Klaipėdiečių šokio spektaklis „Kruvinos vestuvės“ ruošiasi į kelionę

Prikaustanti judesių harmonija ir stebinanti aistra šokiui – tai bus galima išvysti šeštadienį Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre. Šį sezoną vienintelį kartą žiūrovams parodytas uostamiestyje, šokio spektaklis pagal Astoro Piazzolla’os muziką „Kruvinos vestuvės“ jau po poros savaičių iškeliaus į tarptautines gastroles Minske (Baltarusija) ir Chersone (Ukraina).

Visi gyvenimo personažai

Choreografiniais piešiniais šokio spektaklyje „Kruvinos vestuvės“ vaizduojama garsaus ispanų poeto ir dramaturgo, aktoriaus ir režisieriaus, dailininko ir muzikanto Frederico Garcia Lorca’os sukurta meilės istorija. Jo efektinga kūryba, kurioje tradicija dera su modernumu, tikrovė susipina su mitais, yra plačiai pripažinta visame pasaulyje.

Poeto pirmoji tragedijų trilogijos dalis atkeliavo ir iki Klaipėdos muzikinio teatro scenos. 2008-aisiais čia gimė dviejų dalių pusantros valandos trukmės „Kruvinų vestuvių“ versija pagal tango ritmą. Jos choreografas – Jurijus Smoriginas, dailininkė – Iveta Ciparytė.

„Spektaklio dvasia tampa visi šiuolaikinio gyvenimo personažai: neapykanta, kerštas, pavydas ir, kaip svarbiausias vizualinio meno variklis, mirtis. Mirtis, kuri padeda visus taškus, net jei jų ten ir nereikėtų. Gyvenimas – tai mūsų bendros kūrybos šokio spektaklis, o jei skamba A.Piazzolla’os muzika, tai sėkmė garantuota“, – tuomet ruošdamasis spektaklio premjerai sakė choreografas J.Smoriginas.

Vieną pagrindinių vaidmenų spektaklyje sukūrusio baleto šokėjo Ričardo Jankevičiaus manymu, tiek choreografijos, tiek aktoriniu požiūriu „Kruvinos vestuvės“  – ypatingos. „A.Piazzollos muzika gana sudėtinga. Šiame spektaklyje labai svarbios masinės šokėjų scenos, kurioms būdingi smulkūs judesiai, sinchronas, labai tiksli ritmika. Ne mažiau svarbi ir vaidyba. Apskritai spektaklyje stipriai juntamas J.Smorigino braižas – daug mistikos, užuominų ir visai „nepopuliari“ įvykių atomazga“, – pasakojo šokėjas.

Kovos dėl tikrosios meilės

Spektaklio centre – kovos dėl tikros meilės. Pirmosios meilės aukas išskiria pareigos. Nepaisydamas jausmų Leonardas veda kitą, su kuria net susilaukia vaiko. Tačiau negalėdamas suvaldyti savo emocijų, jis ryžtasi su Bride bėgti jau po jos vestuvių. Dingusieji sukelia nemenka sąmyšį, todėl netrukus būna užtinkami atsidavę aistrai, miške, šviečiant mėnulio pilnačiai. Kova tarp garbės ir aistros neleidžia istorijai baigtis teigiamai...

Ispaniška tango aistra alsuojančiame spektaklyje skamba argentiniečių kompozitoriaus A.Piazzolla’os muzika.  Jo tango nuevo –  tai savitas tango stilius, kuriame  klasika derinama su argentiniečių muzika, nuolat girdimas neįprastas ritmas. Tango nuevo – tai temperamentinga, energinga, persmelkta nuojautų ir širdį verianti muzika.

Spektaklis publiką traukia įdomia ir išraiškinga choreografija, masinėmis choreografinėmis tango kompozicijomis, soliniais numeriais – aistringais tango duetais. „Kruvinose vestuvėse“ šoka visas būrys Klaipėdos muzikinio teatro šokėjų profesionalų: Inga Briazkalovaitė, Aušra Krasauskaitė, Beata Molytė-Kulikauskienė, Kristina Gudelytė, R.Jankevičius, Valdemaras Marcinkus, Aurelijus Liškauskas ir kiti trupės nariai.

„Kruvinos vestuvės“ – lyg krikštas

Klaipėdos muzikiniame teatre jau penktus metus šokančiai baleto artistei A.Krasauskaitei „Kruvinos vestuvės“ buvo savotiškas „krikštas“: „Tai pirmasis mano spektaklis šiame teatre. Tuo metu šokau masinėse scenose, kuriose turėjome labai svarbių šokio ir ritmikos užduočių. Darbas tokiame pastatyme ir su tokiu choreografu privertė mobilizuoti visas jėgas“.

„Unikalu, jog J.Smoriginas visus savo sumanymus pats iliustruodavo. Tačiau tik vieną kartą. Mintį turėdavome „pagauti“ iškart“, – prisiminė R.Jankevičius.

2011 m. atnaujinus spektaklį, A.Krasauskaitė drauge su I.Briazkalovaite ir B.Molyte-Kulikauskiene tapo pagrindinio – nuotakos – vaidmens atlikėja.

„Bridė yra trapi, lyriška, labai moteriška, bet ne gležna. Man šis vaidmuo labai patinka, nes jis apima nepaprastai platų jausmų spektrą – nuo svajingumo iki aistros, neapykantos, kančios, keršto. Kartu savyje teko ieškoti brandos – tiek jausmų, tiek ir kūno plastikos“, – vaidmens subtilybėmis dalijosi A.Krasauskaitė.

Šoks Baltarusijoje ir Ukrainoje

Gegužės 27-ąją Klaipėdos muzikinio teatro baleto trupė „Kruvinas vestuvės“ išveš į 3 tūkst. km kelionę Juodosios jūros link. Pakeliui į savo galutinį tikslą – tarptautinį teatrų festivalį „Tavrijos Melpomenė“ Chersone (Ukraina) – trupė pasirodys Minsko muzikiniame teatre bei „Lietuvos dienų“ Baltarusijoje renginiuose. Grįžtant derinamos gastrolės Gomelyje (Baltarusija).

Pasak Klaipėdos muzikinio teatro Informacijos ir pardavimų skyriaus vedėjos Vitos Petrauskienės, pasiūlymo dalyvauti tarptautiniame teatrų festivalyje „Tavrijos Melpomenė“ teatras sulaukė prieš dvejus metus. Tuomet teatre viešėjo festivalio organizatorius – Nikolajaus Kulešo Chersono rajoninio akademinio muzikinio teatro direktorius Viktoras Kniga.

„Pernai nuvažiavome į festivalį be trupės pasižiūrėti, kaip jis vyksta, kokie teatrai dalyvauja. Buvome sužavėti tiek festivalio mastu, tiek jo organizavimu, spektaklių kiekiu ir jų kokybe, žiūrovų gausa“, – įspūdžiais dalijosi V.Petrauskienė.

„Tavrijos Melpomenė“ – daugiau kaip du dešimtmečius Chersono mieste kasmet paskutinę gegužės savaitę vykstantis tarptautinis teatrų festivalis. Jo įžanga tampa visų teatralų, teatro kritikų bei Ukrainos žiniasklaidos ir valdžios atstovų diskusija, baigiamasis akcentas – grandiozinė karnavalinė festivalio dalyvių eisena. „Tavrijos Melpomenė“ kartu ir konkursas: dalyviams skiriamos piniginės premijos už geriausią spektaklį, vyro ir moters, antraplanius vaidmenis.

Pasak V.Petrauskienės, pasirinkimą festivalyje Ukrainoje dalyvauti su šokio spektakliu „Kruvinos vestuvės“  pirmiausia lėmė finansiniai motyvai. Įgyvendinti šias gastroles teatrui padėjo ir rėmėjų – bendrovių „Vakarų medienos grupė“ ir „Delta Interservis“ – parama.

„Įvertinome kelionės kaštus, scenografiją, rekvizijų kiekį. „Kruvinų vestuvių“ pagrindas yra šviesos, gražūs kostiumai, įspūdinga choreografija ir, žinoma, kerinti A Piazzolla’os muzika. Todėl sprendimas buvo būtent toks“, – sakė Informacijos ir pardavimų skyriaus vedėja.

Klaipėdos muzikiniame teatre šokio spektaklis „Kruvinos vestuvės“ žiūrovų lauks šį šeštadienį 18.30 val. Bilietai – po 23 Lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių