Klaipėdoje jauniesiems teatro gerbėjams sparnais moja „Vėjo malūnėlis“

Nors XI tarptautinis jaunimo teatrų festivalis „Vėjo malūnėlis“ savo spektaklius uostamiesčio publikai pradės rodyti tik pirmadienį, renginys jau prasidėjo.

Šiemet „Vėjo malūnėlis“  balandžio 22 ir 23 dienomis Klaipėdos žvejų rūmuose žiūrovus ir dalyvius pasitiks atsinaujinęs ir papildęs programą keliais patraukliais, smagiais dalykais.

Be įprastos festivalio programos – spektaklių, kuriuos vaidins renginio organizatoriaus Klaipėdos jaunimo  centro teatro kolektyvai „Svajonė“, „Trepsė“, „Aušra“ bei svečiai – Šiaulių kultūros centro jaunimo teatro studija „Helijas“, Jurbarko kultūros centro vaikų ir jaunimo teatras „Vaivorykštė“ ir Ignalinos teatras „IKI“, atsirado šiuolaikinio šokio mini festivalis „Čia ir dabar“ bei  fantastiška kūrybinė laboratorija.

Balandžio 15–23 dienomis Klaipėdos jaunimo centro teatro ir kino studijoje „Aušra“ pirmą kartą Klaipėdoje vyksta tokio pobūdžio gatvės teatro kūrybinės dirbtuvės-seminaras „Kolektyvinės improvizacijos metodas“. Savo meistriškumu, energija ir pietietišku temperamentu su  jaunaisiais Jaunimo centro aktoriais bei teatro ir šokio pedagogais iš visos Lietuvos dalijasi  Europos  menininkų asociacijos „Ser’p’art“ nariai, gatvės teatro artistai iš Prancūzijos, Italijos, Ispanijos, Didžiosios Britanijos.

„Ser’p’art“ – asociacija, vienijanti daugelio Europos šalių gatvės teatro ir cirko menininkus, dirbančius, kuriančius ir besidalijančius savo patirtimi bei idėjomis. Su savo vaidinimais ir kūrybinėmis dirbtuvėmis apkeliavę beveik pusę pasaulio – Turkiją, Rumuniją, Bulgariją, Maroką, Alžyrą, gatvės teatro artistai šįkart 10 dienų svečiuojasi, moko ir kuria Klaipėdos jaunimo centro „Aušros“ teatro ir kino studijoje (I.Simonaitytės g. 24). Linksmos jaunųjų aktorių kolektyvinės improvizacijos pagyvins antrąją „Vėjo malūnėlio“ dieną, o profesionalus bus galima pamatyti balandžio 22-osios vakarą Mažvydo alėjoje, kur „Ser’p’art“ kompanija pristatys savo naktinį šou. Nežabota pietietiška energija, netikėtos improvizacijos ir puiki nuotaika garantuojama visiems, susirinksiantiems pirmadienį 22 val. uostamiesčio Mažvydo alėjoje.

„Vėjo malūnėlio 2013“ programa

Balandžio 22 d.

Žvejų rūmuose (Taikos pr. 70)

10 val. – teatro „Aušra“ spektaklis „Pasakojimas ne tik mergytėms“ (rež. Ž.Dargytė);

11.30 val. –  teatro „Trepsė“ spektaklis „Mažasis princas“ pagal A. de Sent-Egziuperi (rež. R.Svytytė);

13 val. – teatro „Svajonė“ spektaklis „Traukinys Nr....“ A.Kapočiūtės novelių motyvais (rež. M.Kolaitytė);

14.30 val. – teatro „Aušra“ spektaklis A.Čechovo „Meška“ (rež. G.Milinis);

16 val. – Jurbarko kultūros centro vaikų ir jaunimo teatro „Vaivorykštė“ spektaklis S.Šaltenio „Škac, mirtie...“ (rež. B.Šneiderienė);

Teatre „Aušra“ (Šaulių g. 14)

18 val. – Šiaulių kultūros centro jaunimo teatro studijos „Helijas“ spektaklis L.Osgudas „Balandžiai“ (rež. V.Staševičiūtė).

Spektaklių pertraukų metu II aukšto fojė vyks II tarptautinis šiuolaikinių šokių festivalis „Čia ir dabar“.

Prie jūros

19.30–21.30 val. – visų „Vėjo malūnėlio 2013“ teatrų vakaronė bet kokiu oru, kad ir lyjant ir žaibuojant.

Klaipėdos Mažvydo alėjoje

22–23 val. – naktinis „Ser’p’art“ pasirodymas.

Balandžio 23 d.

Žvejų rūmuose (Taikos pr. 70)

11 val. – Ignalinos gimnazijos teatro „IKI“ spektaklis „Laumelė“ pagal M.Baranauskienės sakmę (rež. J.Narbutaitienė);

12.30 val. – teatro „Aušra“ spektaklis „Pykšt pokšt – tu negyvas“.

14 val. – teatro „Aušra“ spektaklis M.Valiuko „Albino kryžkelė“ (rež. M.Valiukas);

16 val. – festivalio uždarymas.

Spektaklių pertraukų metu II aukšto fojė vyks „Ser’p’art“ kūrybinės stovyklos grupių atsiskaitymai.

Bilietai į festivalio „Vėjo malūnėlis 2013“ spektaklius - po 5 Lt.

Daugiau apie „Ser’p’art“

„Ser’p’art“ – Europos menininkus vienijanti asociacija. Asociacija buvo įkurta tarptautinių jaunųjų menininkų-mentorių mainų programos pagrindu. Ją 2008 m. rudenį inicijavo ir visą projektą Prancūzijoje administruoja aktorė, dainininkė, režisierė Cecile Laurans. „Ser’p’art“ remia tarptautinės organizacijos ERRANCE EN AEA (Prancūzija), VAGABUNDE ART (Ispanija) ir ARCIRAGAZZI (Italija).

Asociacijos įkūrėjų tikslas – suburti Europos (ir ne tik) šalių įvairių meno rūšių kūrėjus praktikus, kurie noriai dalintųsi savo kūrybos ir darbo metodais, žiniomis, idėjomis, meistriškumu įvairiose socialinėse grupėse, suteiktų galimybę tiesiogiai ir praktiškai pajusti bendrą kūrybos dvasią.

„Ser’p’art“ jau suorganizavo 5 tarpdisciplininių menų turus, vien 2012 m. pabuvojo Turkijoje, Rumunijoje, Lietuvoje ir Alžyre. Jų metu 15 gatvės menų artistų keliauja po įvairias Europos ir Viduržemio jūros šalis ir miestuose bei miesteliuose rengia pasirodymus, šou, spektaklius, paradus, kolektyvines improvizacijas, mokymus, kūrybines dirbtuves bei meninius tarptautinio solidarumo projektus. Muzika, teatras, šokis, cirkas, vaizduojamieji menai atgyja gatvėse, festivaliuose, jaunimo centruose ar mokyklose.

Paradai, vienijantys teatro, improvizacijos ir cirko elementus tampa žaismingu miestų švenčių bei festivalių akcentu, siekiančiu: kultūrinę praktiką paversti labiau pasiekiama ir demokratiška; inicijuoti tarptautinius susitikimus, stovyklas; tobulinti kalbinius bei kultūrinius-kūrybinius mainus; mokyti naujų meno formų; dirbti socialinį, švietimo darbą, pasitelkiant kūrybinį metodą; organizuoti kūrybines akcijas.

Per ketverius metus asociacijos nariai (kurie yra mentoriai, treneriai ir mokytojai, dirbę neformaliojo ugdymo organizacijose) sukūrė savitą pedagoginį-kūrybinį metodą. Kruopščiai paruošė ir trejus metus tarptautinių turų metu praktiniuose užsiėmimuose su įvairiais žmonėmis tobulino savąjį mokymo ir kūrybos būdą. Kūrybinės dirbtuvės įtraukia įvairias menines disciplinas – muziką, šokį, cirką, vaizduojamuosius menus, teatrą.

Siekdami perduoti subalansuotą socialinį patyrimą bei vertybes, asociacijos nariai propaguoja kūrybos džiaugsmą, kuris padeda nugalėti diskriminaciją ir visuomenės susiskaldymą. Projektas apima gatvės cirko judėjimą, „engiamųjų teatro“ (A.Boal) metodus, skirtus neformaliajam teatriniam mokymui, bei kuria interaktyvius projektus su vietos aplinka ir žmonėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių