Klaipėdoje gastroliuos Lietuvos rusų dramos teatras

Ketvirtadienį ir penktadienį Klaipėdos muzikinis teatras ir Lietuvos rusų dramos teatras dviem dienoms susikeis scenomis.

Tuo metu, kai klaipėdiečiai vilniečiams rodys G.Puccini’o operų diptiką „Sesuo Andželika“ ir Džanis Skikis“, o kitądien – premjerinį dviejų dalių spektaklį „Sveikas, Čarli“, uostamiesčio publiką vilniečiai linksmins dviem kamerinėmis, bet puikiomis komedijomis.

Ketvirtadienį Lietuvos rusų dramos teatras Klaipėdos muzikiniame teatre vaidins Valerijaus Mucharjamovo lyrinę komediją „Ačiū, Margo!“. Spektaklį praėjusį rudenį režisavo Jurijus Ščiuckis, dailininkė – Marharyta Sasim, kompozitorius – Alvydas Jagelevičius, choreografė – Leokadija Dabužinskaitė.

Šios lyrinės komedijos pagrindas - jaudinanti istorija, kupina komiškų nesusipratimų, subtilaus humoro, netikėtų posūkių, šmaikščių dialogų, ryškių personažų bei romantikos. Veiksmas vyksta šių dienų Niujorke, kuriame gyvena keturi imigrantai iš Rusijos, atvykę į JAV skirtingu metu. Tarp dviejų moterų ir dviejų vyrų mezgasi intriguojantys santykiai, kurie žiūrovui atsiskleidžia pamažu: herojai myli, kenčia, blefuoja, dvejoja, viliasi... Vaidins aktoriai Larisa Popova, Dmitrijus Denisiukas, Jevgenija Rusakova ir Vladimiras Serovas.

Spektaklis pastatytas pagal šiuolaikinio rusų dramaturgo maskviečio V.Mucharjamovo (g. 1948) pjesę. Jos autorius baigė  Maskvos pedagoginį institutą, yra Rusijos rašytojų sąjungos narys. Jo kūriniai buvo publikuoti žurnaluose „Kontinent“, „Volga„. V.Mucharjamovas 1963 m. suvaidino filme „ČK bendradarbis“ (rež. Borisas Volčekas), 2007 m. parašė scenarijų filmui „Artistė“ (rež. Stanislavas Govoruchinas), kuriame vaidino garsus Rusijos aktorius ir kino režisierius Fiodoras Bondarčiukas. Spektakliai pagal V.Mucharjamovo kūrinius „Ačiū, Margo!", „Vynuogyno paunksmėje“ („Paskutinioji meilė“) ir kiti statomi įvairiose pasaulio šalyse.

Penktadienį Lietuvos rusų dramos teatras su lietuviškais titrais klaipėdiečiams pristatys Neilo Simono vienos dalies komediją „Paskutinysis aistringas meilužis“. Ją režisavo Olga Lapina ir Jelena Bogdanovič-Golubeva, dailininkė – Nina Livont. Tai dviejų aktorių spektaklis, kuriame vaidins Sergejus Zinovjevas su Jelena Bogdanovič.

Jų istorija – apie tai, kas gali nutikti, kai nuotykių savo gyvenime įsigeidžia vedęs pusamžis doras, ištikimas, kruopštus ir pareigingas vyras. Tai jūros gėrybių restorano savininkas, kuris nuolat kruopščiai apuosto ir ištrina savo rankas losjonu. Vyras, kuris, grįžęs į tuščią butą, pirmiausia paskambina į duris ir tik po to imasi jas rakinti... Jos veda į butą, kuris, beje, yra jo mamos... Butą, kuriame jis lauks moters. Vienos, antros, trečios...

„Ši pjesė man primena Čechovą. Jo brandžius personažus, kurie jaučia būtinybę pakeisti savo gyvenimo tėkmę, tačiau arba nežino, kaip tai padaryti, arba pasirenka tam pačius netinkamiausius būdus ir paverčia savo gyvenimą tragedija. Suprantama, Simonas ir Čechovas – visai skirtingi autoriai, bet...“, – dalijosi mintimis spektaklio režisierė O.Lapina. Jos teigimu, tokiems, kaip šio spektaklio pagrindinis herojus Barnis Kešmenas – jautriems, mylintiems, sąžiningiems, tikintiems šeima ir tradicijomis žmonėms – sudėtinga išgyventi pasaulyje, kuriame jie po truputį tampa nebereikalingomis praeities liekanomis, pasaulyje, iš kurio jie po truputį nyksta.

„Galima be galo ironizuoti ir juoktis, bet jei rimtai susimąstytume – kas po jų liks? Nieko... Todėl Barnis – paskutinis. Paskutinis karštai įsimylėjęs“, – šypsojosi O.Lapina.

„Paskutinysis aistringas meilužis“ sukurtas pagal žymaus amerikiečių dramaturgo N.Simono pjesę „The Last of the Red Hot Lovers“ (1969). N.Simonas (gimė 1927) - Pulitzerio premijos laureatas, daugelio pjesių ir scenarijų autorius, vienas populiariausių JAV dramaturgų. Jo kūriniai susilaukė sėkmės Brodvėjuje, nemažai jų nuolat vaidinami įvairiuose pasaulio teatruose.

Lietuvos rusų dramos teatras Klaipėdos muzikiniame teatre (Danės g. 19) savo spektaklius rodys kovo 15 ir 16 d. 18 val. Bilietai – po 27, 34, 42 Lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių