „13L“ (Herkaus Manto g. 25).

Portugalijos savaitę Klaipėdoje organizuoja Europos informacijos centras, I.Simonaitytės biblioteka ir Portugalijos kultūros institutas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių