Klaipėdoje – lenkų ir lietuvių šiuolaikinė tapyba

Klaipėdos parodų rūmuose penktadienį įsikurs Lietuvos ir Lenkijos šiuolaikinės tapybos projektas ir jo renginiai – dvi parodos ir du performansai.

Konceptualiai – pirmąkart

Tai Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) ir Varšuvos galerijos „WizyTUjąca”  organizuojamas projektas skambiu pavadinimu – „Šiuolaikinė tapyba. Postevoliucija“.

Klaipėdoje Lenkijos tapybos parodą „Vienaskaitos pirmasis asmuo – Lenkijos tapyba 2010” pristatys jos kuratorius Leszekas Czajka, o Lietuvos tapybos parodą „Postevoliucija” –kuratoriai klaipėdietis Ignas Kazakevičius bei vilnietis Vidas Poškus.

Siekdami objektyviau atspindėti šiuolaikines tapybos tendencijas, kurios būdingos ne tik Lietuvai, ieškodami bendrų Europinių paralelių ir sykiu autorių bei kūrinių kontrasto, lietuviai kuratoriai organizavo dviejų šalių projektą, projekto partneriu pasirinkdami Lenkiją, šalį – turėjusią panašių šiuolaikinio meno vystymosi problemų, tačiau daugiau meninės laisvės ir ilgesnį evoliucinį įsibėgėjimo periodą, o taip pat šalį, kurios menas turėjo įtakos kai kurioms Lietuvos meno sferoms. Kita vertus, iki šio projekto, kaip teigė jo rengėjai, šiuolaikinė Lenkijos tapyba Lietuvoje konceptualiai pristatyta nebuvo.

Platus pokyčių diapazonas

Lenkijos kuratorius L.Czajka parodai subūrė vienus stipriausių jaunosios ir viduriniosios kartos Lenkijos tapytojus. 17 autorių ir kūrybinių grupių atstovauja įvairioms Varšuvos galerijoms.

Lenkiškosios projekto dalies kuratorius Klaipėdoje pristatys pakankamai platų pokyčių, kuriuos per du pastaruosius dešimtmečius patyrė Lenkijos tapyba, diapazoną: nuo klasikinio potėpio iki gatvės meno, nuo videomeno iki plakato, komikso, nuo klasikinės lenkų tapybos mokyklos intepretacijų iki jaunosios kartos pamėgto „eurostandarto”.

Kaip žadėjo organizatoriai, projekte bus galima pamatyti, kaip stipriai pasikeitė viduriniosios kartos lenkų tapytojų vizualinė kalba, kaip ji kinta nuo grynai tapybinės iki tarpdisciplininės. Bus galima išvysti jaunųjų menininkų darbus, kurie naudoja prieš du dešimtmečius atrastus vyresniųjų klodus, taip pat pastebėti, jog pastarieji nevengia jaunatviško eksperimento. 

Parodoje „Vienaskaitos pirmasis asmuo – Lenkijos tapyba 2010” dalyvauja Basia Banda, Magda Bielesz, Agata Borowa ir Beata Borowa, Ola Cieslak, Aleksandra Czerniawska, Robert Maciejuk, Anna Panek, Wlodzimierz Pawlak, Kristina Piotrowska, Konrad Pustola, Aleksander Ryszka, Malgorzata Szymankievicz, Michal Suskievicz, Tomasz Tatarczyk, Rychard Wozniak, menininkų grupės „noBrain” ir  „Twozyvo”.

Paklūstantys skirtingoms tendencijoms

Lietuviškosios projekto dalies tikslas, anot kuratorių, – pristatyti tuos Lietuvos menininkus, kurių kūryboje nebėra tiesioginės ekspresionistinės mokyklos traktuotės, įprastos mokytojo-mokinio evoliucijos, t.y. tuos, kurių kūryba yra maitinama įvairiausiomis išorinėmis įtakomis, paklūsta skirtingoms tendencijoms, kurios Lietuvoje tarsi išaugusios pačios iš savęs.

Kuratorius V.Poškaus žodžiais, „10 autorių nereprezentuoja visos dviejų dešimtmečių panoramos. Tai tėra bandymai padaryti zondus, chirurginius pjūvius, išryškinti būdingiausias ypatybes. Viena vertus „eurostandartas”, kita vertus orientacija į kur kas platesnį kontekstą yra būdinga visiems atrinktiems autoriams, ir tai liudija tam tikros evoliucijos pabaigą ir naujos atsiradimą“.

Parodoje „Postevoliucija” dalyvauja Žygimantas Augustinas, Monika Furmanavičiūtė, Agnė Jonkutė, Patricija Jurkšaitytė, Jolanta Kyzikaitė, Eglė Karpavičiūtė, Irma Leščinskaitė ir Florianas Gruberis (Austrija), Saulius Paliukas, Eglė Ridikaitė, Justinas Vaitiekūnas.

Per vernisažą penktadienį 18 val. visi galės ne tik susitikti su Lietuvos ir Lenkijos menininkais bei projekto kuratoriais, bet ir stebėti A.Jonkutės, taip pat lenkų menininkų grupės performansus.

Lietuvių ir lenkų tapybos parodos KKKC Parodų rūmuose (Aukštoji g. 1) veiks iki rugpjūčio vidurio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių