Klaipėdoje parodą atidarys žymus lenkų skulptorius Stefanas Viežbickis

Uostamiestyje viešintis garsus lenkų skulptorius Stefanas Viežbickis penktadienį atidarys savo skulptūrų, fotogramų bei humoristinių piešinių parodą.

Kurti įkvepia muzika

„Esu laisvos profesijos belaisvis“, – sako skulptorius S.Viežbickis, gimęs Vilniuje, bet daugiau kaip 50 metų gyvenantis Varšuvoje.

Jis skulptūrai atidavė visą savo gyvenimą. Šiame nelengvame ieškojimų, atradimų ir nusivylimų kelyje menininkas keliavo nuo vieno kūrinio prie kito, įdėdamas į juos savo mintis, patirtis, ilgesį, svajones ir muziką. „Pagrindinis mano kūrybos siužetas – muzika, kuri žavi mane savo laisvu kaip paukščio skridimu ir tąja paslaptinga erdve, kurioje karaliauja“, – taip pats skulptorius apibrėžė muzikos vietą jo kūryboje.

Kūrybinis skulptoriaus kelias, prasidėjęs Kauno dailės mokykloje ir toliau tęstas Vilniaus bei Varšuvos dailės akademijose, apvainikuotas pergalingu ąžuolų vainiku: jo kūriniai eksponuojami pasaulinėse parodose ir galerijose Italijoje, Prancūzijoje, Anglijoje, Rusijoje, Vokietijoje, Ispanijoje,  JAV.

Menininkas sukūrė maždaug 300 skulptūrų, neskaitant smulkių formų, piešinių, iliustracijų ir keramikos darbų.

Praplėtė meno sampratą

S.Viežbickio kūriniai puošia Varšuvos, Vilniaus, Vroclavo filharmonijas, F.Chopino asociacijos būstinę ir kitas kultūros įstaigas.

Du kūriniai – „Andante“ (marmuras) ir „Interliudium“ (bronza), – kuriuos skulptorius padovanojo Vilniaus filharmonijai, yra skirti M.KČiurlioniui. Pastarasis kaip dailininkas ir kompozitorius lenkų menininkui yra labai artimas. M.K.Čiurlionio muzika yra vienas iš S.Viežbickio įkvėpimo šaltinių. Esama ir kitų – gimtinės peizažas, gimtojo miesto dvasia, išsaugoti vaikystės prisiminimai.

S.Viežbickis meistriškai, tiesiog tobulai parenka ir jaučia medžiagą, su kuria dirba, ir puikiai sugeba atskleisti jos savitumą. Ar tai būtų varlė, ar liūtas, ar žymaus meno pasaulio žmogaus portretas – kiekvienas turi savitą charakterį ir skambesį.

Savo kūrybą S.Viežbickis įtvirtino formos ir turinio harmonija, apibrėždamas terminą „menų kryžkelė“, jis praplėtė meno sąvokos sampratą. Visas kūrybinis skulptoriaus kelias yra svarbus ir reikšmingas indėlis į Lenkijos, Lietuvos ir viso pasaulio kultūrą.

Rūpi abiejų tautų ateitis

S.Viežbickis yra ne tik puikus skulptorius, bet ir žymus karikatūristas. Jo karikatūros šmaikščios socialiai aktualios ir pasižymi savitu braižu. Dažnai karikatūras lydi įdomus, smagus tekstas. Yra išleista keletas jo karikatūrų knygų.

Nors S.Viežbickis seniai gyvena Varšuvoje, tačiau Lietuva, Vilnius, jam yra labai svarbūs. Jis stebi gyvenimą Lietuvoje, bendrauja su Lietuvos menininkais, populiarina jų kūrybą. Jam be galo rūpi abiejų tautų ateitis, jų santykiai. Apie tai byloja skulptūra „Karališkas ąžuolas“, kur iš vieno kamieno išauga dvi tolygios šakos – viena turi Lenkijos simbolį Erelį, o antroji – Lietuvos Vytį. Stefanas aktyviai dalyvauja diskusijose dėl lietuvių kalbos grynumo ir rūpinasi jos ateitimi.

S.Viežbickio vernisažas dalyvaujant autoriui – gegužės 25 d. 16 val. Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos III aukšto hole (Herkaus Manto g. 25). Ta proga bibliotekos konferencijų salėje dainuos Nacionalinės premijos laureatė Asta Kriščiūnaitė (sopranas), akompanuos Audronė Kisieliūtė. Parodos rėmėjai – Virginija ir Gintaras Končiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių