Klaipėdiečių „Naujasis arabeskas“ kviečia įvertinti šiuolaikinį šokį

Du savaitgalius Klaipėdos žvejų rūmų scena bus atiduota šokėjams. Joje lapkričio 9–17 d. vyks  III šiuolaikinio šokio festivalis „Naujasis arabeskas“, ambicingai ieškantis kuklios, bet prasmingos vietos uostamiesčio kultūros renginių panoramoje.

Susipynė grožis ir tango

Šiemet festivalyje bus parodyti šeši šokio spektakliai (programos sudarytoja – Nemira Trakumienė), du iš jų – premjeriniai ir vienas – vaikams. Jauni autoriai ir atlikėjai savo kūrybinius bandymus pateiks choreografinių miniatiūrų konkurse, o profesinius įgūdžius galės patobulinti šokio laboratorijose-seminaruose.

Festivalį pradės visiškai „šviežias“ Gyčio Ivanausko teatro (GIT) šokio spektaklis „Tango Salon“ (nuotraukoje - scena iš spektaklio), kurio premjera įvyko rugsėjo pabaigoje.

Kritikė Vita Mozūraitė šio teatro spektaklius priskiria plačiąja prasme „pramoginiam“ (entertainment) šokiui. „Tango Salon“ – tai nauja improvizacija, įkvėpta moters grožio ir aistringojo argentinietiškojo tango. Spektaklio kūrėjai žada tikrą vaizdų fontaną, kuriame viena kitą keis nepaprasto grožio ir įmantraus tango šokio kombinacijos „Spektaklyje kalbama apie šiuolaikinę moterį, jos norą būti gražia – ji daro viską ir net per daug. Galbūt tai akmuo į šiuolaikinės moters daržą. Šis spektaklis – proga pasižiūrėti į save iš šono, pamatyti, kaip moteris stengiasi dėl vyro, kiek ji persistengia ir kokį vyrą ji ketina prisivilioti, kokį gauna ir apie kokį svajoja. Tai meilės istorija, juk tango – meilė, aistra ir neapykanta viename“, – sakė G.Ivanauskas. Idėjos iniciatorius G.Ivanauskas ir choreografė Brigita Urbietytė kartu dirbo jau ne pirmą kartą. B.Urbietytė yra ne tik choreografė, aktorė ir šokėja, bet ir tango mokytoja.

Įkvėpimo sėmėsi iš tapybos

Kauno šokio teatras „Aura“ reprezentavo Lietuvos šiuolaikinį šokį daugiau nei 160-yje festivalių visame pasaulyje. Klaipėdos festivalio organizatoriai džiaugiasi, kad kolektyvo koncertiniuose maršrutuose atsirado ir „Naujasis arabeskas“.

Teatro įkūrėja ir meno vadovė – choreografė, pedagogė, „Auksinio scenos kryžiaus“ bei Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatė Birutė Letukaitė jau beveik keturis dešimtmečius tęsia ir vysto lietuviško modernaus šokio, susieto su Danutės Nasvytytės ir Kiros Daujotaitės vardais, tradicijas. Ji studijavo pas žymiausius Europos ir Amerikos pedagogus.

Klaipėdiečiams „Aura“ parodys šokio spektaklį „Išplautas dangus“. Kurdami jį, B.Letukaitė ir kompozitorius Gintaras Samsonas rėmėsi postulatu, jog muzika ir šokis scenoje gyvena savo gyvenimus. G.Samsono „Lietaus reminiscencijos“ tapo savotišku tramplinu, nuo kurio B.Letukaitė nėrė į choreografijos vandenis, pateikdama savąją muzikos ir kūno plastikos interpretaciją. Įkvėpimo autorė sėmėsi ir iš H.Boscho tapybos darbų, kuriuose užfiksuotos septynios didžiosios nuodėmės. Spektaklyje „Išplautas dangus“ jos tampa ne statiškais moraliniais konceptais, ne fotografo, dailininko ar istoriko užfiksuotu vaizdu ar tekstu, bet patirtimi čia ir dabar.

Svečiuosis kaimynai latviai

Šiemet „Naujajame arabeske“ vėl svečiuosis kaimynai latviai. Vienaveiksmių spektaklių vakare festivalis supažindins su Latvijos choreografų kūryba.

Dmitrijus Gaitjukevičius, buvęs trupių „Olga Zitluhina Dance Company“ ir „Provincyalnyje tancy“ šokėjas, daug klausimų žiūrovui užduos savo naujausiame spektaklyje „Aš papasakosiu apie...“. Choreografė Ilzė Zirina spektaklyje „Auksiniai žvėrys“ sprendžia moterų problemas. Scenoje šoks Latvijos kultūros akademijos (LKA) Šiuolaikinio šokio katedros studentai.

Kasmet po naują judesio spektaklį festivalyje „Naujasis arabeskas“ pristato Žvejų rūmų pantomimos teatras „A“. Režisierius Aleksas Mažonas su trupe parodys Marselio Marso kūrybos inspiruotą vaidinimą „Jaunystė. Branda. Senatvė. Mirtis“. Jame pasakojama apie kiekvieno žmogaus kelią, įprasmintą įvairiais gyvenimo etapais – nuo gimimo iki mirties.

Tradiciškai viena festivalio diena bus skirta vaikų auditorijai. Šokio teatras „Dansema“ iš sostinės kuria spektaklius patiems mažiausiems žiūrovams, moko juos suprasti judesį ir pamilti šiuolaikinį šokį nuo mažumės. Teatro įkūrėja Birutė Banevičiūtė (Šiuolaikinio šokio asociacijos pirmininkė) su kolegomis kryptingai dirba vaikų šokio edukologijos srityje. Žaismingą šokio spektakliuką  2–6 metų vaikams (ir jų tėveliams) „Kampavoris“ pateiks Sigita Mikalauskaitė ir Indrė Pačėsaitė.

Vyks konkursas ir mokymai

„Naujasis arabeskas“ ne tik pristato spektaklius, bet atlieka ir svarbią edukacinę misiją – rengia choreografinių miniatiūrų konkursą bei kūrybines šokio laboratorijas.

Pozityviu ir progresuojančiu reiškiniu jį vadina Klaipėdos universiteto (KU) Menų fakulteto (MF) Choreografijos katedros vedėja docentė Violeta Milvydienė, kasmet dalyvaujanti konkurso vertinimo komisijos darbe. Tikimasi, kad ir trečiajame konkurse bus parodyta maždaug dvi dešimtys kompozicijų. Scenoje pasirodys šokių grupės, kolektyvai ir solistai iš visos Lietuvos. Konkurso laureatai bus apdovanoti Klaipėdos menininkų Izroildžono Baroti, Vyto Karaciejaus, Daivos Molytės-Lukauskienės, Reginos Ramonaitės-Malakauskienės dovanotais meno kūriniais, bendrovės „Puantas“, KU MF Choreografijos katedros ir dienraščio „Klaipėda“ įsteigtais prizais.

Kūrybinėse šokio laboratorijose bus galima pasisemti naujų žinių, idėjų, pasimokyti šiuolaikinio šokio technikos. Į jas kviečiami ne tik kolektyvų vadovai, studentai, bet ir visi besidomintys šiuolaikiniu šokiu, pradedantieji šokėjai ar dar ieškantis savo vietos šokio  pasaulyje jaunimas. Savo patirtimi pasidalys LKA Šiuolaikinio šokio katedros docentė Ramona Galkina ir klaipėdietė choreografė bei pedagogė Dovilė Binkauskaitė (registracija tel. 410 563, el. p.: nemira@zvejurumai.lt).

Festivalio programa

Klaipėdos žvejų rūmuose (Taikos pr. 70)

Lapkričio 9 d. 19 val. – G.Ivanausko teatro PREMJERA „Tango Salon“ (chor. B.Urbietytė).

Lapkričio 10 d. 16 val. – *choreografinių miniatiūrų konkursas „Naujasis arabeskas 2012“

Lapkričio 11 d. 12 val. – šokio teatro „Dansema“ spektaklis vaikams „Kampavoris“ (kūrėjos S.Mikalauskaitė ir I.Pačėsaitė).

Lapkričio 11 d. 14 ir 16 val. – kūrybinės šokio laboratorijos (ved. chor. R.Galkina (Latvija) ir D.Binkauskaitė).

Lapkričio 11 d. 18 val. – Latvijos kultūros akademijos šokio spektaklių diptikas „Aš papasakosiu apie...“ ir „Auksiniai žvėrys“ (chor. D.Gaitjukevičius / Ilzė Zirina).

Lapkričio 16 d. 18 val. – Klaipėdos pantomimos teatro „A“ PREMJERA „Jaunystė, branda, senatvė, mirtis“ (rež. A.Mažonas).

Lapkričio 17 d. 18 val. – Kauno šokio teatro „Aura“ spektaklis „Išplautas dangus“ (chor. B.Letukaitė).

Bilietų kainos – 10–30 Lt (*nemokamas renginys). Jie parduodami Žvejų rūmų ir TIKETA kasose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių