Klaipėdoje – klasikos festivalis „Salve Musica“ (programa)

Skubantis laikas, 2010-uosius netrukus paliksiantis prisiminimuose, įžiebs ryškiausias Klaipėdos koncertų salės šviesas, sveikindamas festivalį „Salve Musica“.

Festivalis kviečia švęsti

Raudonais kaspinais padabintos žalios afišos skelbia, jog uostamiestyje vėl skambės šventinė klasika. Jau tradiciniu tapusį festivalį rengia Klaipėdos koncertų salė.

„Kasdienybės bėgime sustokime ir pagalvokime ne apie tai, kokių darbų nespėjome nuveikti, bet apie tuos, kuriuos mylime. Geriausias metas susikaupimui – festivalio „Salve Musica“ koncertai gruodžio 3–31 dienomis, suteiksiantys atgaivą sielai, apgaubsiantys ramybe ir palaima. Dar daugiau – amžinai gyva klasikinė muzika mus pripildo šviesaus džiugesio ir vilties. Gražiausių švenčių metu būkime kartu, švęskime su muzika!“ – kviečia festivalio organizatoriai.

Kaip tikino renginio meno vadovė, Klaipėdos koncertų salės direktoriaus pavaduotoja koncertinei veiklai kompozitorė Loreta Narvilaitė, „Salve Musica“ programoje šiemet numatyti 8 koncertai ir muzikinis spektaklis, kurie patenkins pačios įvairiausios publikos lūkesčius.

Grieš 70-metis orkestras

Šventinės klasikos festivalį atidarys Lietuvos nacionalinės filharmonijos kolektyvas – Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras.

Ir filharmonija, ir jos orkestras šiemet pažymi 70-uosius veiklos metus. Koncerte „Amžinai gyvos muzikos šventė“ pasirodys muzikinio mąstymo brandą pasiekęs simfoninis orkestras ir jam diriguosiantis Georgas Markas (Austrija) bei jaunosios kartos solistas Daumantas Kirilauskas. Bus atlikta Ludwigo van Beethoveno Uvertiūra „Koriolanas“, Koncertas fortepijonui ir orkestrui Nr.3 bei Roberto Schumanno Simfonija Nr.4.

„Amžinai gyvos muzikos šventė“ prasideda nemariosios klasikos kūriniais, teigiančiais vertybių pastovumą, – tai  svarbu prisiminti tiek per šventes, tiek kiekvieną dieną, mano festivalio rengėjai.

Diriguos G.Rinkevičius

Kitą savaitę festivalyje viešės dar vienas puikus orkestras.

Gintaro Rinkevičiaus energija jau 22 metus nenutrūkstamai rezonuoja su Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro veikla. Maestro yra orkestro meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas, su kolektyvu parengęs didžiąją dalį stulbinančios apimties simfoninės muzikos repertuaro. Festivalyje „Salve Musica“ skambės jų atliekama garsioji Ludwigo van Beethoveno Penktoji simfonija, kurios pirmieji garsai – tarsi paties likimo beldimasis į duris – lėmė kūriniui „Likimo“ simfonijos pavadinimą.

G.Rinkevičiaus diriguojamas orkestras koncerte dar atliks Modesto Musurgskio simfoninę poemą „Naktis raganų kalne“ ir kartu su solistu Pavelu Giunteriu – įspūdingą Ney’aus Rosauro „Rapsodiją“. Pirmą kartą Lietuvoje skambėsiantis garsaus brazilų perkusininko ir kompozitoriaus kūrinys atskleis visą perkusijos ritmų ir spalvų paletę. Jame grojama brazilų liaudies instrumentais – vienastygiu berimbau, garsiųjų sambos ansamblių naudojamu būgnu repinique ar net stiklinėmis su vandeniu.

Pasiūlys smagų kokteilį

„Kiekvienam – kiekvieną dieną“ – tai pakilios nuotaikos choro „Jauna muzika“ ir jo dirigento Vaclovo Augustino parengta spiričiuelių, vokalinio džiazo ir roko muzikos aranžuočių programa.

Festivalio viešnia „Jauna muzika“ šią programą įgyvendins kartu su solistu Jurgiu Brūzga bei instrumentalistais. Vokalinius sugebėjimus demonstruos ir choro solistai.

Laukiama, kad koncerte „Kiekvienam – kiekvieną dieną“ žodis ir garsas susilies į nuoširdų, šiltą ir smagų muzikinį kokteilį.

Spektaklis – visai šeimai

Festivalio scenoje šėlsiantis muzikinis spektaklis „Žvėrių karnavalas“ skiriamas visai šeimai, vaikams ir jų tėveliams.

Jo istorija pasakoja apie ypatingąjį berniuką Camille‘į. Tekstą specialiai šiam vaidinimui sukūrė prozininkė ir dramaturgė Laura Sintija Černiauskaitė. Spektaklį režisavo ir jo scenovaizdį bei kostiumus sumanė Gintarė Radvilavičiūtė.

Spektaklyje skamba C.Saint-Saënso muzika, atliekama Klaipėdos kamerinio orkestro ir solistų – pianistų Sonatos ir Roko Zubovų. Vaidinimui diriguoja Mindaugas Piečaitis.

Muzikinis spektaklis „Žvėrių karnavalas“ mažus ir didelius klausytojus nukels į svajonių ir fantazijų pripildytą vaikystės pasaulį.  „Žvėrių karnavalo“ siuitos muzika pripildyta įspūdingų vaizdų, humoro ir nuostabios lyrikos. Čia išgirsime „Karališką liūtų maršą“, „Paukščių namus“ bei „Akvariumą“. Į karnavalą susirinks „Vištos ir gaidžiai“, „Laukiniai asilai“ bei „Vėžliai“, „Dramblys“, „Kengūros“ ir, žinoma, atplauks grakščioji „Gulbė“.

Pažers vokalo perlų

Į festivalį Klaipėdoje ruošiasi ir dainininkai Merūnas Vitulskis bei Jonas Sakalauskas su pianiste Birute Asevičiūte.

Ši trijulė šv. Kalėdų proga parengė vokalinės muzikos šedevrų programą „Vokalo muzikos perlai“. Joje atliks dainas ir arijas, sukursiančias šventinę nuotaiką. Tai bus klasicistinio grožio L. van Beethoveno dainos, romantiškasis R.Schumannas, žavingasis M.Ravelis, arijos iš G.Donizetti’o, G.Puccini‘o, P.Čaikovskio, W.A.Mozarto operų. Koncerto pabaigoje atlikėjai klausytojams žada malonią staigmeną...

Kartu susibūrę bendraamžiai koncertavo įvairiuose Lietuvos miestuose, sulaukė teigiamų atsiliepimų spaudoje už muzikalumą ir profesionalumą. Programa „Vokalo muzikos perlai“ – jų muzikinės organizacijos „United voices” veiklos startas. „United voices” rūpinsis kamerinės vokalinės muzikos puoselėjimu Lietuvoje.

Sujungs muziką ir poeziją

„Salve Musica“ koncertas „Žiemos skambesys“ sujungs muziką ir poeziją.

Įvairių stilistinių epochų kūrinius keis Antano Jasmanto ir kitų lietuvių autorių tekstai, skaitomi aktorės Reginos Šaltenytės. Klaipėdos choro „Aukuras“ pasirodymas, prasidėjęs adventinėmis nuotaikomis, renesanso kompozitorių kūriniais, per Nijolės Sinkevičiūtės kūrinio premjerą atves iki Johanno Strausso. Tokia užuomina į Vienos naujametinių koncertų tradiciją buvo programos sumanytojo Austrijoje gyvenančio dirigento Arūno Pečiulio idėja. Gimtojo miesto melomanams Arūnas dovanos šventinį muzikinį atviruką.

Gros ir vaidins

Paskutinį senųjų metų vakarą skambėsianti „Naujametinė rapsodija“ vėl skleis gerą nuotaiką.

Scenoje gros ir net vaidins charizmatiškasis pianistas Petras Geniušas, improvizacijų meistras Petras Vyšniauskas bei entuziastingasis violončelininkas Mindaugas Bačkus. Muzikuodami duetais, trio ir su Klaipėdos kameriniu orkestru, jie kurs neįtikėtinas garsų istorijas, pins melodijų girliandas, kuriomis dabins ponias ir ponus, paneles ir ponaičius. Muzika įkvėps dvasios polėkį, skatins minties lakumą, fantaziją ir veiklumą. Ji pakvies ir skrydžiui į ateinančius metus.

Dovanai – kariliono koncertai

Bet iki tol dar klaipėdiečių laukia du festivaliniai nemokami Klaipėdos kariliono koncertai – kalėdinis ir naujametinis.

Juose kalėdines giesmes ir klasikinių kūrinių aranžuotes atliks uostamiesčio karilionininkai Kęstutis Kačinskas ir Stanislovas Žilevičius.

Šių koncertų bus galima klausytis Laikrodžių muziejaus kiemelyje.

Renginio programa ir kainos

Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36)

Gruodžio 3 d. 18 val. – koncertas „Amžinai gyvos muzikos šventė“: Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Juozas Domarkas), solistas Daumantas Kirilauskas (fortepijonas), dirigentas Georgas Markas (Austrija).

Programoje: Ludwig van Beethoven, Robert Schumann.

Bilietai – po 20, 30, 50 Lt, taikomos nuolaidos.

Gruodžio 9 d. 18 val. – koncertas „Likimo ir nakties simfonija“: Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Gintaras Rinkevičius), solistas Pavelas Giunteris (mušamieji).

Programoje: L. van Beethoven, Modest Musorgskij, Ney Rosauro.

Bilietai – po 20, 30, 50 Lt, taikomos nuolaidos.

Gruodžio 11 d. 18 val. – koncertas „Kiekvienam – kiekvieną dieną“: Vilniaus savivaldybės choras „Jauna muzika“ (meno vadovas ir dirigentas Vaclovas Augustinas), Jurgis Brūzga (vokalas), Dmitrijus Golovanovas (fortepijonas), Julius Valančauskas (bosinė gitara), Gediminas Augustaitis (perkusija), Dalius Abaris (režisierius).

Programoje: Hall Johnson, Steve Dobrogosz, Moses Hogan, Bob Chilcott ir kitų autorių spiričiueliai, vokalinio džiazo kompozicijos, roko muzikos aranžuotės chorui, solistams ir instrumentiniam pritarimui.

Bilietai – po 15, 20, 30 Lt, taikomos nuolaidos.

Gruodžio 16 d. 18 val. – muzikinis spektaklis „Žvėrių karnavalas“ pagal Camille’io Saint-Saënso muziką ir Lauros Sintijos Černiauskaitės tekstą: Klaipėdos kamerinis orkestras (meno vadovas Mindaugas Bačkus), solistai Sonata ir Rokas Zubovai (fortepijoninis duetas), dirigentas Mindaugas Piečaitis, režisierė ir dailininkė Gintarė Radvilavičiūtė, vaidina Klaipėdos lėlių teatro artistai.

Bilietai – po 15 Lt, taikomos nuolaidos.

Gruodžio 22 d. 18 val. – koncertas „Vokalo muzikos perlai“: Merūnas Vitulskis (tenoras), Jonas Sakalauskas (baritonas), Birutė Asevičiūtė (fortepijonas).

Programoje: L. van Beethoven, R,Schumann, Wolfgang Amadeus Mozart, Francesco Cilea, Giuseppe Verdi, Piotr Tchaikovsky, Richard Wagner, Giacomo Puccini.

Bilietai – po 15, 20, 30 Lt, taikomos nuolaidos.

Gruodžio 25 d. 18 val. – kalėdinis Klaipėdos kariliono koncertas Laikrodžių muziejaus kiemelyje (Liepų g. 12): muzikuos uostamiesčio karilionininkai Kęstutis Kačinskas ir Stanislovas Žilevičius.

Programoje: klasikinių kūrinių aranžuotės, kalėdinės giesmės.

Nemokamai.

Gruodžio 28 d. 18 val. – koncertas „Žiemos skambesys“: Klaipėdos choras „Aukuras“ (meno vadovas Alfonsas Vildžiūnas), dirigentas Arūnas Pečiulis (Lietuva ir Austrija), dalyvauja Klaipėdos kamerinio orkestro styginių kvintetas, Virginija Ruzgienė (fortepijonas) ir aktorė Regina Šaltenytė (skaitovė).

Programoje: Vytautas Miškinis, Tomás Luis de Victoria, Giovanni Pierluigi da Palestrina, Ro Vaughan Williams, Otmar Stangl, Nijolė Sinkevičiūtė, Johann Strauss.

Bilietai – po 15, 20, 30 Lt, taikomos nuolaidos.

Gruodžio 31 d. 18 val. – koncertas „Naujametinė rapsodija“: Klaipėdos kamerinis orkestras, solistai M.Bačkus (violončelė), Petras Geniušas (fortepijonas), Petras Vyšniauskas (saksofonas).

Programoje: W.A.Mozart, Luigi Boccherini, Gioachino Rossini, Piotr Tchaikovsky, George Gershwin, Dave Brubeck, Astor Piazzolla, Jurgita Mieželytė, Jukka Linkola.

Bilietai – po 50, 70, 80, 100 Lt, nuolaidos netaikomos.

Gruodžio 31 d. 23.30 val. – Naujametinis Klaipėdos kariliono koncertas Laikrodžių muziejaus kiemelyje (Liepų g. 12): muzikuos uostamiesčio karilionininkai K.Kačinskas ir S.Žilevičius.

Programoje: klasikinių kūrinių aranžuotės, kalėdinės giesmės.

Nemokamai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių