Klaipėdoje koncertuos švedų ritmo, triukšmo ir šlamesio korifėjai

Viena didžiausių Klaipėdos koncertų salės festivalio „Permainų muzika“ intrigų – mušamųjų instrumentų ansamblio „Kroumata“ (Švedija) koncertas „Būgnijimas su „Kroumata“.

Trečiadienį klaipėdiečių festivalyje pasirodysianti „Kroumata“ – ne šiaip kolektyvas, o visas reiškinys, darantis tiesioginę įtaką mušamųjų muzikos situacijai pasaulyje. Per daugiau nei 30 aktyvios veiklos metų „Kroumata“ tarptautinėje muzikos rinkoje įtvirtino savo pavadinimą, kuris senovės graikų kalba reiškia tiesiog mušamuosius instrumentus. Gimtojoje Švedijoje ansamblis laikomas kultiniu kolektyvu ir kviečiamas groti karaliaus Karolio XVI Gustavo rūmuose. Koncertuodama svetur „Kroumata“ garbingai atlieka savo šalies muzikos ambasadoriaus vaidmenį. Taip buvo ir 2011-ųjų birželį, kai ansamblio koncertu sausakimšoje Lietuvos nacionalinės filharmonijos salėje buvo paminėta Švedijos nacionalinė diena bei Švedijos ir Lietuvos diplomatinių santykių atkūrimo sukaktis.

Precizika ir virtuoziškumu garsėjančio kolektyvo pasirodymai, vykstantys tiek didžiausiose scenose, tiek mokyklų salėse, žavi itin išradingomis programomis. Ansamblis ne tik kuria etalonines žymiausių XX a. opusų mušamiesiems instrumentams interpretacijas, bet ir užsako naujus kūrinius dabarties kompozitoriams. Iš viso „Kroumata“ yra atlikusi daugiau nei 220 kūrinių premjerų, pasirodžiusi daugiau nei 40 šalių, išleidusi 20 kompaktinių plokštelių.

Ansamblio istorija prasidėjo 1978-aisiais. Nuo tol ne kartą keitėsi grupės sudėtis, repertuaras ir net juridinis statusas. Dabartiniai ansamblio muzikantai Johanas Silvmarkas, Rogeris Bergströmas, Ulrikas Nilssonas ir Pontusas Langendorfas ne tik tęsia šlovingas praeities tradicijas, bet ir realizuoja naujus sumanymus. Šie atlikėjai pasižymi reta kūrybine išmone. Savo veikla demonstruojantys mušamųjų muzikos savarankiškumą ir visavertę garsų gamą jie nevengia jungtinių projektų su kitais kolektyvais, pvz., simfoniniais orkestrais. Beje, prieš dešimtmetį „Kroumata“ muzikavo Vilniuje, Kongresų rūmų salėje, kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, diriguojamu Mindaugo Piečaičio.

Koncerte „Būgnijimas su „Kroumata“ bus paminėtas festivalio „Permainų muzika“ pavadinimo įkvėpėjo J.Cage’o 100-metis, suteiksiantis progą įsitikinti, jog „viskas yra muzika“. Skambės šio autoriaus kompozicija „Branches“ / „Šakos“.  Bus muzikuojama ne tik įprastais ar mažiau žinomais perkusiniais instrumentais, bet ir įvairiausiais daiktais, tad vakaro metu publikos laukia daug netikėtumų. Įspūdingą ansamblio programą pradės G.Ligeti’o „Preliudas automobilio signalui“, pratęs I.Xenakio „Okho“ ir J.Erikssono  „Träd“ / „Rankų miškas“, kuriame marimba bus grojama net aštuoniomis rankomis, o finalinis perkusijos meistro S.Reich’o „Drumming“ / „Būgnijimas“ panardins į visišką transą.

„Ritmo, triukšmo ir šlamesio korifėjų vakaras bus tikrai įspūdingas. Ateikite ir patys tuo įsitikinkite“, – žadėjo festivalio meno vadovė Loreta Narvilaitė.

Koncertas „Būgnijimas su „Kroumata“ – rugsėjo 26 d. Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36). Bilietai – po 20, 30, 50 Lt, taikomos nuolaidos. Koncerto pradžia – 18 val., o 17 val. antrojo aukšto fojė vyks prieškoncertinis susitikimas su atlikėjais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių