Klaipėdiečių šokio festivalį vainikuos „Aura“

Uostamiesčio Žvejų rūmuose vyksta III šiuolaikinio šokio festivalis „Naujasis arabeskas“, penktadienį publiką kviečiantis į klaipėdiečio Alekso Mažono premjerą, o šeštadienį suteiksiantis progą įvertinti Kauno šokio teatro „Aura“ spektaklį „Išplautas dangus“.

Prieš savaitę festivalio atidaryme pilna salė plojo Gyčio Ivanausko teatro artistams, parodžiusiems aistringą šokio spektaklį „Tango Salon“ (choreografė B.Urbietytė). Šokio spektaklių diptiką pristatė svečiai iš Rygos – Latvijos kultūros akademijos studentai. Teatro „Dansema“ kūrėjos S.Mikalauskaitė ir I.Pačėsaitė šokiu papasakojo jautrią ir simpatišką „Kampavorio“ istoriją patiems mažiausiems žiūrovams.

Tradiciškai festivalio metu rengiamas choreografinių miniatiūrų konkursas, kuriame suteikiama galimybė savo kūrybinius ieškojimus pademonstruoti jauniems choreografams, šokėjams ir kolektyvams, kuriems didžiosios scenos yra ateities siekiamybė. Konkurse buvo parodytos 32 šokio kompozicijos – solo, duetai ir ansambliai. Vertinimo komisija, vadovaujama šokio kritikės Vitos Mozūraitės, konkurso laureatus išrinko aštuoniose nominacijose.

Penktadienį festivalio „Naujasis arabeskas“ programą pratęs šeimininkų – Žvejų rūmų pantomimos teatras „A“. Klaipėdiečiai parodys premjerinį judesio spektaklį „Jaunystė. Branda. Senatvė. Mirtis“ (nuotraukoje – scena iš spektaklio). Marselio Marso idėjomis sekantis režisierius A.Mažonas ilgą (trumpą?) žmogaus gyvenimo kelio istoriją koncentruoja keturiuose paveiksluose. „Gimimo liudijime rašoma, kur žmogus gimė, kada jis gimė, ir niekada nerašoma – kam gimė“ (M.Safyras). Šiuos klausimus kelia režisierius ir trupės aktoriai naujajame savo darbe.

Festivalį vainikuos Kauno šokio teatro „Aura“ spektaklis „Išplautas dangus“. Tai žinomiausias šalies  kolektyvas, reprezentavęs Lietuvos šiuolaikinį šokį daugiau nei 160-tyje festivalių visame pasaulyje. „Aura“ lapkritį švenčia 30-ties metų kūrybinį jubiliejų. Kolektyvą įkūrė ir iki šiol jam vadovauja garsi choreografė ir pedagogė Birutė Letukaitė. Įkvėpta dailininko J.Boscho tapybos darbų, ji modernaus šokio kalba  scenoje „diskutuoja“ su kompozitoriaus Gintaro Samsono muzika („Lietaus reminiscencijos“ kameriniam orkestrui). Šokis ir muzika spektaklyje, nors ir „po vienu stogu“, gyvena savo gyvenimus. Jie gali eiti kartu, atskirai, kartais persikirsti, bet gali ir nesusitikti... „Ši trupė pasižymi šviežumu ir aistra savo menui, ką daugelis Vakarų trupių jau praradę... Jų talentas ir atsidavimas jaudina iki širdies gelmių“, – rašė „South Wales Evening Post“. Tuo galės įsitikinti visi, ateisiantys į „Auros“ spektaklį, kuriuo baigsis III šiuolaikinio šokio festivalis „Naujasis arabeskas“, rengiamas Klaipėdos žvejų rūmų.

Spektaklių pradžia – 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių