Klaipėdiečių tapybos plenero Tolminkiemyje paroda iškeliavo į Suomiją

Tarptautinio projekto „Kristijonas Donelaitis. 300 metų jubiliejų pasitinkant“ tapybos plenero darbų paroda trečiadienį iš Klaipėdos iškeliavo į Helsinkį.

Į kelionę pašaukė nepaprasta istorija

Daugelyje drobių – Tolminkiemio peizažai, Klaipėdos ir Kaliningrado tapytojų skirtingai interpretuoti, atlikti skirtinga technika. Su šia paroda jau susipažino dailės gerbėjai Kaliningrade, Klaipėdoje ir Vilniuje.

„Šiuosyk parodą pristatysime netoli Helsinkio esančiame miestelyje Salo. Ją atidarys Lietuvos ambasadorius Suomijoje Arūnas Jievaltas ir Suomijos K.Donelaičio Lietuvos bičiulių draugijos pirmininkas Hannu Niemi. Įdomu, kad pastarojo senelis išvertė K.Donelaičio „Metus“ į suomių kalbą, o po jo mirties visi Suomijos lietuviai vasario 16-ąją neša gėles ant jo kapo. Štai kokia istorija mus pašaukė į šią kelionę,“ – pasakojo viena projekto „Kristijonas Donelaitis. 300 metų jubiliejų pasitinkant“ organizatorių ir jo metraštininkė  klaipėdietė poetė Dalia Bielskytė.

Kartu su ja į Helsinkį išskrido šio plenero bei parodos kuratorė „Klaipėdos galerijos“ direktorė Violeta Jusionienė ir tapytojas Algirdas Vadoklis.

Subūrė Klaipėdos ir Kaliningrado tapytojus

Pernai rugpjūtį Tolminkiemyje (dabar – Čistyje Prudy, Kaliningrado sritis, Rusijos Federacija) vyko Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus organizuotas tarptautinis tapybos pleneras „Kristijonas Donelaitis. 300 metų jubiliejų pasitinkant”, kuriame dalyvavo Klaipėdos ir Kaliningrado tapytojai.

Dešimt dienų K.Donelaičio pramintais takais vaikščiojo ir ten tapė klaipėdiečiai Arūnas Mėčius, Dalia Skridailaitė, A.Vadoklis (nuotraukoje – jo paveikslas „Kirchė“, nutapytas Tolminkiemyje), Virginijus Viningas, Simas Žaltauskas, kaliningradiečiai dailininkai Sargisas Gogorianas, Vladimiras Karnilovas ir Andrejus Mašichinas.

Plenere gimė daugiau nei pusšimtis tapybos darbų, 38 jų eksponuoti parodoje Kaliningrado srities istorijos ir dailės muziejuje. Šią parodą spalį klaipėdiečiai galėjo pamatyti „Klaipėdos galerijos“ filiale Herkaus Manto gatvėje, o lapkritį ji viešėjo Lietuvos Seime, kuris įsigijo penkis parodos paveikslus.

Dedikuoja K.Donelaičio 300 metų jubiliejui

Atsižvelgdamas į tai, kad 2014 m. sukaks 300 metų, kai gimė žymiausias lietuvių literatūros kūrėjas K.Donelaitis, ir kad šios iškilios datos minėjimas sudaro sąlygas aktyvesniam kultūriniam šio Europos regiono bendradarbiavimui, lituanistiniam paveldui atnaujinti ir puoselėti, K.Donelaičio kūrybai pasaulyje skleisti, kultūrinei bendruomenei Lietuvoje ir užsienyje telkti bei donelaitikai įprasminti, Lietuvos Respublikos Seimas 2014-uosius paskelbė Kristijono Donelaičio metais. Renginiai, skirti atmintinai datai, prasidėjo jau pernai.

Anot projekto „Kristijonas Donelaitis. 300 metų jubiliejų pasitinkant“ organizatorių, artėjančios K.Donelaičio 300 metų gimimo metinės (2014) – pati tinkamiausia proga iš naujo įvertinti ypač nusipelniusio Lietuvos kultūrai rašytojo kūrybą, gyvenimą, atrasti naujų, šiuolaikinių interpretacijų, dailės išraiškos priemonėmis priminti K.Donelaičio aktualumą, istorinę reikšmę Lietuvos visuomenei, o Kaliningrado srities kultūrinę bendruomenę paskatinti saugoti kultūrinį paveldą.

Nori pamatyti užsienio lietuvių bendruomenės

Klaipėdos krašto vizualiojo meno meistrams paminėti K.Donelaičio jubiliejų svarbu, nes jis savo kūryboje įamžino lietuvininkų gyvenimo būdą, mentalitetą, pasaulėžiūrą. Be šio palikimo mes nedaug žinotume apie Klaipėdos kraštą ir jo senovės gyventojus. K.Donelaičio kūryba tapo iššūkiu ir įkvėpimo erdve dailininkų vaizduotei.

Klaipėdiečių sumanyto projekto „Kristijonas Donelaitis. 300 metų jubiliejų pasitinkant“ tapybos plenero darbų paroda šiemet taip pat aplankys Vokietiją ir Italiją – ją labai nori pamatyti tenykštės lietuvių bendruomenės.

Trejų metų projektą „Kristijonas Donelaitis. 300 metų jubiliejų pasitinkant“ parėmė Lietuvos kultūros rėmimo fondas ir Klaipėdos miesto savivaldybė, jo partneriai – Kaliningrado srities istorijos ir dailės muziejus bei šio muziejaus filialas Tolminkiemyje – Kristijono Donelaičio memorialinis muziejus ir Lietuvos Respublikos Generalinis konsulatas Kaliningrade.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių