Klaipėdiečių premjeroje iš miglos išnirs angelas

Benamis Klaipėdos dramos teatras uostamiesčio Žvejų rūmų scenoje kitą savaitę parodys pirmąją šio sezono premjerą - Piotro Gladilino komediją „Iš miglos išniro angelas”.

Žavisi uostamiesčio trupe

Spektaklį su Klaipėdos dramos teatro aktoriais stato vilnietis aktorius ir režisierius Ramutis Rimeikis, dailininkė Monika Vebraitė ir kompozitorius Gintaras Kizevičius.

“Pasirinkau tokią dramaturginę medžiagą, kuri mane patį jaudina ir, manau, visiems aktuali, -  tvirtino režisierius. -  P.Gladilino pjesėje einama jausmų nuskaidrėjimo, išsivalymo link. Kad personažai to pasiektų, turi išsikalbėti. Tai vienas iš būdų, betgi receptų nėra.“

Pirmąkart dirbantis su klaipėdiečių trupe R.Rimeikis stebėjosi, kokiomis sąlygomis dabar gyvuoja teatras „Kūrybos sąlygos - tragiškos, kai pradėjome repetuoti Žvejų rūmuose, net prožektorių scenoje nebuvo, teko juos atsigabenti iš teatro, - pasakojo jis. - Bet žaviuosi aktoriais. Iš kur juose tiek entuziazmo?!. Labai kūrybinga, talentinga trupė. Tai Lietuvos nacionalinis turtas, neišnaikinkime jo.“

R.Rimeikis patenkintas ir pjesės vertimu iš rusų į lietuvių kalbą (ją specialiai išvertė klaipėdietis rašytojas ir teatro literatūrinės dalies vedėjas Gintaras Grajauskas), ir būsimo spektaklio scenovaizdžiu, ir muzika. „Ji bus ir linksma, ir naivi, kartais nuskambės skaudžiomis gaidomis, bet svarbiausia, kad emocionali, į spektaklį įsiterpianti kontrasto tam, kas vyksta scenoje, principu“, - praskleidė uždangą R.Rimeikis.

Kaip saldainio popierėlis

„Visa pjesė tarsi įvyniota į lengvą, linksmą popierėlį, bet ji - apie rimtus dalykus, - perspėjo režisierius. - Apie pyktį, agresiją, neapykantą, nepasitikėjimą, išdidumą, vienas kito žeminimą - įsijunkite televizorių, - viskas kaip gyvenime. Bet spektaklio pabaigoje personažai išeina iš scenos išvalyta siela. Spektaklis baigiasi optimistiškai, be liūdesio.“

Jo veikėjai - pilni keistenybių. Rimanto Pelakausko Archangelas Gabrielius - gyvas žmogus, praėjęs skaudų gyvenimo kelią, gydydamas kitų sielas, pats išsivalo. Valentinos Leonavičiūtės ir Reginos Arbačiauskaitės vaidinama senolė pasiruošusi numirti už savo vaikus, ir ji daro stebuklus, kad jie susitaikytų. „Ji priverčia atnešti net pernykščio sniego“, - intrigavo režisierius.

Be jų, spektaklyje dar vaidina aktoriai Kęstutis Macijauskas, Jolanta Puodėnaitė, Monika Vaičiulytė, Edvardas Brazys, Vaidas Jočys, Renata Idzelytė, Simona Šakinytė, Nijolė Sabulytė, Irena Simonaitytė ir Rytis Gustaitis.

Paklaustas, kokio žiūrovo labiausiai laukia premjeroje, režisierius šypsojosi: „Jautraus. Publiką turėtų veikti emocijos. Mes einame į protą per emocijas. Norime, kad spektaklis sukrėstų, supurtytų. Gal kas ir ašarą nubrauks... Betgi čia komedija. Labai liūdna nebus. Visas mūsų gyvenimas - komedija...“

„Žiūrovas turėtų ateiti švariomis kojomis ir švaria širdimi“, - tarstelėjo G.Grajauskas.

Autorius - ryški figūra

Jis priminė, kad pjesės autorius P.Gladilinas (g. 1962) - žinoma figūra Rusijos teatriniame pasaulyje. Ir ne tik teatriniame - P.Gladilinas ne tik dramaturgas, kino bei teatro režisierius, bet ir dailininkas grafikas, fotografas, prozininkas, poetas... Jo romanus leidžia viena žinomiausių Rusijoje leidyklų „Vagrius“ - ta pati, kuri leidžia kultinius Rusijos šiuolaikinius autorius Viktorą Peleviną, Vladimirą Makaniną, Liudmilą Petruševskają. Jo pjeses stato garsiausi Rusijos režisieriai solidžiausiuose teatruose, o spektakliuose bei filmuose vaidina tokios žvaigždės kaip Levas Durovas, Galina Polskich, Olga Arosejeva.

Kuo sugeba patraukti publiką P.Gladilinas?

Anot G.Grajausko, “visų pirma retu gebėjimu sujungti į vieną visumą tai, kas iš pirmo žvilgsnio atrodo nesujungiama: aukštąją kultūrą ir gatvės leksiką, realybę ir sapną, biblinius motyvus ir buitines scenas, banalybę su metafizika, naivumą su išmintimi... Jo pjesių herojai gyvena keistame efemeriškame pasaulyje, kur nieko nėra grynu pavidalu - viskas čia keistai susikryžminę tarsi kokiame garsiojo genetiko Mičiurino išvestame hibride, fantazija ir tikrovė kuo lengviausiai peršoka viena į kitą, persipina ir papildo viena kitą netikėtais proregiais. P.Gladilino komedija „Iš miglos išniro angelas“ originalo kalba vadinasi „ Vyšel angel iz tumana“ - tai citata iš rusiškos vaikų skaičiuotės. Ne šiaip: nors visi personažai čia suaugę ir solidūs žmonės, jų infantilumas tiesiog trykšte trykšta. Vaikiški ginčai, vaikiški pykčiai, nuvedantys į visai nevaikiškus konfliktus - kuriuos spręsti imasi pati vyriausioji, mama. Ne veltui japonai sako, jog nėra pasaulyje gudresnio sutvėrimo už seną moteriškę... Jekaterina Kondratjevna, neapsikęsdama sūnų (jaunylis - pasipūtęs oligarchas, vyresnėlis - ne mažiau ambicingas mokslininkas) rietenų, sugalvoja būdą, kaip šiuos brandaus amžiaus sulaukusius vaikiščius atvesti į protą ir išmokyti vienas kitą mylėti to nesidrovint. Vienas spalvingiausių pjesės herojų - angelas. Sprendžiant pagal vardą, gal net patsai arkangelas Gabrielius. Tiesą sakant, Gabrielius įtartinai nuodėmingas ir apšiuręs angelas, kalbantis keistu Jerofejevo prozos personažų šnektos ir Senojo testamento citatų mišiniu. Teisingai kadaise rašė R.M.Rilkė - „baisūs visi angelai“... Tačiau Gladilinas tuo ir įdomus, kad sugeba paversti bet kokią tikrovę fantazija, o bet kokią, net ir pačią neįtikinamiausią fantaziją - tikrove...”

Klaipėdos dramos teatro spektaklio „Iš miglos išniro angelas” premjera - lapkričio 5 d. 18 val. Žvejų rūmuose. Bilietai - po 25 litus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių