Klaipėdoje koncertuos Rygos saksofonų kvartetas

Intriguojančią programą „Vivaldi Japonijoje“ trečiadienį Klaipėdoje atliks Rygos saksofonų kvartetas ir pianistė Herta Hansena (Latvija).

Klaipėdos koncertų salėje saksofonininkai pasirodys jau antrąkart. Šiemet jie koncertuos tokios sudėties: Arvydas Kazlauskas (sopraninis saksofonas), Artis Simanis (altinis saksofonas, ansamblio įkūrėjas), Ainaras Šablovskis (tenorinis saksofonas) ir Gintis Paberzis (baritoninis saksofonas).

Kaip matote, kvartete groja ir lietuvaitis A.Kazlauskas. Prieš keletą metų išvykęs į Rygą studijuoti akademinio saksofono meno, jis baigė Latvijos J.Vitolo muzikos akademiją ir pasiliko ten dėstyti. Beje, pernai kvartete atlikėjas grojo baritoniniu saksofonu, o šiemet – sopraniniu.

Šiemet kūrybinės veiklos dvidešimtmetį minintis rygiečių kvartetas už aktyvią koncertinę veiklą ir aukštą meistriškumą buvo įvertintas Latvijos Didžiuoju muzikiniu apdovanojimu (Liela Mūzikas Balva). Ansamblis koncertavo Norvegijoje, Švedijoje, Danijoje, Suomijoje, Estijoje, Rusijoje, Lietuvoje, Lenkijoje, Čekijoje, Austrijoje, Vokietijoje, Portugalijoje, Prancūzijoje, Kroatijoje, Slovėnijoje, Bulgarijoje, Rumunijoje, Kanadoje, Kinijoje ir JAV.

Kolektyvo repertuare rasime tiek klasikos transkripcijų, tiek originalios šiandienos kūrybos. Latvijos kompozitoriai jau sukūrė nemažai kūrinių specialiai šiam ansambliui. Rygiečių kvartetas taip pat yra pagrindinis tarptautinio saksofono muzikos festivalio „Saxophonia” dalyvis.

Pianistė H.Hansena yra viena aktyviausių Latvijos atlikėjų, Latvijos J.Vitolo muzikos akademijos pedagogė, nuolat pasirodanti kaip koncertmeisterė ir kamerinių ansamblių dalyvė.

Svečių atliekama programa aprėps platų stilistinį diapazoną: nuo renesanso (O.Gibbonsas), baroko (J.S.Bachas, G.F.Handelis) iki skirtingo braižo dabarties autorių (R.Peckas, J.Cutleris, A.Piazzolla) muzikos. Plati kūrinių amplitudė vyravo ir pernykščio Rygos saksofonų kvarteto pasirodymo metu. Tąkart Klaipėdos publiką jis sužavėjo tiek individualiu atlikėjų meistriškumu, tiek kolektyvinio muzikavimo pojūčiu bei švaria garso estetika.

Pasak A.Kazlausko, būsimo koncerto pagrindą sudaro šiuolaikinio japonų kompozitoriaus J.Nagao perkomponuotas ir į modernų rūbą įvilktas gerai pažįstamas A.Vivaldi’o opusas „Keturi metų laikai“, kurį atliks saksofonų kvartetas ir fortepijonas. Tai nėra tiesiog aranžuotė, bet nėra ir absoliučiai originalus darbas, nes išeities taškas yra A.Vivaldi’s, kuris visuomet lieka girdimas.

Koncertas vyks kovo 21 d. 18 val. Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36). Bilietai – po 15, 20, 30 Lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių