Klaipėdoje – muzikiniai pavasario kontrastai ir vasaros romantika

Vėlyvam šių metų pavasariui nelepinant šiluma ir žaluma, Klaipėdos koncertų salė pristato gegužės ir birželio repertuaro renginius, užbaigsiančius šeštąjį koncertinį sezoną.

„Kartais renginių metu pas mus bus tikrai karšta, kartais jie teiks gaivų garsų pavėsį. Pavasario kontrastai ir vasaros romantika žinomų Lietuvos ir užsienio atlikėjų parengtose programose klausytojams suteiks neišdildomų akimirkų“, - žadėjo Klaipėdos koncertų salės direktoriaus pavaduotoja kompozitorė Loreta Narvilaitė, apžvelgdama sezono pabaigą.

Emocijų pliūpsnis su „Giunter Percussion“

Programa „Melodija ir ritmas. Pavasario kontrastai” jau šį ketvirtadienį uostamiesčio publiką kaitins ansamblis „Giunter Percussion“. Šiuolaikinę muziką, intriguojančią kontrastingais tembrų deriniais ir veržlia ritmika, pritariant mušamųjų ansambliui gros solistai Pavelas Giunteris (mušamieji),  Zbignevas Levickis (smuikas) ir Povilas Jacunskas (violončelė). Programoje skambės Lou Harrisono, Tan Dun, Johno DeBeradinis, Anatolijaus Šenderovo kūriniai.

Melodingi styginiai ir ritmiški mušamieji atstovauja skirtingoms instrumentų grupėms, kurių deriniai kartais būna ypač netikėti ir žavūs. Tai labai mėgsta šiuolaikiniai kompozitoriai, tyrinėdami jų sąskambių erdvę ir rasdami neaprėpiamus horizontus. O mušamųjų instrumentų paletė ypatingai yra plati ir įvairialypė. Jos spalvas jaučia bei paslaptis puikiai išmano vienas vedančiųjų Lietuvos perkusininkų P.Giunteris, prieš 15 metų subūręs ansamblį „Giunter Percussion“, nemažai koncertuojantis ir solo. Jam dedikuota nemažai lietuvių autorių kūrinių mušamiesiems.

Nors kompozitorius A.Šenderovas savo Sonatą violončelei ir mušamiesiems dedikavo Davidui Geringui, tačiau pažymėjo, jog P.Giunteris yra nepakeičiamas šio kūrinio perkusijos partijos atlikėjas. O vienas ryškiausių jaunosios kartos muzikų, Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro violončelių grupės antrasis koncertmeisteris P.Jacunskas sonatą gros pirmąkart.

1972-aisiais parašytas A.Šenderovo kūrinys iki šiol skamba šiuolaikiškai. Intensyviam instrumentų pokalbiui vadovauja violončelė. Į jos minčių ir emocijų kaitą mušamieji atsiliepia spontaniškais komentarais.

Gros gėlių vazonais ir voniomis

Garsaus kinų kompozitoriaus T.Duno kūrinys „Elegiškas sniegas birželį“ skirtas violončelei ir keturiems mušamiesiems. Autoriaus vaikystės prisiminimus, kinišką skambesį ir dvasią atkuria platus perkusinių instrumentų arsenalas. Skambės kiniški gongai, lėkštės, o  P.Jacunskas grieš kinų meistro violončele.

J.DeBeradinis „Dialogus” smuikui ir mušamiesiems sudaro 3 dalys, įtaigūs dviejų personažų dialogai. Juos atliks Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertmeisteris Z.Levickis  ir šio kolektyvo mušamųjų grupės koncertmeisteris P.Giunteris.

Koncertą užbaigs amerikiečio L.Harrisono Koncertas smuikui ir mušamųjų orkestrui, išsiskirsiantis nestandartinių instrumentų panaudojimu. Perkusininkai gros ne tik gitara, kontrabosu, bet ir vandens pripiltomis voniomis, gėlių vazonais, vamzdžiais ir kt. Panašius eksperimentus savo kūriniuose darė ir Johnas Cage'as, tad nenuostabu, jog L.Harrisonas pasekė kolegos pavyzdžiu, naikindamas ribas tarp muzikinių ir nemuzikinių garsų, juos kruopščiai pažymėdamas kūrinio partitūroje.

„Prieš 50 metų J.Cage'o ir jo pasekėjų koncertai šokiravo publiką. Ir šiandien nėra kasdieniška koncertinėje scenoje matyti vonią su vandeniu, bet tai suteikia renginiui intrigos ir pikantiškumo, - mano L.Narvilaitė. - Taigi prasikrapštykime ausis ir pasiruoškime priimti netradicinių garsų srautą, į kurį panardins pavasario kontrastai.“

Net trijų dainininkų duetų koncertai

Jų bei pačios įvairiausios muzikos netrūks ir kituose įsibėgėjančio pavasario koncertuose.

Karilionininkas Stanislovas Žilevičius gegužės 8-ąją minės savo kūrybinės veiklos 25-metį. Ta proga Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelyje rengiamas kariliono muzikos koncertas, kuriame jubiliatas skambins varpais.

Gegužę ir birželį Klaipėdos koncertų salėje vyks net trijų dainininkų duetų koncertai. Juose skambės jau pripažintų ir jaunosios kartos solistų balsai, kurie publikos dėmesį tikisi užsitarnauti melodingomis arijomis ir dainomis.

Su barokinės muzikos programa „XVI - XVII amžių prisilietimas“ gegužės 12-ąją prisistatys kraštietė Giedrė Zeicaitė (sopranas) ir Andrejus Kalinovas (tenoras), gyvenantis Austrijoje. Solistams pritars senosios muzikos entuziastų ansamblis „Affectus“ iš Vilniaus.

Gegužės 19-ąją Klaipėdos koncertų salės scenoje dainuos Lietuvos operos ir baleto teatro solistė Sigutė Stonytė (sopranas) ir unikalaus balso savininkas Viktoras Gerasimovas (sopraninas). Beje, Viktoras yra klaipėdietis, Stasio Šimkaus konservatorijos auklėtinis. Šią mokslo įstaigą kažkada baigė ir dabartinė jo pedagogė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA) S.Stonytė.

Klaipėdos kamerinis orkestras, vadovaujamas Mindaugo Bačkaus, pasirodys tiek su uostamiestyje dar negirdėtais solistais, tiek su ištikimais savo bičiuliais.

„Žaismingos muzikos orkestro“ ketvirtoji serija

Gegužės 21-ąją su orkestru muzikuos Alexanderis Puliajevas (Rusija-Vokietija), į Klaipėdą atsivešiantis XIX a. pradžios hamerklavyrą. Juo solistas gros Antonio Salieri ir  Wolfgango Amadeuso Mozarto koncertus. Programą „Iškilioji Vienos klasika“ dar sudarys Franzo Josepho Haydno bei Ludwigo van Beethoveno kūriniai.

„Žaismingos muzikos orkestro“ ketvirtoji serija jaunuosius klausytojus pakvies gegužės 28-ąją. Su kūrybingojo Mindaugo Piečaičio diriguojamu Klaipėdos kameriniu orkestru šį kartą pasirodys itin gausus moksleivių būrys - net 22 Klaipėdos E.Balsio menų gimnazijos, S.Šimkaus konservatorijos, J.Kačinsko ir J.Karoso muzikos mokyklų, Vydūno vidurinės mokyklos auklėtiniai ir LMTA studentas Tomas Pūtys. Publika išgirs, kaip skamba „Žaislinis liūtas“, o vienu fortepijonu gros net keturių pianisčių ansamblis.

„Tai viskas, ko tavęs prašau“ birželio 3-iąją dainuos pajūryje gyvenantys Aistė Širvinskaitė (sopranas) ir Mindaugas Rojus (tenoras), pritariant  talentingo vilniečių jaunimo styginių kvartetui „ArtVio“.  Spalvinga ir stilistiškai marga jų  programa aprėps Händelį ir Gershwiną, Mozartą ir Webberį. Barokines arijas keis duetai, dainas - miuziklų ištraukos.

W.A.Mozartas - su A.Paley

Fortepijono magas Alexanderis Paley (fortepijonas, JAV) neseniai pasiūlė Klaipėdos kameriniam orkestrui kartu sugroti visus W.A.Mozarto koncertus vienam, dviem, trims fortepijonams ir orkestrui. Klaipėdiečiai šį iššūkį priėmė, nes muzikavimas su šia ypatinga asmenybe, anot jų, yra neįkainojama patirtis ir tikras džiaugsmas. Birželio 11-ąją vyks pirmasis šio ciklo koncertas, kuriame A.Paley vėlgi ne tik skambins, bet ir diriguos orkestrui.

Romantinės simfoninės muzikos programą birželio 18-ąją atveš Sankt Peterburgo valstybinis akademinis simfoninis orkestras (Rusija). Sergejaus Prokovjevo, Piotro Čaikovskio kūrinius diriguos kolektyvo meno vadovas ir vyr. dirigentas Alexanderis Titovas, o solistas Dmitrijus Chryčiovas (violončelė, Rusija) su orkestru pagrieš Roberto Schumano koncertą violončelei.

Atvyks iš tolimosios Pietų Afrikos

Ansamblis „Africa sonante” birželio 23-iąją į Klaipėdą atvyks net iš tolimosios Pietų Afrikos. Jo įkūrėjas Kobus Malan gros obojumi, o Anthony Caplan ir  Charles Mugerwa - tradiciniais afrikietiškais instrumentais. Tai bus itin reta proga gyvai išgirsti jais atliekamą muziką, kurią ansamblis pateiks programoje „Kryžkelės”.

Kaip kasmet, birželio 24-osios vidurdienį Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelyje varpai ir trimitai skelbs Jonines. Tradicija tapusiame koncerte pasirodys Klaipėdos brass kvintetas, o Klaipėdos karilionu gros Kęstutis Kačinskas ir S.Žilevičius.

Koncertinis sezonas baigsis ir garsai nutils tik Koncertų salės scenoje, tačiau aplinkui jie toliau skambės. Birželio 26-ąją prasidės vasaros koncertų ciklas „Nuo Joninių iki žolinės“, kurio renginiai vyks šeštadienio vakarais Klaipėdos koncertų salės parko estradoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių