Klaipėdoje Atvelykis – ant „Pamatų“, su amatais

Su šūkiu „Su savo amatu sėsk ant pamato!“ balandžio 6 ir 7 d. 12–16 val. projektas „Etnoreidas“ uostamiesčio Meno kieme suburs jaunimą į amatų dvidienį ant grindinio „Pamatai“. Jis susipins su tradicine vaikų ir jaunimo švente – Atvelykiu.

Jaunimo amatų dvidienis

Klaipėdos regiono amatininkų bei kūrėjų sambrūzdis „Pamatai“ rengiamas pirmą kartą Klaipėdos etnokultūros centro bei amatininkų gildijos „Krikragaa” iniciatyva.

Renginio tikslas – paskatinti ir suburti jaunus Klaipėdos krašto amatininkus, rankdarbių mėgėjus, kurie užsiima tradicine amatininkyste, bei menininkus, kurie savo kūryboje perteikia ar panaudoja paprotinės dailės elementus, atskleidžia tradicinę pasaulėjautą.

„Pamatai“ – renginys tiems, kurie nori pamatyti daugiau ir giliau. Juk pamatas – visa ko pagrindas, o amatai – pamatinės kultūros dalis, tautos gyvastis ir savastis. Dvi dienas Meno kiemo akmeninį grindinį gludins kūrybinės vilnys, išryškinančios sėkmingiausius jaunų žmonių tradicinės kultūros interpretavimo pavyzdžius. Renginio dalyviai susirinkusiesiems demonstruos savo pamėgtus amatus: molio žiedimą, iškiliaspaudės grafikos techniką, margučių marginimą, juostų audimą ir vijimą, mezgimą adata, odos ir medžio apdirbimą, žolių pynimą, meninę kalvystę, žalvarinių papuošalų gamybą. Tad bus galima nusižiest puodą ir pasidaryti papuošalą.

Iniciatyvus, trykštantis energija, pilnas kūrybinių idėjų klaipėdiečių amatininkų gildijos „Krikragaa“ jaunimas įtrauks į senovinių stalo bei judriųjų žaidimų labirintą, išmokys žaisti užmirštą lietuvišką žaidimą „Bitelės“, demonstruos žongliravimo sugebėjimus, padės išmokti vaikščioti kojūkais. Atėjusieji išvys įspūdingo dydžio sodą, suvertą iš augalų stiebų, ir, ko gero, didžiausią šių metų Klaipėdos margutį.

Kūrybinga jaunų menininkų kompanija iš sostinės pristatys savo idėjas ir interpretacijas – muzikos instrumentus, įvairius rankų darbo papuošalus, kulinarines vingrybes. Renginyje dalyvaus ir svečiai iš Baltarusijos – folkloro klubo „Sita“ atstovai, kuriems yra artimas savos tautos liaudies menas, muzika, tautodailė ir tai – malonumas parodyti. Folkloras yra šio klubo savastis ir gyvenimo būdas. Amatų dieną 17 val. užbaigs tradicinis, šį kartą tarptautinis jaunimo šokių „Vožinis” Etnokultūros centro salėje.

Švęs Mažąsias Velykėles

Balandžio 7 d. 13 val. „Pamatai“ susipins su tradicine vaikų ir jaunimo švente – Atvelykiu, kuris vyks Meno bei Lėlių teatro kiemuose.

Atvelykis  žemaičių dar vadinamas Mažosiomis Velykėlėmis, Velykikėmis. Šią dieną baigdavosi Velykų šventės ciklas, svečiavimasis ir poilsis. Velykėlės – vaikų ir jaunimo šventė, kurios metu jie įsitraukia į tradicines Velykų pramogas.

Renginio kiemuose jų tikrai netrūks: susirinkusieji dažys kiaušinius, ridens margučius, žais linksmus ir judrius žaidimus, suksis rateliuose, klausysis ir drauge dainuos su vaikų folkloro kolektyvais „Alkiukai“, „Kuršiukai“, „Vorusnėlė“, „Kikilis“, „Versmelė“, „Smeltužė“, „Pupos“ ir svečiais iš Baltarusijos – folkloro grupė „Sita“. Bus galima patiems pasigaminti inkilėlių, medinių vilkelių, šiaudinių birbynių, paukštelių ir švilpynių iš molio, jomis švilpti ir kviesti saulės zuikučius supantis ant sūpynių. Atvelykio paprotys primena, kad reikia pasisupti kuo aukščiau, kad būtumėme sveiki ir laimingi.

„Kviečiame dalyvauti vaikus, jų krikštatėvius, jaunimą, šeimas rengiamuose Atvelykio šventės konkursuose, užduotyse ir atrakcijose. Tradiciškiausi ir aktyviausi dalyviai bus apdovanoti velykinėmis dovanėlėmis. Atsinešusiems virtą kiaušinį – padėsime jį numarginti“, – žadėjo Etnokultūros centro vyr. specialistė Vaida Armonaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių